Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Plastik w herbacie? Naukowcy alarmują

Herbata, któż jej nie lubi? Pijemy ją właściwie od zawsze. Posiada dobroczynne właściwości, a do tego przyjemnie smakuje. Wiele krajów wiąże z herbatą długoletnie tradycje, jednak ostatnie odkrycie naukowców, powinno rzucić nowe światło na sposób pakowania herbaty.

1 plastikowa torebka wrzucona do wrzątku zawiera miliardy cząstek mikroplastycznych

Coraz częściej na polskim rynku spotkać można herbaty, do produkcji których wykorzystuje się plastikowe torebki. Na pierwszy rzut oka, nie różnią się one niczym od tych tradycyjnych – papierowych. Jednak są one znacznie trwalsze i odporniejsze na rozdarcia, dlatego też producenci chętnie po nie sięgają. 

Naukowcy alarmują!

Nie tak dawno, kanadyjski zespół badawczy z Nathalie Tufenkji z McGill University na czele przeprowadził badania, w których udowodnił szkodliwość zaparzania herbaty w plastikowych torebkach. Herbatę parzy się w temperaturze 95 st. C – to powoduje, uwolnienie około 11,6 miliarda mikroplastików – maleńkich kawałków plastiku o wielkości od 100 nanometrów do 5 milimetrów – do jednej filiżanki. To kilka rzędów wielkości więcej niż inne produkty spożywcze i napoje.

Uważamy, że to dużo w porównaniu z innymi produktami spożywczymi zawierającymi mikroplastiki. Sól kuchenna, która ma stosunkowo wysoką zawartość mikroplastiku, zawiera około 0,005 mikrograma plastiku na gram soli. Filiżanka herbaty zawiera tysiące razy większą masę plastiku, przy 16 mikrogramach na filiżankę. – mówi Nathalie Tufenkji z McGill University.

Aby przetestować potencjalną toksyczność cząstek uwalnianych przez plastikowe torebki herbaty, Tufenkji i jej koledzy wystawili pchły wodne na skażoną wodę, pochodzącą z zaparzonych, plastikowych torebek (pustych bez herbaty). Cząsteczki nie zabiły pcheł wodnych, ale spowodowały znaczące efekty behawioralne i wady rozwojowe.

Profilaktyka

Pomimo tego, że mikroplastiki występują coraz częściej w wodzie pitnej, Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że nie ma zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi. Niemniej, dochodzące zewsząd doniesienia naukowców, podważają tę tezę i nawołują do profilaktyki. Nikt nie namawia do rezygnacji z picia herbaty. Sama w sobie jest zdrowa i potrzebna – zabija wolne rodniki w organizmie, przez co spowalnia procesy starzenia. Należy jednak wybierać tą, która występuje w papierowych torebkach, a najlepiej kupować taką luzem – to idealny sposób na uniknięcie ewentualnych pomyłek w zakupie. Producenci nie stosują oznaczeń na opakowaniach herbaty odnośnie tworzywa, z jakiego jest wykonana torebka.

Przeczytaj też:  Jak zorganizować domowe biuro?

Źróło: Environmental Science & Technology, DOI: 10.1021/acs.est.9b02540

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Zgrzytanie zębami, czyli bruksizm. Mężczyzna zakłada nakładkę ochronną w ramach profilaktyki zębów

Zgrzytanie zębami, czyli bruksizm jest niczym innym jak niekontrolowanym zaciskaniem zębów, do którego dochodzi podczas snu. Towarzyszy temu charakterystyczny dźwięk. Osoba cierpiąca na tę przypadłość

Czytaj dalej »
Puszcze białowieska

„Wizyta w Puszczy jest jak podróż do przeszłości: pokazuje jak wyglądały lasy, zanim zaczęła zmieniać je działalność człowieka” – piszą w nowym miniprzewodniku naukowym badacze

Czytaj dalej »
Miód leśny. Ule rozstawione w lesie.

Miód leśny pozyskiwany jest z nektaru roślin rosnących dziko w lasach, może być nazywany miodem z runa leśnego. Do grupy tej należą maliny, jeżyny, borówki,

Czytaj dalej »
Cząsteczka wirusa

Jak zbudowany jest wirus? Zarówno wirusy jak i bakterie zbudowane są z tej materii biologicznej (z tej samej zresztą to co inne organizmy żywe). Czy

Czytaj dalej »

O srebrze koloidalnym robi się coraz głośniej. Wszystko za sprawą szerzenia świadomości o jego prozdrowotnych właściwościach. Jeżeli nigdy wcześniej nie słyszałeś o jego istnieniu, zachęcamy

Czytaj dalej »