Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Dlaczego warto jeść awokado?

avocado-933060_640

Awokado - dlaczego warto je jeść?

Awokado, co może niektórych zdziwić, jest owocem. Rośnie w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Południowej. Jego zwyczajowa nazwa to smaczliwka amerykańska. Dobrej jakości owoc, powinien mieć skórkę bez żadnej skazy, aby był smaczny i gotowy do spożycia musi być miękki. Cechą charakterystyczną awokado jest dużą zawartość tłuszczu oraz wysoka kaloryczność. Tłuszcze, to jednonienasycone kwasy tłuszczowe,  z grupy omega-9, omega-3 i omega-6, są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kalorie w nim zawarte nie są groźne, tłuszcze roślinne są łatwo przyswajalne dla organizmu. Są to dobre tłuszcze nasycone zalecane dla osób zmagających się z nadciśnieniem i miażdżycą. Awokado jest bogate w białko, witaminy ( B, K, E, C, A, H, PP ) kwas foliowy, kwas oleinowy, potas, magnez, wapń, sód, zawiera bardzo mało cukrów prostych.

Dlaczego warto jeść awokado?

Dzięki dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów oleinowych systematyczne spożywanie awokado pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu i utrzymać prawidłowy poziom dobrego cholesterolu. Dzięki temu działa korzystnie przy leczeniu miażdżycy. Duża zawartość kwasów tłuszczowych daje uczucie sytości, przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu.

Awokado zmniejsza objawy starzenia. Systematyczne spożywanie pozwala utrzymać prawidłową siłę mięśni, wspiera pracę wątroby, wspomaga układ odpornościowy. Zapewnia prawidłową gęstość kości.

Awokado jest bogatym źródłem luteiny, chroni ona oczy przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej

Awokado zawiera dużą ilość magnezu i glutationu, pomoże to w funkcjonowaniu wątroby oraz układu nerwowego, wspiera leczeniu nerwicy i stresu.

Pomaga w walce z cukrzycą. Dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza się odporność insulinowa, która jest przyczyną powstawania cukrzycy typu II.  

Kwasy tłuszczowe zawarte w awokado mają działanie przeciwnowotworowe. Zawartość lipidów pomaga leczyć białaczkę szpikową. Lipidy te wykazują zdolności zwalczania macierzystych komórek nowotworowych.

Przeczytaj też:  Yerba Mate. Jakie ma właściwości? Jak pić yerbę?

Spora zawartość potasu znajdujący się w awokado reguluje ciśnienie krwi, wspiera pracę serca, poprawia pracę mózgu oraz koncentrację. Badania naukowe wykazują, że spożywanie awokado hamuje utratę pamięci u osób chorych na Alzheimera.

Spożywanie awokado zalecane jest osobom w okresie rekonwalescencji, ma to związek z dużą zawartością, łatwo przyswajalnych tłuszczów co daje spory zastrzyk energii. Dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Systematycznie spożywanie awokado pomaga we wchłanianiu beta-karotenu, dzięki temu lepiej przyswajana jest witamina A. Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera zdrowie skóry oraz funkcjonowanie układu immunologicznego.

Zawarty w awokado kwas foliowy wspiera przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, pomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Kwas foliowy jest bardzo ważny dla kobiet planujących ciąże oraz w czasie jej trwania. Dzięki obecności kwasu foliowego nasz organizm jest w stanie wytwarzać hormony szczęścia tj. serotoniny i noradrenaliny.

Awokado uznawane jest za silny afrodyzjak.

Jak kupić dobre awokado
  • awokado powinno być miękkie, na skórce nie powinno być przebarwień. Szypułka powinna dać się łatwo usunąć,

  • po przekrojeniu miąższ nie może być ciemny czy brązowy – oznacza to, że awokado jest przejrzałe,

  • miąższ awokado, które jest idealne powinno mieć taką kostystęcie, aby dał się rozsmarować jak masło,

  • jeśli nie użyjemy od razu zakupionego awokado, należy go umieścić w lodówce, zapobiegnie to przejrzeniu.

Jak przygotować awokado
[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Leczenie alergii sezonowej

Alergia rozwija się w efekcie kontaktu układu immunologicznego z rozmaitymi alergenami. Mogą to być alergeny wziewne, pokarmowe czy kontaktowe. Podstawą terapii alergii jest zidentyfikowanie alergenów

Czytaj dalej »
Jak pozbyć się moli spożywczych?

Mole spożywcze są to nieduże brązowo-szare motyle nocne. Pojawiają się często w naszych domach niespodziewanie, czasem możemy przynieść ich larwy z zakupami. Są przypadki uciążliwych

Czytaj dalej »
Słoik miodu

Miód jest naturalnym bogactwem składników prozdrowotnych wytwarzanych przez pszczoły. Powstaje w procesie przetwarzania nektaru kwiatowego roślin miododajnych, jak również z niektórych wydzielin znajdujących się na

Czytaj dalej »

GLIWICE PODRÓŻE – ŚLĄSK Gliwice to miasto położone w województwie śląskim, w którym na dzień 1 stycznia 2018 r. mieszka ponad 181 tys. ludności. Gliwice

Czytaj dalej »
Jak złożyć wniosek 500+?

Jak złożyć wniosek 500+? Program Rodzina 500+ zapewnia comiesięczne wsparcie dla rodziców posiadających dzieci. Kwota 500 zł przysługuje na drugie i każde kolejne dziecko. Świadczenie

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107