Pyłek kwiatowy, inaczej zwany pszczelim zbierany jest przez pszczoły z kwiatów, mieszany ze śliną i przenoszony do ula na odnóżach. Wykorzystywany jest w celu nakarmienia młodych osobników, jak również stanowi zapas pokarmowy na okres niedostatku pyłku w przyrodzie. Przynoszony jest do ula przez pszczoły zbieraczki pod postacią małych kuleczek. Pszczelarze, aby pozyskać te małe kuleczki, zakładają przy wejściu do ula specjalne przeszkody, sprawiają one, iż część pyłku zostaje strącona z odnóży. Z badań wynika, iż każda taka kuleczka zawiera około 10 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin. Pyłek kwiatowy jest niezwykle cennym źródłem składników odżywczych. Zebrany i wysuszony pyłek sprzedawany jest w sklepach. Cena pułku jest znacznie wyższa niż cena miodu. Wynosi około 60 zł za kilogram.
Skład pyłku pszczelego
Witaminy i minerały – w skład pyłku wchodzą prowitamina A, tiamina, niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina, witaminy – C, D, B, K, H, E, PP, rutyna, kwas askorbinowy, aminokwasy i enzymy, minerały – potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód, mangan, cynk, miedź.
Węglowodany – cukry proste (glukoza i fruktoza) i złożone (dekstryna, skrobia, celuloza). Stężenie cukrów uzależnione jest od kwiatów, z których zebrany jest pyłek. Pyłek kwiatowy jest źródłem błonnika.
Związki fenolowe – wzmacniają naczynia włosowate, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, żółciopędne, moczopędne i przeciwnowotworowe.
Właściwości pyłku pszczelego
Pyłek kwiatowy znajduje swoje zastosowania w lecznictwie, jak również kosmetologii. Pyłek pszczeli ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe. Najcenniejszym składnikiem pyłu jest dużą zawartość substancji białkowych i węglowodanowych. Dzięki temu może być stosowany u osób z niedoborem białka. Regularne zażywanie pyłku kwiatowego znacznie poprawia odporność organizmu, zwiększa ilość przeciwciał. Skraca czas leczenie i łagodzi objawy przeziębienia.
Pomaga w walce z anemią, poprawia kondycję organizmu obciążonego chorobami przewlekłymi lub długotrwałym przyjmowaniem leków. Wskazany jest dla osób cierpiących na raka, choroby nerek i wątroby. Zaleca się stosowanie pyłku u osób, których dieta bogata jest w produkty wysoko przetworzone np. fast food. Spożywanie pyłku kwiatowego dodaje energii, poprawia koncentrację, może być pomocny podczas intensywnej nauki, wytężonej pracy umysłowej.
Pyłek kwiatowy pomaga w odtruciu organizmu, jest pomocny dla osób rzucających palenie, łagodzi objawy głodu alkoholowego. Pomoże w walce z zakażeniami grzybiczymi, a nawet gronkowcem. Przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Stosowany jest w leczeniu zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Reguluje procesy przemiany materii, łagodzi zaparcia. Reguluje florę bakteryjną przewodu pokarmowego, wykazuje działanie antyalergiczne.
Może być stosowany u dzieci z zaburzeniami odżywiania, brakiem apetytu czy opóźnionym rozwojem. Poprawia ogólny stan zdrowia, zmniejsza napięcie nerwowe, wspomaga leczenie depresji.
Pyłek kwiatowy poprawia kondycję naczyń krwionośnych, zapobiega ich pękaniu. Poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu, hamuje zlepianie się płytek krwi. Stosowany jest w leczeniu nadciśnienie oraz stanów pozawałowych.
Pyłek pszczeli stosowany jest w kosmetyce, korzystnie wpływa na kondycję włosów i skóry. Kremy i balsamy z pyłkiem kwiatowym wygładzają i odżywiają skórę, zwiększają jej elastyczność. Substancje znajdujące się w pyłku zwalczają łupież, zapobiegają wypadaniu włosów. Można samodzielnie wytwarzać kosmetyki, maseczki na bazie pyłku kwiatowego. Używany jest w terapiach leczenie trądziku pospolitego.
Przeciwwskazania
Alergia na miód oraz pyłek pszczeli jest niezwykle rzadka, jednak może się zdarzyć. Gdy o niej nie wiem i stosujemy pyłek, może pojawić się katar, pokrzywka na skórze, zaczerwienienie spojówek, ból głowy, biegunka, nudność.
Dawkowanie
Profilaktycznie w okresach przeziębienie i osłabienie organizmu należy spożywać 4-8 łyżeczek dziennie w osobnych dawkach. Przyjmowanych 30 min przed posiłkiem. W przypadku przewlekłych chorób lub wystąpienia infekcji można zwiększać dawkę dwukrotnie. Pyłek najlepiej podawać rozpuszczony w letniej wodzie lub napoju. Nie wolno dodawać pyłku do gorących płynów, gdyż wysoka temperatura niszczy cenne substancje. Wskazane jest przyjmowanie jednej łyżeczki pyłku dziennie. Aby dodać sobie energii, można dodać pyłku do kawy (lekko ostudzonej) dodatkowo osłodzić ją miodem zamiast cukrem.