Przeglądanie artykułów na temat: Inne

Zakwaszenie organizmu: fakt czy mit?

Zakwaszenie organizmu: fakt czy mit?

Od jakiegoś czasu krążą legendy na temat zakwaszenia organizmu. To temat na tyle popularny, że niektórzy uważają go za nową jednostkę chorobową. Najwięksi blogerzy – propagatorzy zdrowego stylu życia, upatrują

Czytaj dalej >>

Miód malinowy

Miód malinowy – właściwości, zastosowanie PROFILAKTYKA ZDROWIE Miód malinowy jest wyjątkowo trudny w pozyskiwaniu, przez co bardzo rzadko spotykany. Związane jest to z tym, iż maliny kwitną jedynie przez trzy

Czytaj dalej >>

Miód słonecznikowy

Miód słonecznikowy jest jednym z najrzadziej spotykanych miodów w Polsce. Niewielu pszczelarzy decyduje się na jego produkcję. Pozyskiwany jest z nektaru, wielkich kwiatów, słonecznika. Roślina ta może mieć do 2

Czytaj dalej >>

Miód gryczany

Miód gryczany jest miodem o bardzo intensywnym smaku i zapachy gryki. Pozyskiwany jest z kwiatów gryki, rośliny mocno miododajnej. Miód ten ma kolor mocnej herbaty, gdy jest narażony na mocne

Czytaj dalej >>

Miód akacjowy

Jest zdecydowanie najjaśniejszym ze wszystkich miodów. Wolno ulega krystalizacji, dzięki czemu długo pozostaje płynny. Pozyskiwany jest z kwiatów robinii akacjowej, tzw. białek lipy. Ma słodki zapach i aromat, poprzez dużą

Czytaj dalej >>

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej stosowanych miodów. Nazywany jest miodem “tysiąca kwiatów”. Jest to tak naprawdę duża grupa miodów pochodzących z różnych kwiatów, krzewów i drzew. Pszczelarze

Czytaj dalej >>

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest jednym z bardziej znanych miodów w naszym kraju. Ceniony za właściwości lecznicze. Jest on najsłodszych ze wszystkich miodów, początkowo może pachnieć kwiatami rzepaku. Miód pozyskiwany jest z

Czytaj dalej >>

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy jest ciężki do pozyskania ze względu na małą ilość wrzosowisk w Polsce. Mało tego nie zawsze udaje się, nawet z tych już istniejących, pozyskać odpowiednią ilość materiału na

Czytaj dalej >>

Miód lipowy

Miód lipowy jest uważany przez wielu za najsmaczniejszy z miodów. Posiada bardzo wiele właściwości leczniczych. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Powstaje z nektaru i pyłku kwiatów lipy. Ma bardzo korzystne

Czytaj dalej >>

Miód spadziowy

Miód spadziowy jest jednym z najpopularniejszych miodów w Polsce. Powstaje z soku drzew iglastych, takich jak: świerk, sosna, modrzew, jodła, oraz liściastych: brzoza, dąb, klon, wierzba, głóg. Ze względu na

Czytaj dalej >>