Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

7 mitów na temat spożywania soli

7 mitów na temat spożywania soli

Sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym niezbędnym do utrzymania objętości osocza, równowagi kwasowo-zasadowej, przekazywania impulsów nerwowych i prawidłowego funkcjonowania komórek. Jednak nadużywanie soli kuchennej jest szkodliwe dla zdrowia. Nadmiar sodu wiąże się z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi, w tym zwiększonym ciśnieniem krwi. Przedstawiamy siedem popularnych mitów na temat soli.

Mit 1: W upalny i wilgotny dzień potrzebujemy jeść więcej soli, ponieważ się pocimy

To prawda, że wraz z potem tracimy sól, jednak są to niewielkie ilości, w porównaniu do dziennego spożycia (przykładowo szacuje się, że człowiek, który mocno się poci może podczas pięciokilometrowego biegu wypoci około 1300 mg soli, za to taki który poci się mniej jedynie 150 mg). Co więcej, pocąc się szybciej tracimy z organizmu wodę niż sól – więc jej stężenie w naszym organizmie wzrasta.
To dlatego nie ma potrzeby stosowania dodatkowej ilości soli nawet w gorący i wilgotny dzień, ale istotne jest uzupełnianie płynów, najlepiej przez picie dużej ilości wody.

Mit 2: Sól morska jest „lepsza”, ponieważ jest „naturalna”

Każda sól spożywcza dostępna w handlu, niezależnie od sposobu pozyskania (sól morska, kamienna czy warzona) jest solą naturalną. Na etapie produkcji może być ona wzbogacona o dodatkowe składniki, np. jod, którego niedobór jest szkodliwy dla zdrowia.

Jednak to nie dodatki decydują o szkodliwości soli kuchennej, a zawarty w niej sód.

Mit 3: Głównym źródłem spożycia soli jest sól kuchenna, którą dodajemy podczas gotowania

Niestety nie jest to prawdą. W wielu krajach około 80% soli w diecie pochodzi nie z doprawiania potraw a z przetworzonej żywności. Wystarczy wspomnieć gotowe dania obiadowe, wędliny, słone przekąski (chipsy, orzeszki, paluszki) a nawet niektóre… słodycze.

 

Mit 4: Żywność nie ma smaku bez soli

Sól występuje naturalnie w niewielkich ilościach w większości produktów żywnościowych – mięsie, warzywach, serach. Nasze kubki smakowe potrzebują trochę czasu, aby się przyzwyczaić, ale kiedy to nastąpi, jest bardzo prawdopodobne, że zauważą szerszą gamę smaków.

Przeczytaj też:  Morsowanie w śniegu i lodowaty prysznic. Magiczne korzyści zdrowotne wynikające z marznięcia

Tak więc, choć na początku może to być prawdą, to warto dać sobie czas, by móc cieszyć się jedzeniem o mniejszej zawartości soli i większym smaku.

 

Mit 5: Żywność o wysokiej zawartości soli ma słony smak

Choć stwierdzenie to wydaje się być intuicyjne, niestety nie jest to prawdą. Niektóre potrawy o wysokiej zawartości soli nie mają zbyt słonego smaku, ponieważ smak słony miesza się z innymi rzeczami, takimi jak cukry, które go maskują.

Dlatego ważne jest, aby czytać etykiety produktów spożywczych. Tylko w ten sposób można dowiedzieć się, jaką maja zawartość sodu.

Mit 6: Tylko starsi ludzie muszą się martwić o to, ile soli jedzą

Jedzenie zbyt dużej ilości soli może wywołać zwiększone ciśnienie krwi niezależnie od wieku.

Mit 7: Zmniejszenie ilości spożywanej soli może być szkodliwe dla mojego zdrowia

Sód zawarty w soli jest składnikiem mineralnym niezbędnym do funkcjonowania naszego organizmu. Pełni ważna rolę w komórkach, reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie osmotyczne. Jednakże ze względu na to, że sól zawarta jest praktycznie we wszystkich produktach spożywczych i potrawach, bardzo trudno jest zjeść jej zbyt mało i zaburzyć funkcjonowanie organizmu.

Żródło:

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Herbata, któż jej nie lubi? Pijemy ją właściwie od zawsze. Posiada dobroczynne właściwości, a do tego przyjemnie smakuje. Wiele krajów wiąże z herbatą długoletnie tradycje,

Czytaj dalej »

Chyba każdy słyszał o Musicial.ly. Aplikacja ta biła rekordy popularności wśród użytkowników – szczególnie tych nastoletnich. Jeśli nadal nie masz pojęcia czym jest i o

Czytaj dalej »
Dziewczynka siedzi przy stole w kuchni i je warzywa

Co zrobić dziecku na śniadanie? KULINARIA PORADY Wiemy nie od dziś, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem z wszystkich w ciągu dni. Odpowiednie daje energii na

Czytaj dalej »
Algi i żelatyna mogą posłużyć do produkcji naturalnej folii, która nie szkodzi środowisku

Naturalne folie ze złożonych cukrów z alg czerwonych i żelatyny, które mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne, mogą zastąpić plastik w opakowaniach jednorazowych. Recepturę opracowała dr

Czytaj dalej »