Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Na czasie

Naukowcy ustabilizują kombuchę

Technologię produkcji kombuchy, napoju z „grzybka herbacianego”, rozwija konsorcjum z udziałem Politechniki Łódzkiej. Prace mają na celu ustabilizowanie cech smakowych i zapachowych napoju, zmaksymalizowanie jego

Pole rzepaku

Białko z rzepaku może zrewolucjonizować dietę

Pozyskiwane w laboratorium w łódzkim Bionanoparku białko z rzepaku może – zdaniem jego producentów – zrewolucjonizować rynek spożywczy i dietę. „Ma doskonałe wartości odżywcze i

Bądź zawsze na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter

Piszemy raz w miesiącu. Nie wysyłamy spamu

Kuchenne ABC

Jak zrobić ocet jabłkowy?

PORADY ZDROWIE Jak zrobić ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy ma właściwości lecznicze, prozdrowotne, kosmetyczne, odchudzające, pobudza pracę jelit. Poprawia trawienie ponieważ

Jak zrobić naleśniki?

KULINARIA Jak zrobić naleśnik? Naleśniki kojarzą się raczej ze smakiem dzieciństwa. Gdy przyrządzały je nasze mamy lub babcie smakowały one

Jak zrobić leczo?

KULINARIA Jak zrobić leczo? Leczo to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej, które podbija kubki smakowe Polaków. Szczególnie popularne jest

Jak zrobić omlet?

KULINARIA Jak zrobić omlet? Omlet jest jednym z popularniejszych dań w skład którego wchodzą jaja. Można zrobić go na słodko

Jak zrobić piernik?

KULINARIA Jak zrobić piernik? Nie wyobrażamy sobie świąt bez piernika, jest jednym z bardziej lubianych ciast. Można w szybki i

Jak zrobić krem z dyni?

KULINARIA Jak zrobić krem z dyni ? Zupa z dyni jest bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej robimy ją jesienią, w

Słoik miodu
Bądź eko

Miód

Miód jest naturalnym bogactwem składników prozdrowotnych wytwarzanych przez pszczoły. Powstaje w procesie przetwarzania nektaru kwiatowego roślin miododajnych, jak również z niektórych wydzielin znajdujących się na liściach drzew iglastych. Miód produkują pszczoły, znosząc do ula nektar kwiatowy lub spadź.

Czytaj dalej »
Apiterapia

Poznaj zalety miodu

Czas na dietę
Miód wrzosowy w słoiku na tle wrzosu i gałązek sosny.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy jest ciężki do pozyskania ze względu na małą ilość wrzosowisk w Polsce. Mało

Miód rzepakowy. Przenośne ule obok pola rzepaku.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest jednym z bardziej znanych miodów w naszym kraju. Ceniony za właściwości lecznicze.

Miód wielokwiatowy. Słoik miodu i plastry na tle kwiatów.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej stosowanych miodów. Nazywany jest miodem “tysiąca kwiatów”.

Miód akacjowy i kwiaty akacji

Miód akacjowy

Jest zdecydowanie najjaśniejszym ze wszystkich miodów. Wolno ulega krystalizacji, dzięki czemu długo pozostaje płynny. Pozyskiwany

Miód gryczany

Miód gryczany

Miód gryczany jest miodem o bardzo intensywnym smaku i zapachy gryki. Pozyskiwany jest z kwiatów

Pszczoła na tle słonecznika

Miód słonecznikowy

Miód słonecznikowy jest jednym z najrzadziej spotykanych miodów w Polsce. Niewielu pszczelarzy decyduje się na