pink-pearl-manuka-tea-tree-2694013_640

Miód manuka - właściwości, zastosowanie

Miód manuka jest pozyskiwany z nektarów herbacianych krzewów manuka, rosnących w Nowej Zelandii. Środowisko naturalne jest tam jednym z  czystszych na świecie. Krzewy manuka rosną tylko w najczystszych regionach. Produkowany jest przez kilka tygodni w roku. Posiada on bardzo korzystne właściwości lecznicze, nazywany jest płynnym złotem. Ma bardzo wysoką kaloryczność, trzeba to wziąć pod uwagę, będąc na diecie. Pomimo wysokiej ceny jest chętnie kupowany. Występuje najczęściej w opakowaniach po 500 gramów.

Skład miodu manuka

Miód manuka charakteryzuje duża zawartość MGO, czyli methylglyoxalu ilość tej substancji wskazuje, jak dużo właściwości leczniczych posiada dany miód. Składnik MGO jest związkiem bakteriobójczym. Na opakowaniach miodów manuka możemy spotkać oznaczenia MGO 30+ 100+ 250+ a nawet 550+, im wyższe stężenie, tym lepsze działanie.

Właściwości miodu manuka
  • Idealnie nadaje się do leczenia chorób układu pokarmowego takich jak: wrzody żołądka, nadkwasota, zaburzenia trawienia, jelito drażliwe. Reguluje florę bakteryjną jelit.

  • Wykazuje właściwości: antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Pomaga walczyć z infekcjami układu pokarmowego, jak również górnych dróg oddechowych: zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa.

  • Hamuje rozwój bakterii i pasożytów: pałeczek jelitowych, gronkowca, pałeczek okrężnicy.

  • Leczenie schorzeń układu moczowego np. zapalenie dróg moczowych.

  • Stosowany jest w terapii przeciwtrądzikowej oraz przy trudno gojących się ranach, odleżynach, owrzodzeniach.

  • Stosowany profilaktycznie zapobiega grypie i przeziębieniu, podnosi odporność organizmu, zaleca się stosowanie miodów o stężeniu 100+ do 250 +.

  • Gdy już zachorujemy, zaleca się stosowanie miodów manuka o stężeniu MGO 400+ i więcej.

Stosowanie miodu manuka

Zaleca się spożywanie 2-3 łyżeczek miodu dziennie, najlepiej na czczo, z samego rana. Dobrze odczekać po podaniu około 20 min do pierwszego posiłku. Inną metodą jest podawanie jednej łyżeczki miodu, 20 min, przed każdym posiłkiem (śniadanie, obiad, kolacja) Miód można rozpuszczać w wodzie, z zachowaniem temperatury płynu poniżej 40 stopni. Stosując na skórę w leczeniu trądziku lub ran i owrzodzeń, należy nakładać na leczone miejsce 2-3 razy dziennie, jeśli to możliwe okrywając opatrunkiem. W niektórych przypadkach początkowa faza leczenie może spowodować nasilenie objawów. Po około 2-3 dniach będzie widać pierwsze korzystne efekty.

Przeciwwskazania

Miodu nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele. W związku z wysoką kalorycznością modu nie jest wskazany w dużych dawkach dla cukrzyków oraz osób będących na diecie. Miodu nie powinno się podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Kupując miód manuka, musimy zwrócić uwagę, aby nie kupić podróbki. Warto zapytać sprzedawcy o certyfikaty czy miód na pewno pochodzi z Nowej Zelandii. Gdy znajdziemy miód manuka z niskiej cenie, również powinna zaświecić się nam czerwona lampka.

Przybliżone ceny miodu manuka

Miód manuka MGO 30 + – 500g – około 100 zł

Miód manuka MGO 100+ – 500g – około 140 zł

Miód manuka MGO 250+ – 500g – około 200 zł

Miód manuka MGO 400+ – 500g – około 240 zł
Miód manuka MGO 550+ – 500g – około 370 zł

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:

Udostępnij ten artykuł:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusji