Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Przeglądanie artykułów na temat: Superfood

Miód manuka. Pszczoła zbierająca nektar z białych kwiatów.

Miód manuka

Miód manuka jest pozyskiwany z nektarów herbacianych krzewów manuka, rosnących w Nowej Zelandii. Środowisko naturalne jest tam jednym z najmniej zanieczyszczonych na świecie. Krzewy manuka rosną tylko w najbardziej czystych

Czytaj dalej >>

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado – dlaczego warto je jeść? PROFILAKTYKA ZDROWIE Awokado, co może niektórych zdziwić, jest owocem. Rośnie w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Południowej. Jego zwyczajowa nazwa to smaczliwka amerykańska. Dobrej

Czytaj dalej >>
Miód leśny. Ule rozstawione w lesie.

Miód leśny

Miód leśny pozyskiwany jest z nektaru roślin rosnących dziko w lasach, może być nazywany miodem z runa leśnego. Do grupy tej należą maliny, jeżyny, borówki, dzika różą, dziurawiec, rumianek, głóg,

Czytaj dalej >>
Miód malinowy. Maliny i melisa na czarnym tle.

Miód malinowy

Miód malinowy – właściwości, zastosowanie PROFILAKTYKA ZDROWIE Miód malinowy jest wyjątkowo trudny w pozyskiwaniu, przez co bardzo rzadko spotykany. Związane jest to z tym, iż maliny kwitną jedynie przez trzy

Czytaj dalej >>
Pszczoła na tle słonecznika

Miód słonecznikowy

Miód słonecznikowy jest jednym z najrzadziej spotykanych miodów w Polsce. Niewielu pszczelarzy decyduje się na jego produkcję. Pozyskiwany jest z nektaru, wielkich kwiatów, słonecznika. Roślina ta może mieć do 2

Czytaj dalej >>
Miód gryczany

Miód gryczany

Miód gryczany jest miodem o bardzo intensywnym smaku i zapachy gryki. Pozyskiwany jest z kwiatów gryki, rośliny mocno miododajnej. Miód ten ma kolor mocnej herbaty, gdy jest narażony na mocne

Czytaj dalej >>
Miód akacjowy i kwiaty akacji

Miód akacjowy

Jest zdecydowanie najjaśniejszym ze wszystkich miodów. Wolno ulega krystalizacji, dzięki czemu długo pozostaje płynny. Pozyskiwany jest z kwiatów robinii akacjowej, tzw. białek lipy. Ma słodki zapach i aromat, poprzez dużą

Czytaj dalej >>
Miód wielokwiatowy. Słoik miodu i plastry na tle kwiatów.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej stosowanych miodów. Nazywany jest miodem “tysiąca kwiatów”. Jest to tak naprawdę duża grupa miodów pochodzących z różnych kwiatów, krzewów i drzew. Pszczelarze

Czytaj dalej >>
Miód rzepakowy. Przenośne ule obok pola rzepaku.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest jednym z bardziej znanych miodów w naszym kraju. Ceniony za właściwości lecznicze. Jest on najsłodszych ze wszystkich miodów, początkowo może pachnieć kwiatami rzepaku. Miód pozyskiwany jest z

Czytaj dalej >>
Miód wrzosowy w słoiku na tle wrzosu i gałązek sosny.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy jest ciężki do pozyskania ze względu na małą ilość wrzosowisk w Polsce. Mało tego nie zawsze udaje się, nawet z tych już istniejących, pozyskać odpowiednią ilość materiału na

Czytaj dalej >>