Zastanawiasz się jakie właściwości zdrowotne mają buraki? Wbrew obiegowej opinii buraki nie zawierają zbyt dużej ilość żelaza. To dzięki zawartości betalainy warzywa te pomagają w leczeniu anemii oraz wspierają produkcję krwi. Pojawiają się nawet twierdzenia, że buraki pomagają w leczeniu białaczki.
W postaci surowej buraki mają niski indeks glikemiczny, co się znacznie zmienia po obróbce cieplnej. Wspomagają przemianę materii, usuwają toksyny z organizmu. Barwniki, które są obecne w burakach, wykazują właściwości przeciwutleniające. Pozwala to na znacznie lepsze przyswajanie tlenu przez komórki. Dzięki temu wpływają bardzo korzystnie na układ krwionośny i odpornościowy.
Systematyczne picie soku z buraka wzmacnia organizm, obniża ciśnienie krwi, poprawia pracę jelit, wspiera organizm kobiety w ciąży.
Właściwości lecznicze buraków
Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego w burakach zalecane są kobietom w ciąży oraz tym, które ją planują. Kwas ten poprawia prawidłowe funkcjonowanie i rozwój płodu, przyspiesza metabolizm i powstawanie czerwonych krwinek. Pomaga w usuwaniu z krwi homocysteiny, wysoki poziom tej substancji może powodować choroby serca. Zbyt niski poziom kwasu foliowego w czasie ciąży może przyczynić się do nieprawidłowego rozwoju płodu.
Barwniki znajdujące się w burakach wspierają układ krwionośny, pomagają w walce z anemią, wspierają przyswajanie tlenu w komórkach, regulują ciśnienie krwi, obniżają cholesterol, zapobiegają zwapnieniom naczyń krwionośnych, zapobiega powstawania zakrzepów.
Buraki zawierają witaminę C, żelazo, magnez, potas, wapń, białko, karoten. Zwiększa odporność organizmu na przeziębienia, przeciwdziałają rozwojowi wirusów. W przypadkach chorób wirusowych zalecane jest picie soku z buraka. Buraki mają działanie wykrztuśne, pomagają przy uporczywym kaszlu oraz w leczeniu kataru.
Chronią przed działaniem wolnych rodników, wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Czerwone barwniki – betaniny, zwalczają komórki rakowe, niszczą wolne rodniki. W terapiach onkologicznych zaleca się spożywanie buraków w każdej postaci. W przypadku raka przewodu pokarmowego, żołądka lub pęcherza szczególnie zalecane jest picie soku z buraka. Buraki wspomagają organizm po chemioterapii.
Spożywanie buraków pozwala na oczyszczenie organizm, pozbycie się toksyn. Buraki hamują procesy gnilne w jelitach, działają przeciw zaparciom, niwelują zgagę. Buraki działają zasadotwórczo, co oznacza, że regulują równowagę kwasowo – zasadową w organizmie, która może być zaburzona poprzez nadmierne spożywanie mięsa. Przeciwdziałają zmęczeniu i senności, spowalniają procesy starzenia, pomagają złagodzić kaca. Warto spożywać większą ilość buraków w okresie przedwiośnia, gdy dopada nas wiosenne przesilenie.
Zalecane jest spożywanie buraków przez sportowców, głównie w postaci soku. Badania wykazują, że osoby pijące sok z buraka przed treningiem są bardziej wytrzymałe. Występujące w burakach azotany zmieniają się w tlenek azotu obniżając zużycie tlenu przez co zwiększa się wydolność organizmu. Niweluje bóle w stawach i pomaga w regeneracji mięśni po wysiłku.