apple-tree-orchard-apfelernte-54629

Jak zrobić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy ma właściwości lecznicze, prozdrowotne, kosmetyczne, odchudzające, pobudza pracę jelit. Poprawia trawienie ponieważ wydzielane jest więcej soków trawiennych. Ponadto ma właściwości antybakteryjne, oczyszcza złogi zalegające w jelitach. Można przemywać nim twarz w przypadku problemów skórnych.

Warto nieco dłużej zatrzymać się przy właściwościach antybakteryjnych octu jabłkowego. Dzięki temu iż głównym składnikiem jest kwas octowy o działaniu antybakteryjnym i antyseptycznym, wykorzystywany jest do oczyszczania powierzchni oraz odkażania. Octem jabłkowym można leczyć grzybicę paznokci, wszy, brodawki, infekcje ucha. W badaniach naukowych udowodniono iż ocet jabłkowy powstrzymuje namnażanie bakterii chorobotwórczych.

Właściwości octu jabłkowego były znane już w starożytności, używano go do pobudzania krążenia, oczyszczania wątroby, krwi i węzłów chłonnych oraz poprawę witalności. W occie jabłkowym znajdują się enzymy, aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe. Niewielkie ilości witamin i składników mineralnych: witamina B1, B2, B3, B5, B6, biotyna, kwas foliowy, witamina C, sód, potas, wapń, żelazo, magnez.

Nowy trend w diecie

Ostatnio pojawił się duży trend na picie octu jabłkowego jako środek odchudzający, stosują go sportowcy, gwiazdy filmowe. Są ku temu dość mocne przesłanki mając na uwadze jego wpływ na układ trawienny. Zaleca się picie 2-3 łyżeczek rozcieńczonych w szklance wody przed posiłkiem. Przestrogą dla osób, które chciałyby w ten sposób przyspieszyć przemianę materii, powinien być fakt, że nie można przesadzać z octem jabłkowym i podrażnić śluzówki żołądka.

Jak zrobić ocet jabłkowy?

W sklepach można natrafić na gotowy ocet jabłkowy, jednak nie polecam takiego, gdyż jest on robiony na masową skalę. Często pozbawiony jest naturalnych korzystnych pierwiastków. Bardzo łatwo jest zrobić taki ocet samemu wymaga to jednak cierpliwości.

Od czego zacząć?

Potrzebujemy słój najlepiej 3 litrowy, około kilograma jabłek najlepiej niepryskane/ekologiczne, cukier lub miód, woda.

Przygotowanie:

Jabłka kroimy na cztery części, pozbywamy się nasion (gniazda nasienne mogą pozostać).

Jabłka umieszczamy w czystym słoju, na wysokość ¾

 

W osobnym naczyniu rozpuszczamy cukier lub miód , w proporcji 4 łyżki na litr przegotowanej wody. Do takiego słoja warto przygotować około 2 litry roztworu. Cukier jest niezbędny do procesu fermentacji, jest pożywką dla drożdży. Jeśli jabłka były bardzo kwaśne można zwiększyć ilość cukru lub miodu.

 

Zalewamy jabłka woda z cukrem tak, aby były przykryte w całości i przykrywamy słój ręcznikiem papierowym, na co nakładamy gumkę recepturkę. Nie polecam stosowania gazy, gdyż mogą przez nią przedostać się do środka muszki owocówki. Nie można również zakręcać szczelnie słoja, ponieważ niezbędny jest tlen do przeprowadzenia fermentacji.

 

Słój odkładamy w ciemne, ciepłe miejsce na około 3-4 tygodnie. Warto mieć go pod ręką, gdyż należy co jakiś czas przemieszać jabłka z wodą, aby nie dopuścić do powstania na wierzchu pleśni. Długość tego procesu jest uzależniona od temperatury, rodzaju bakterii octowych i ilości wytworzonego alkoholu.

 

Jabłka zaczynają się pienić co jest bardzo dobrym objawem. Jest to znak, że zaczyna się fermentacja alkoholowa. Ciecz zaczyna pachnieć octem, na wierzchu może utworzyć się kożuszek fermentacyjny, warto go zamieszać z octem. W momencie, gdy piana zacznie znikać fermentacja będzie dobiegać końca.

 

Gdy piana przestanie pojawiać się na wierzchu, należy przecedzić płyn przez gazę aby nie był mętny i rozlać do butelek. Szczelnie zakręcić, można je przechowywać w ciemnym miejscu przez wiele miesięcy.

 

Na wierzchu jabłek może pojawić się śliska zawiesina (kożuszek) jest to tzw. matka octowa czyli zbiór dobrych bakterii. Nie należy się jej pozbywać, warto przechować w osobnym pojemniku zalaną wodą i wykorzystać jako zaczyn w kolejnym procesie robienia octu, przyspiesza ona proces fermentacji.

 
apple-1873078_640
ZNAJDZIESZ NAS:

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o