Przeglądanie artykułów na temat: Zasady żywienia i diety

7 mitów na temat spożywania soli

7 mitów na temat spożywania soli

Sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym niezbędnym do utrzymania objętości osocza, równowagi kwasowo-zasadowej, przekazywania impulsów nerwowych i prawidłowego funkcjonowania komórek. Jednak nadużywanie soli kuchennej jest szkodliwe dla zdrowia. Nadmiar sodu wiąże

Czytaj dalej >>

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado – dlaczego warto je jeść? PROFILAKTYKA ZDROWIE Awokado, co może niektórych zdziwić, jest owocem. Rośnie w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Południowej. Jego zwyczajowa nazwa to smaczliwka amerykańska. Dobrej

Czytaj dalej >>

Miód malinowy

Miód malinowy – właściwości, zastosowanie PROFILAKTYKA ZDROWIE Miód malinowy jest wyjątkowo trudny w pozyskiwaniu, przez co bardzo rzadko spotykany. Związane jest to z tym, iż maliny kwitną jedynie przez trzy

Czytaj dalej >>
Czego nie pić przy posiłku?

Czego nie pić przy posiłku?

Spora część osób nie wyobraża sobie zjedzenia posiłku bez jego popijania. Dzięki płynom szybciej możemy rozdrabniać pokarm w konsekwencji czego szybciej spożywamy dany posiłek. Czas jest szczególnie znaczący, gdyż pęd

Czytaj dalej >>
Co jeść, żeby nie chorować?

Co jeść, żeby nie chorować?

Co jeść, żeby nie chorować? Problem spadku odporności towarzyszy nam głównie w okresie jesienno — zimowym. Szczególnie w tym czasie warto zadbać o odporność organizmu, gdyż w tych miesiącach zarazki

Czytaj dalej >>