Przeglądanie artykułów na temat: Żywienie

7 mitów na temat spożywania soli

7 mitów na temat spożywania soli

Sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym niezbędnym do utrzymania objętości osocza, równowagi kwasowo-zasadowej, przekazywania impulsów nerwowych i prawidłowego funkcjonowania komórek. Jednak nadużywanie soli kuchennej jest szkodliwe dla zdrowia. Nadmiar sodu wiąże

Czytaj dalej >>
Zakwaszenie organizmu: fakt czy mit?

Zakwaszenie organizmu: fakt czy mit?

Od jakiegoś czasu krążą legendy na temat zakwaszenia organizmu. To temat na tyle popularny, że niektórzy uważają go za nową jednostkę chorobową. Najwięksi blogerzy – propagatorzy zdrowego stylu życia, upatrują

Czytaj dalej >>

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado – dlaczego warto je jeść? PROFILAKTYKA ZDROWIE Awokado, co może niektórych zdziwić, jest owocem. Rośnie w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Południowej. Jego zwyczajowa nazwa to smaczliwka amerykańska. Dobrej

Czytaj dalej >>
Dieta sokowa jest oparta na sokach owocowych i warzywnych

Dieta sokowa

Dieta sokowa jest to metoda oczyszczania organizmu z toksyn, za pomocą soków warzywno – owocowych. Toksyny odkładają się w organizmie głównie przez złe nawyki żywieniowe, jak również poprzez zanieczyszczone środowisko.

Czytaj dalej >>
Jakie właściwości ma witamina c?

Właściwości witaminy C

Witamina C tzw. kwas askorbinowy to substancja wspomagająca prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, jak również zapobiegająca powstawaniu chorób. Spowodowane jest tym, iż witamina C jest silnym antyutleniaczem, zapobiega procesom starzenia, poprawia

Czytaj dalej >>
Dieta oczyszczająca. Detox.

Dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca – działanie i wskazania. Okres świąteczny jest dla organizmu wyzwaniem dietetycznym. Duża ilość potraw przy wigilijnym stole przysparza układowi pokarmowemu wytężonej pracy. Jak doskonale wiemy kapusta i groch,

Czytaj dalej >>