Co jeść, żeby nie chorować?
Problem spadku odporności towarzyszy nam głównie w okresie jesienno — zimowym. Szczególnie w tym czasie warto zadbać o odporność organizmu, gdyż w tych miesiącach zarazki atakują ze wzmożoną siłą. Przyczynia się do tego również, mała ilość światła, mniej ruchu na świeżym powietrzu, dieta uboga w witaminy.
Jeśli odpowiednio wcześnie przygotujemy nasz organizm, poprawimy odporność. Drobne infekcje nie będą nam straszne. Nasze ciało poradzi sobie z nimi samo, bez niepotrzebnych leków i suplementów. Prawidłowa dieta wspomaga naturalne bariery obronne organizmu.
Produkty zalecane w diecie poprawiającej odpornść
Aloes
Sok z aloesu wraz z miąższem jest wielką skarbnicą korzystnych dla organizmów substancji. Ma on działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, przeciwzapalne. Ponadto zawiera wiele składników mineralnych oraz witamin takich jak: witamina C, kwas foliowy, prowitamina A, żelazo, wapń, magnez, potas. Aloes działa bardzo dobrze na układ odpornościowy, pobudza układ immunologiczny do wali z infekcjami. Może być stosowany zewnętrznie, jak również do picia.
Czosnek
Właściwości zdrowotne czosnku znane są od stuleci tzw. antybiotyk starożytności. Zawarta w nim allicyna na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwgrzybicze, antyrakowe, obniża poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu. Korzystnie wpływa na układ oddechowy oraz układ moczowy. Substancje zawarte w czosnku wspomagają działanie leukocytów, które w naturalny sposób tworzą barierę obronną organizmu. To one jako pierwsze biorą udział w walce z infekcją lub zakażeniem. Nie trzeba zjadać bardzo dużych ilości czosnku, wystarczy dodawać go do potraw. Warto sposób spożywać ząbek czosnku dziennie. Jeśli nie jesteśmy w stanie zjeść czosnku, ze względu na bardzo charakterystyczny smak, można korzystać z suplementów zawierających duże stężenia czosnku.
Miód
Jest to naturalny antybiotyk. Poprawia pracę układu krążenia, korzystnie wpływa na układ oddechowy, pracę nerek oraz wątroby. Aby poprawić odporność, zaleca się spożywanie miodu przez cały rok, nie tylko podczas przeziębienia. Wystarczy łyżeczka dziennie. Pamiętajmy, żeby nie dodawać miodu do gorących potraw lub herbaty, gdyż w tem. 40 ℃ traci swoje właściwości. Dla poprawy odporności wskazany jest każdy rodzaj miodu. Poszczególne odmiany wskazują dodatkowe właściwości:
Miód akacjowy – zapobiega grypie jelitowej. Spadziowy – leczy katar oraz usprawnia pracę górnych dróg oddechowych. Wrzosowy – korzystnie działa na nerki, układ moczowy, zapobiega zapaleniu pęcherza. Gryczany – wspomaga układ krwionośny. Lipowy – najlepiej stosować w czasie przeziębienia, zwalcza kaszel, zmniejsza gorączkę.
Aby poprawić odporność, warto stosować propolis (kit pszczeli) – wykazuje on silne działanie przeciwzapalne, pobudza układ odpornościowy.
Szpinak
Jest rośliną, która dostarcza bardzo wiele cennych witamin i minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, potas, witamina C, witamina A, beta-karoten, luteina. Szpinak ma działanie antyrakowe, podnosi odporność, zapobiega udarom mózgu, wspiera produkcję nowych komórek, naprawia DNA. Jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Aby szpinak zachował swoje właściwości, nie należy go zbyt długo gotować, wystarczy sparzyć lub jeść na surowo.
Dynia
Dynia na właściwości obronne przed wirusami oraz bakteriami. Zawiera w swoim składzie witaminę E, prowitaminę A, witaminę C, wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo. Poprawia pracę układu krążenia, obniża ciśnienie, działa profilaktycznie przy miażdżycy. Dynie najprościej przygotować w postaci kremu z dyni, można zrobić z niej dżemy, zapiekać w piekarniku.
Cytrusy
Są bogatym źródłem witaminy C, niezmiernie ważnej w profilaktyce przeziębień. Soki ze świeżych owoców zawierają bioflawonoidy, rutynę, hesperydynę, Witaminy takie jak: C, B6, B2, B1, prowitaminę A, wapń, magnez, fosfor, cynk, selen. Substancje te zmniejszają stan zapalny, aktywują układ odpornościowy do walki z chorobą. Chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
Imbir
Imbir jest rośliną uprawianą od ponad 3 tyś. lat. Właściwości lecznicze są bardzo mocno doceniane w Azji. Imbir jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie, świetnie rozgrzewa organizm. Główne właściwości lecznicze imbiru to: łagodzenie mdłości, zapobieganie zakrzepicy krwi, leczenie migrenę, łagodzenie bóli miesiączkowych. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, polepsza krążenie krwi. W czasie zwiększonej podatności, górnych dróg oddechowych na infekcję, warto płukać jamę ustną i gardło (do szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru), pobudza wydzielanie śluzu. Imbir jest bogaty w witaminy i minerały takie jak: witamina C, A, E, K, kwas foliowy, niacyna, wapń, fosfor, potas, sód, cynk.
Malina
Maliny są doskonałym źródłem witamin, mają również zastosowanie w budowaniu odporności. Gdy odporność spadnie i dopada nas przeziębienie, pomogą nam z nim wygrać. Wykazują właściwości: antyoksydacyjne – likwidują wolne rodniki, przeciwnowotworowe – hamują namnażanie się komórek nowotworowych, przeciwwirusowe, przeciwgorączkowe. Warto stosować sok z malin, gdy tylko pojawiają się pierwsze symptomy przeziębienie, mają właściwości napotne, ściągają błony śluzowe.
Aronia
Sok z aronii warto mieć pod ręką o każdej porze roku. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów takich jak: witaminy C, B, E, PP, P miedź, kobalt, mangan. Sok z aronii zapobiega wielu chorobom, jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Regularne spożywanie poprawia odporność, łagodzi stany zapalne, oczyszcza organizm, hamuje stany zapalne. Działa profilaktycznie na nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory, obniża cholesterol. Sok z aronii może być stosowany w postaci okładów na schorzenia skórne.
Kapusta
Często niedoceniana, ma opinię ciężkostrawnej. Nie bagatelizujemy jej zdrowotnych właściwości. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, kwasu askorbinowego, witamin z grupy B, witaminy A, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, błonnika. Kapusta biała i włoska leczy zapalenie oskrzeli, katar, opryszczkę, trądzik. Sok z kapusty doskonale działa na wątrobę, okrężnicę, żołądek. Systematyczne spożywanie kapusty podnosi odporność, działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Można ją stosować również w leczeniu kaca, anemii, chorobach stawów.