Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Dlaczego warto jeść awokado?

avocado-933060_640

Awokado - dlaczego warto je jeść?

Awokado, co może niektórych zdziwić, jest owocem. Rośnie w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Południowej. Jego zwyczajowa nazwa to smaczliwka amerykańska. Dobrej jakości owoc, powinien mieć skórkę bez żadnej skazy, aby był smaczny i gotowy do spożycia musi być miękki. Cechą charakterystyczną awokado jest dużą zawartość tłuszczu oraz wysoka kaloryczność. Tłuszcze, to jednonienasycone kwasy tłuszczowe,  z grupy omega-9, omega-3 i omega-6, są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kalorie w nim zawarte nie są groźne, tłuszcze roślinne są łatwo przyswajalne dla organizmu. Są to dobre tłuszcze nasycone zalecane dla osób zmagających się z nadciśnieniem i miażdżycą. Awokado jest bogate w białko, witaminy ( B, K, E, C, A, H, PP ) kwas foliowy, kwas oleinowy, potas, magnez, wapń, sód, zawiera bardzo mało cukrów prostych.

Dlaczego warto jeść awokado?

Dzięki dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów oleinowych systematyczne spożywanie awokado pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu i utrzymać prawidłowy poziom dobrego cholesterolu. Dzięki temu działa korzystnie przy leczeniu miażdżycy. Duża zawartość kwasów tłuszczowych daje uczucie sytości, przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu.

Awokado zmniejsza objawy starzenia. Systematyczne spożywanie pozwala utrzymać prawidłową siłę mięśni, wspiera pracę wątroby, wspomaga układ odpornościowy. Zapewnia prawidłową gęstość kości.

Awokado jest bogatym źródłem luteiny, chroni ona oczy przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej

Awokado zawiera dużą ilość magnezu i glutationu, pomoże to w funkcjonowaniu wątroby oraz układu nerwowego, wspiera leczeniu nerwicy i stresu.

Pomaga w walce z cukrzycą. Dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza się odporność insulinowa, która jest przyczyną powstawania cukrzycy typu II.  

Kwasy tłuszczowe zawarte w awokado mają działanie przeciwnowotworowe. Zawartość lipidów pomaga leczyć białaczkę szpikową. Lipidy te wykazują zdolności zwalczania macierzystych komórek nowotworowych.

Spora zawartość potasu znajdujący się w awokado reguluje ciśnienie krwi, wspiera pracę serca, poprawia pracę mózgu oraz koncentrację. Badania naukowe wykazują, że spożywanie awokado hamuje utratę pamięci u osób chorych na Alzheimera.

Spożywanie awokado zalecane jest osobom w okresie rekonwalescencji, ma to związek z dużą zawartością, łatwo przyswajalnych tłuszczów co daje spory zastrzyk energii. Dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Systematycznie spożywanie awokado pomaga we wchłanianiu beta-karotenu, dzięki temu lepiej przyswajana jest witamina A. Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera zdrowie skóry oraz funkcjonowanie układu immunologicznego.

Zawarty w awokado kwas foliowy wspiera przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, pomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Kwas foliowy jest bardzo ważny dla kobiet planujących ciąże oraz w czasie jej trwania. Dzięki obecności kwasu foliowego nasz organizm jest w stanie wytwarzać hormony szczęścia tj. serotoniny i noradrenaliny.

Awokado uznawane jest za silny afrodyzjak.

Jak kupić dobre awokado
  • awokado powinno być miękkie, na skórce nie powinno być przebarwień. Szypułka powinna dać się łatwo usunąć,

  • po przekrojeniu miąższ nie może być ciemny czy brązowy – oznacza to, że awokado jest przejrzałe,

  • miąższ awokado, które jest idealne powinno mieć taką kostystęcie, aby dał się rozsmarować jak masło,

  • jeśli nie użyjemy od razu zakupionego awokado, należy go umieścić w lodówce, zapobiegnie to przejrzeniu.

Jak przygotować awokado
  • przecinamy owoc wzdłuż, dookoła pestki,

  • po przekrojeniu należy przekręcić obie części w przeciwne strony,

  • w jednej połówce zostanie pestka, można energicznym ruchem wbić nóż w pestkę, pomoże to w jej usunięciu,

  • awokado nie trzeba obierać nożem lub obieraczką. Po rozpołowieniu miąższ można usunąć łyżką, umieszczając ją od środka blisko skórki.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Woda brzozowa. Jak sok z brzozy wpływa na zdrowie?

O wodzie brzozowej szczególnie głośno robi się na przełomie kwietnia i maja. To właśnie wtedy można spotkać butelki połączone specjalną rurką z pniem drzewa. Sprawdź,

Czytaj dalej »
Jasnowidz trzyma w dłoniach szklana kulę. W czasach niepewności zwracamy się w stronę wróżb.

Korzystanie z usług wróżek w czasach niepewności jest szczególnie częste, ale może prowadzić do poważnych konsekwencji, w tym rozpadu rodziny. Zamiast uciekać w stronie astrologii,

Czytaj dalej »

Kleszcze w ostatnim czasie stanowią plagę, ale co gorsza są cichym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Nie zawsze możemy być świadomi ewentualnych powikłań, tym bardziej że

Czytaj dalej »
Alergia na pyłki

Alergia na pyłki jest alergią sezonową, doskwiera szczególnie mocno wiosną. Typowe jej objawy to katar sienny, łzawienie i swędzenie oczu, kaszel, napadowe kichanie, stany podgorączkowe,

Czytaj dalej »
Jak przygotować się do rozmowy rekrutacyjnej?

  Dostałeś telefon lub wiadomość e-mail o terminie i miejscu rozmowy kwalifikacyjnej? Brawo! To znak, że spośród wielu kandydatów Twoje zgłoszenie zostało zauważone. Jednak teraz

Czytaj dalej »