Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Miód malinowy

Miód malinowy. Maliny i melisa na czarnym tle.
raspberries-3807954_640

Miód malinowy - właściwości, zastosowanie

Miód malinowy jest wyjątkowo trudny w pozyskiwaniu, przez co bardzo rzadko spotykany. Związane jest to z tym, iż maliny kwitną jedynie przez trzy tygodnie. Pasieka musi znajdować się blisko plantacji z dużym zagęszczeniem krzewów malin. W Polsce najwięcej takich miejsc jest na Lubelszczyźnie. Nektar na miód pozyskiwany jest końcem maja i początkiem czerwca, gdy zaczynają kwitnąć odmiany wczesne. Kolejny zbiór następuje końcem sierpnia, a nawet późną jesienią, kiedy kwitną odmiany późne. Smak miodu będzie się nieco różnił w zależności od pory kwitnienia, jest on silne malinowy, lekko kwaskowaty. Ma jasnozłoty kolor, gdy ulega krystalizacji, staje się niemal biały.

Skład miodu malinowego

W składzie występuje ponad 50 różnych olejków eterycznych takich jak związki polifenolowe, estry, ketony, aldehydy, przez co ma bardzo mocny aromat. Miód ten składa się głównie z węglowodanów w szczególności z glukozy i fruktozy. W składzie obecne są również witaminy i minerały: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, witaminy: B1. B2, B12, B9. W składzie obecne są liczne enzymy pochodzące ze śliny pszczół np.: inwertaza, alfa – amylaza, beta – amylaza.

Właściwości miodu maliowego
  • Stosowany jest głównie podczas stanów obniżonej odporności i przeziębień. Ma korzystny wpływ podczas chorób górnych dróg oddechowych. Wykazuje działanie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.

  • Dzięki dużej zawartości szybko wchłanialnych cukrów jest doskonałym źródłem energii. Szczególnie u osób pracujących fizycznie oraz uprawiających sport. Odżywia organizm, dodaje sił i poprawia samopoczucie.

  • Miód malinowy ma silne działanie antyseptyczne, pomaga w walce z bakteriami i wirusami.  

  • Warto podawać miód malinowy dzieciom mającym problemy z apetytem.

  • Pomaga w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, takich jak nieżyt żołądka i jelit. Wzmacnia wątrobę, pobudza wydzielanie żółci. Pomaga w detoksykacji organizmu.

  • Działa korzystnie na pracę układu krążenie, wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie krwi, poprawia wytwarzanie hemoglobiny. Spożywanie miodu malinowego stanowi skuteczną profilaktykę miażdżycy.

  • Regularnie spożywany miód malinowy wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, reguluje jego pracę, pomaga redukować stres, poprawia koncentrację, ułatwia zasypianie.

  • Miód malinowy doskonale sprawdza się w kosmetyce, wpływa korzystnie na skórę, można robić z niego maseczki, jak również peelingi. Dzięki właściwościom antybiotycznym może wspierać walkę z trądzikiem. Jest często stosowany w salonach spa do różnych zabiegów upiększających.

Stosowanie miodu malinowego

Zaleca się spożywanie jednej łyżeczki miodu dziennie, dobrze jest, zastąpić cukier miodem, do słodzenia kawy czy herbaty. Pamiętać należy, aby nie dodawać miodu do gorących napojów, temperatura powyżej 40 stopni niweluje większość korzystnych właściwości. Miód ten doskonale smakuje jako dodatek do pieczywa, deserów, koktajli. Stosowany jest do wypieków oraz do produkcji domowych nalewek.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Co warto zobaczyć w Łańcucie?

Co warto zobaczyć w Łańcucie? Obowiązkowo zwiedzić trzeba Zamek Lubomirskich i Potockich, oraz zabytkową Wozownię i Storczykarnię  Spacerując po mieście warto spojrzeć na kamieniczki na

Czytaj dalej »

KULINARIA Jak zrobic sos beszamelowy? Sos beszamelowy jest wspaniałym dodatkiem do dań z makaronem, zapiekanek, pizzy, ryby, dań z mięsem. Nie wyobrażamy sobie lasagne bez

Czytaj dalej »

KULINARIA Jak zrobić krem z dyni ? Zupa z dyni jest bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej robimy ją jesienią, w postaci kremu, gdy dynie są

Czytaj dalej »

KULINARIA Jak zrobić leczo? Leczo to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej, które podbija kubki smakowe Polaków. Szczególnie popularne jest w okresie letnim, gdy dostępne

Czytaj dalej »
Co jeść, żeby nie chorować?

Co jeść, żeby nie chorować? Problem spadku odporności towarzyszy nam głównie w okresie jesienno — zimowym. Szczególnie w tym czasie warto zadbać o odporność organizmu,

Czytaj dalej »