Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak grillować?

Grillowanie jest bardzo lubianą i powszechną formą spędzania czasu. Zwłaszcza w okresie letnim. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak grillować, aby było smacznie i zdrowo?

Podczas grillowania na ruszcie mogą wydzielać się związki rakotwórcze. Kapiący z mięsa lub kiełbasy tłuszcz bezpośrednio na ogień, spala się w wyniku, czego powstają toksyczne substancje, osiadające na jedzeniu leżącym na ruszcie. Czy należy zatem zrezygnować z grillowania? – Nie! Trzeba jedynie odpowiednio się za to zabrać.

Zacznijmy od wyboru odpowiedniego grilla – nie oszczędzajmy przesadnie przy kupnie grilla, powinien być on wykonany z solidnych materiałów, pomalowany odpowiednio odporną na spalanie farbą. Podczas pierwszego użycia warto rozpalić grilla sporo wcześniej, aby wypaliły się nieprzyjemne zapachy. Do palenia używajmy jedynie węgla drzewnego, brykietu lub drewna z drzew liściastych – nie zawierających żywicy. Do podpalania nie używajmy lakierowanego drewna, gazet kolorowych. Wszelkiego rodzaju rozpałki stosujmy tylko na początku, nigdy podczas smażenia.

Zasady zdrowego grillowania

  • zamarynuj mięso przed grillowaniem, dzięki temu szybciej się usmaży i nie straci walorów smakowych. Krótsze trzymanie mięsa na ruszcie zmniejszy ilość toksyn. Zadbajmy, aby mięso przeznaczone na grilla nie było zbyt tłuste. Nie bójmy się grillować ryb jest, to wspaniałe źródło tłuszczy omega 3. Nie zapominajmy o warzywach w postaci sałatek, jak również w wersji grillowanej, aby dostarczyć witamin,
  • potrawy kładź na ruszt, gdy węgiel drzewny lub brykiet zabieli się, pojawi się warstwa popiołu. Nie grilluj bezpośrednio na ogniu. Gdy zaczyna się pojawiać ogień postaraj się go zgasić,

  • grilluj na specjalnych tackach, dzięki temu ograniczysz ilość tłuszczu, który kapie na rozżarzony węgiel. Tacki zabezpieczą również nasze potrawy przed osadzeniem się na ich powierzchni substancji toksycznych,

  • dbaj o czystość rusztu, po każdym grillowaniu powinno się oczyścić ruszt, najlepiej jak jest jeszcze ciepły i tłuszcz na nim nie zastygł,

  • nie śpiesz się. Mięso musi być dobrze dopieczone w środku, jeśli położymy mięso i kiełbasę nisko na bardzo rozgrzanych grillu spali się na zewnątrz, a w środku będzie surowe,

  • nie trzymaj gotowych potraw na ruszcie. Gotowe potrawy lepiej zdjąć na talerz, niż trzymać długo na grillu, nie zostaną one wysuszone i osmolone,

  • pieczywo grilluj krótko, do osiągnięcia złotego koloru, unikaj zwęglonego ciemnego pieczywa z grilla.

Przeczytaj też:  Miód akacjowy

Planując grilla lepiej unikać potraw w gotowych marynatach najczęściej w workach lub foliach, mogą być one nieświeże i naszpikowane chemią. Lepiej samemu zrobić prostą marynatę.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Sala centrum danych z abstrakcyjnymi serwerami danych i swiecacymi wskaznikami led

O tym, że Internet w świecie pełni bardzo ważną rolę wie już każdy. Życie każdego człowieka toczy się wokół rozwiązań internetowych, choć czasami bywa, że

Czytaj dalej »
Próchnica zębów

Próchnica – przyczyny, objawy, leczenie ZDROWIE PROFILAKTYKA Próchnica jest najczęstszą choroba jamy ustnej. Ma podłoże bakteryjne, bardzo łatwo przenosi się z człowieka na człowieka. Nieleczona

Czytaj dalej »
Przyczyny i objawy zapalenia pęcherza moczowego

Zapalenie pęcherza moczowego to przypadłość typowa dla kobiet, ze względu na anatomię budowy układu moczowego. Może pojawić się również u mężczyzn i dzieci. Objawia się

Czytaj dalej »

Kofeina spożywana w zbyt dużych dawkach może wywoływać stany lękowe i depresje, które mogą utrzymywać się nawet po zaprzestaniu jej dawkowania – wynika z badań.

Czytaj dalej »
Kiedy wypada niedziela handlowa?

Od 1 marca 2018 roku w Polsce obowiązuje ustawa ograniczająca handel w niedzielę, święta oraz niektóre inne dni. Zakaz handlu w niedziele wprowadzany był stopniowo:

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107