Młode buraki leżące na stole

Jakie właściwości zdrowotne mają buraki?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Zastanawiasz się jakie właściwości zdrowotne mają buraki? Wbrew obiegowej opinii buraki nie zawierają zbyt dużej ilość żelaza. To dzięki zawartości betalainy warzywa te pomagają w leczeniu anemii oraz wspierają produkcję krwi. Pojawiają się nawet twierdzenia, że buraki pomagają w leczeniu białaczki.

W postaci surowej buraki mają niski indeks glikemiczny, co się znacznie zmienia po obróbce cieplnej. Wspomagają przemianę materii, usuwają toksyny z organizmu. Barwniki, które są obecne w burakach, wykazują właściwości przeciwutleniające. Pozwala to na znacznie lepsze przyswajanie tlenu przez komórki. Dzięki temu wpływają bardzo korzystnie na układ krwionośny i odpornościowy.

Systematyczne picie soku z buraka wzmacnia organizm, obniża ciśnienie krwi, poprawia pracę jelit, wspiera organizm kobiety w ciąży.

Właściwości lecznicze buraków

Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego w burakach zalecane są kobietom w ciąży oraz tym, które ją planują. Kwas ten poprawia prawidłowe funkcjonowanie i rozwój płodu, przyspiesza metabolizm i powstawanie czerwonych krwinek. Pomaga w usuwaniu z krwi homocysteiny, wysoki poziom tej substancji może powodować choroby serca. Zbyt niski poziom kwasu foliowego w czasie ciąży może przyczynić się do nieprawidłowego rozwoju płodu.

Barwniki znajdujące się w burakach wspierają układ krwionośny, pomagają w walce z anemią, wspierają przyswajanie tlenu w komórkach, regulują ciśnienie krwi, obniżają cholesterol, zapobiegają zwapnieniom naczyń krwionośnych, zapobiega powstawania zakrzepów.

Buraki zawierają witaminę C, żelazo, magnez, potas, wapń, białko, karoten. Zwiększa  odporność organizmu na przeziębienia, przeciwdziałają rozwojowi wirusów. W przypadkach chorób wirusowych zalecane jest picie soku z buraka. Buraki mają działanie wykrztuśne, pomagają przy uporczywym kaszlu oraz w leczeniu kataru.

Chronią przed działaniem wolnych rodników, wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Czerwone barwniki – betaniny, zwalczają komórki rakowe, niszczą wolne rodniki. W terapiach onkologicznych zaleca się spożywanie buraków w każdej postaci. W przypadku raka przewodu pokarmowego, żołądka lub pęcherza szczególnie zalecane jest picie soku z buraka. Buraki wspomagają organizm po chemioterapii.

Przeczytaj też:  Co zrobić, gdy dziecko całe dnie spędza przed komputerem?

Spożywanie buraków pozwala na oczyszczenie organizm, pozbycie się toksyn. Buraki hamują procesy gnilne w jelitach, działają przeciw zaparciom, niwelują zgagę. Buraki działają zasadotwórczo, co oznacza, że regulują równowagę kwasowo – zasadową w organizmie, która może być zaburzona poprzez nadmierne spożywanie mięsa. Przeciwdziałają zmęczeniu i senności, spowalniają procesy starzenia, pomagają złagodzić kaca. Warto spożywać większą ilość buraków w okresie przedwiośnia, gdy dopada nas wiosenne przesilenie.

Buraki łagodzą objawy menopauzy, zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy. Spożywanie buraków w okresie menopauzy łagodzi dolegliwości przekwitania: zmniejsza uderzenia gorąca, minimalizuje nawracające migreny, reguluje ciśnienie krwi.

Zalecane jest spożywanie buraków przez sportowców, głównie w postaci soku. Badania wykazują, że osoby pijące sok z buraka przed treningiem są bardziej wytrzymałe. Występujące w burakach azotany zmieniają się w tlenek azotu obniżając zużycie tlenu przez co zwiększa się wydolność organizmu. Niweluje bóle w stawach i pomaga w regeneracji mięśni po wysiłku.

Udostępnij ten artykuł:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusji

Najchętniej czytane

Bądź zawsze na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter

Piszemy raz w miesiącu. Nie wysyłamy spamu.