Banan jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych owoców na świecie. Stanowi zdrową przekąskę, a w dodatku jest on dostępny w sklepach przez cały rok. Istnieje szereg mitów związanych z bananami, dlatego nasza redakcja postanowiła przyjrzeć się im z bliska.
Banany posiadają wiele cennych składników odżywczych. Należą do nich:
magnez,
potas,
witaminy z grupy B,
witamina C,
serotonina,
błonnik pokarmowy.
Oprócz tego, warto zwrócić uwagę, że owoc ten posiada wysoką zawartość węglowodanów, dlatego unikają ich osoby będące na diecie. W rzeczywistości jeden banan stanowi zaledwie ok. 150 kcal, dlatego bez obawy może posłużyć jako drugie śniadanie lub zdrowa przekąska w ciągu dnia. Banany posiadają tzw. średni indeks glikemiczny, dlatego uważać na nie powinny osoby, u których stwierdzono cukrzycę lub nietolerancję na glukozę. Takie osoby, powinny sięgać po żywność o niskim indeksie glikemicznym, gdyż nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Właściwości bananów:
zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca,
redukują stres oraz bezsenność,
regulują ciśnienie we krwi,
pomagają przy zaparciach (dojrzałe banany),
pomagają przy biegunkach (niedojrzałe banany),
wzmacniają mięśnie,
chronią przed nowotworami,
chronią przed drobnoustrojami,
pobudzają perystaltykę jelit,
obniżają poziom cholesterolu,
zapewniają dobry nastrój,
źródło energii.
Obalamy mity!
Istnieje ogólna opinia o tym, że końcówki bananów są szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dlatego, wiele osób sięgając po banana odkrawa jego końce. Czy zastanawialiście się kiedykolwiek nad sensem tej czynności? To wszystko za sprawą teorii spiskowych na temat zabójczych końcówek bananów. Jednak czy mają one rację bytu? Niektórzy uważają, że czarne końcówki to siedlisko robaków. Inna teoria głosi, że w końcówkach bananów zagnieżdżają się jaja pasożytów, a tak naprawdę z naukowego punktu widzenia jest to niemożliwe. Skórka banana jest na tyle gruba i szczelna, że do jego wnętrza nie jest w stanie przedostać się żadne mikrostworzenie. To prawda, że na ich końcach widoczne są czarne punkty, ale są one wynikiem pozostałości kwiatostanu, który w żaden sposób nie szkodzi naszemu zdrowiu.