Naukowcy ustabilizują kombuchę
Technologię produkcji kombuchy, napoju z „grzybka herbacianego”, rozwija konsorcjum z udziałem Politechniki Łódzkiej. Prace mają na celu ustabilizowanie cech smakowych i zapachowych napoju, zmaksymalizowanie jego
Technologię produkcji kombuchy, napoju z „grzybka herbacianego”, rozwija konsorcjum z udziałem Politechniki Łódzkiej. Prace mają na celu ustabilizowanie cech smakowych i zapachowych napoju, zmaksymalizowanie jego
Pozyskiwane w laboratorium w łódzkim Bionanoparku białko z rzepaku może – zdaniem jego producentów – zrewolucjonizować rynek spożywczy i dietę. „Ma doskonałe wartości odżywcze i
Naukowcy pracują nad nowymi zastosowaniami druku 3D do produkcji żywności. „W niektórych aspektach to z pewnością nasza konsumencka przyszłość” – uważa prof. dr hab. inż.
Piszemy raz w miesiącu. Nie wysyłamy spamu
PORADY ZDROWIE Jak zrobić ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy ma właściwości lecznicze, prozdrowotne, kosmetyczne, odchudzające, pobudza pracę jelit. Poprawia trawienie ponieważ
KULINARIA Jak zrobić naleśnik? Naleśniki kojarzą się raczej ze smakiem dzieciństwa. Gdy przyrządzały je nasze mamy lub babcie smakowały one
KULINARIA Jak zrobić leczo? Leczo to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej, które podbija kubki smakowe Polaków. Szczególnie popularne jest
KULINARIA Jak zrobić omlet? Omlet jest jednym z popularniejszych dań w skład którego wchodzą jaja. Można zrobić go na słodko
KULINARIA Jak zrobić piernik? Nie wyobrażamy sobie świąt bez piernika, jest jednym z bardziej lubianych ciast. Można w szybki i
KULINARIA Jak zrobić krem z dyni ? Zupa z dyni jest bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej robimy ją jesienią, w
Miód jest naturalnym bogactwem składników prozdrowotnych wytwarzanych przez pszczoły. Powstaje w procesie przetwarzania nektaru kwiatowego roślin miododajnych, jak również z niektórych wydzielin znajdujących się na liściach drzew iglastych. Miód produkują pszczoły, znosząc do ula nektar kwiatowy lub spadź.
Miód wrzosowy jest ciężki do pozyskania ze względu na małą ilość wrzosowisk w Polsce. Mało
Miód rzepakowy jest jednym z bardziej znanych miodów w naszym kraju. Ceniony za właściwości lecznicze.
Miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej stosowanych miodów. Nazywany jest miodem “tysiąca kwiatów”.
Jest zdecydowanie najjaśniejszym ze wszystkich miodów. Wolno ulega krystalizacji, dzięki czemu długo pozostaje płynny. Pozyskiwany
Miód gryczany jest miodem o bardzo intensywnym smaku i zapachy gryki. Pozyskiwany jest z kwiatów
Miód słonecznikowy jest jednym z najrzadziej spotykanych miodów w Polsce. Niewielu pszczelarzy decyduje się na
Odpowiadamy.pl – artykuły i porady na różne tematy. Piszemy krótko i na temat. Nasza strona do działania wykorzystuje ciasteczka. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.