Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak grillować?

Grillowanie jest bardzo lubianą i powszechną formą spędzania czasu. Zwłaszcza w okresie letnim. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak grillować, aby było smacznie i zdrowo?

Podczas grillowania na ruszcie mogą wydzielać się związki rakotwórcze. Kapiący z mięsa lub kiełbasy tłuszcz bezpośrednio na ogień, spala się w wyniku, czego powstają toksyczne substancje, osiadające na jedzeniu leżącym na ruszcie. Czy należy zatem zrezygnować z grillowania? – Nie! Trzeba jedynie odpowiednio się za to zabrać.

Zacznijmy od wyboru odpowiedniego grilla – nie oszczędzajmy przesadnie przy kupnie grilla, powinien być on wykonany z solidnych materiałów, pomalowany odpowiednio odporną na spalanie farbą. Podczas pierwszego użycia warto rozpalić grilla sporo wcześniej, aby wypaliły się nieprzyjemne zapachy. Do palenia używajmy jedynie węgla drzewnego, brykietu lub drewna z drzew liściastych – nie zawierających żywicy. Do podpalania nie używajmy lakierowanego drewna, gazet kolorowych. Wszelkiego rodzaju rozpałki stosujmy tylko na początku, nigdy podczas smażenia.

Zasady zdrowego grillowania

  • zamarynuj mięso przed grillowaniem, dzięki temu szybciej się usmaży i nie straci walorów smakowych. Krótsze trzymanie mięsa na ruszcie zmniejszy ilość toksyn. Zadbajmy, aby mięso przeznaczone na grilla nie było zbyt tłuste. Nie bójmy się grillować ryb jest, to wspaniałe źródło tłuszczy omega 3. Nie zapominajmy o warzywach w postaci sałatek, jak również w wersji grillowanej, aby dostarczyć witamin,
  • potrawy kładź na ruszt, gdy węgiel drzewny lub brykiet zabieli się, pojawi się warstwa popiołu. Nie grilluj bezpośrednio na ogniu. Gdy zaczyna się pojawiać ogień postaraj się go zgasić,

  • grilluj na specjalnych tackach, dzięki temu ograniczysz ilość tłuszczu, który kapie na rozżarzony węgiel. Tacki zabezpieczą również nasze potrawy przed osadzeniem się na ich powierzchni substancji toksycznych,

  • dbaj o czystość rusztu, po każdym grillowaniu powinno się oczyścić ruszt, najlepiej jak jest jeszcze ciepły i tłuszcz na nim nie zastygł,

  • nie śpiesz się. Mięso musi być dobrze dopieczone w środku, jeśli położymy mięso i kiełbasę nisko na bardzo rozgrzanych grillu spali się na zewnątrz, a w środku będzie surowe,

  • nie trzymaj gotowych potraw na ruszcie. Gotowe potrawy lepiej zdjąć na talerz, niż trzymać długo na grillu, nie zostaną one wysuszone i osmolone,

  • pieczywo grilluj krótko, do osiągnięcia złotego koloru, unikaj zwęglonego ciemnego pieczywa z grilla.

Planując grilla lepiej unikać potraw w gotowych marynatach najczęściej w workach lub foliach, mogą być one nieświeże i naszpikowane chemią. Lepiej samemu zrobić prostą marynatę.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Hydropolis - wodny świat dla każdego

Multimedialne, interaktywne instalacje, wierne repliki i modele oraz bogate w informacje ekrany dotykowe służą jednemu celowi: ukazaniu wody z różnych, fascynujących perspektyw – podkreślają twórcy

Czytaj dalej »
Chłopiec w słuchawkach gra na laptopie

Dzisiejszy świat właściwie w całości opiera się na technologii komputerowej. Wystarczy dobrze się rozejrzeć, by dostrzec, że elektronika zawładnęła całą kulą ziemską. I nie ma

Czytaj dalej »
Domowa siłownia. Jak skompletować sprzęt?

Z wielu powodów nie każdy może pozwolić sobie na uprawianie sportu poza domem. Wystarczy jednak zainwestować w sprzęt, który umożliwi urozmaicone treningi w warunkach domowych.

Czytaj dalej »

Druk 3D może ograniczyć marnotrawstwo żywności, bo umożliwia wykorzystanie odpadów i składników odrzuconych np. ze względów estetycznych. Opracowaniem techniki wytwarzania produktów spożywczych drukowanych techniką 3D

Czytaj dalej »
W czym przechowywać żywność?

Przechowywanie żywności towarzyszy nam każdego dnia. Mamy z tym do czynienia na codzień rozpakowując zakupy przyniesione ze sklepu, jak również robiąc zapasy w postaci mrożonek.

Czytaj dalej »