Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Białko z rzepaku może zrewolucjonizować dietę

Pole rzepaku

Pozyskiwane w laboratorium w łódzkim Bionanoparku białko z rzepaku może – zdaniem jego producentów – zrewolucjonizować rynek spożywczy i dietę. „Ma doskonałe wartości odżywcze i może być alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego” – zapewnia biotechnologiczna firma NapiFeryn BioTech.

Do tej pory główną przeszkodą w produkcji jadalnego białka z rzepaku na dużą skalę dla przemysłu spożywczego był jego charakterystyczny, gorzki posmak. Sposób na wyeliminowanie tego problemu znalazła jednak działająca w Bionanoparku łódzka biotechnologiczna spółka NapiFeryn BioTech. Firma unikalną na skalę światową technologię pozyskiwania białka z biomasy rzepakowej opatentowała w krajach o wysokiej produkcji rzepaku, m.in. w Rosji i USA.

„Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego. Jest to alternatywne rozwiązanie dla białka zwierzęcego, do tego przyjazne naturze ponieważ zostawia znacznie mniejszy ślad węglowy” – podkreśliła prezes NapiFeryn BioTech Magdalena Kozłowska.

Jak dodał wiceprezes Piotr Wnukowski, białko z rzepaku ma doskonałe wartości odżywcze. Otrzymywane jest bowiem w postaci izolatu, który jest wysokowartościowy, ma zbilansowany skład aminokwasów oraz niską zawartość tłuszczy i węglowodanów. Do tego jest łatwo trawione i przyswajalne przez ludzki organizm. „Jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne” – zaznaczył.

Izolat białka z rzepaku został uznany przez Unię Europejską za produkt bezpieczny dla zdrowia i może być stosowany w przemyśle spożywczym.

Łódzki startup innowacyjną technologię pozyskiwania białka na skalę komercyjną realizuje w nowym laboratorium w Bionanoparku. Obecnie trwają tam testy pozyskiwania surowca w fazie przedkomercyjnej. W tym celu stworzono prototypową linię produkcyjną. Powstaje tam kilka kilogramów izolatu białkowego tygodniowo, oraz koncentratu białkowo-błonnikowego. Oba produkty mogą być wykorzystywane do produkcji pieczywa, makaronów, słodyczy, napojów, sosów, wegańskich zamienników mięsa, czy w batonach proteinowych.

Przeczytaj też:  Eksperci: im bardziej jesteśmy chorzy, tym bardziej powinniśmy się szczepić

NapiFeryn BioTech zamierza licencjonować technologię koncernom z branży spożywczej, np. tłoczniom oleju. „Rozmawiamy z największymi graczami przemysłu spożywczego” – przyznała Kozłowska. W jej opinii, to także szansa dla rodzimych producentów, ponieważ rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce. Jego zbiory wynoszą 2,2-3,2 mln ton rocznie.

Zdaniem szefów spółki, ekologicznie produkowana żywność zawierająca białko z rzepaku może znaleźć się w sklepach za dwa-trzy lata. Koszty jego produkcji mają być porównywalne do pozyskiwania białka sojowego. Firma opracowała również przepisy na potraw z dodatkiem swojego produktu, który może podbić serca wegan.

Startup w ramach fazy drugiej SME Instruments, jako jedna z nielicznych firm w Polsce i Europie jest beneficjentem projektu Horyzont 2020 – największego w historii programu finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej. (PAP)

autor: Bartłomiej Pawlak

bap/ drag/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Czy można bezpiecznie naładować telefon do 100%?

Wydajność aparatów, szybkość procesora i rozdzielczość ekranów naszych telefonów stale się zwiększają. Niestety postęp w dziedzinie baterii nie przebiega tak szybko i nadal zdarza nam

Czytaj dalej »

Jak stworzyć stronę internetową? Masz pomysł, aby zaistnieć w sieci? Lubisz pisać wartościowe treści, chcesz się dzielić z innymi swoją wiedzą na dany temat lub

Czytaj dalej »
Co to jest Twitter?

Twitter jest popularnym serwisem społecznościowym. Jego najbardziej podstawową funkcją jest prezentowanie serii krótkich wiadomości, zwanych inaczej „tweetami”. Nazwa serwisu pochodzi od świergotania ptaków (słowo tweet

Czytaj dalej »
Dwie kobiety i mężczyzna z oparzeniami słonecznymi

Oparzenia słoneczne najczęściej diagnozowane są wśród kobiet i osób bardzo młodych. Choć są najczęstszą przyczyną rozwoju czerniaka, bardzo mało osób zgłasza się z nimi do

Czytaj dalej »

Ferie 2019 Terminy ferii zimowych na rok szkolny 2018/2019 Już niebawem rozpoczną się ferie zimowe. Nie dla wszystkich w jednym czasie rzecz jasna, bo jak

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107