Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić gofry?

pexels-photo-221092
pexels-photo-63452

Jak zrobić gofry?

Zrobienie gofrów samemu w domu nie musi być wcale trudne. Ciasto powinno mieć nieco gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki. Zadbajmy, aby produkty miały temperaturę pokojową. Bardzo ważne jest, żeby gofrownica była dobrze rozgrzana i lekko natłuszczona.

Składniki:

(12 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 4 jajka,

  • szczypta soli,

  • 4 łyżeczki cukru pudru,

  • 2,5 szklanki mleka,

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,

  • szklanka oleju,

  • dodatki do wyboru: bita śmietana, polewa czekoladowa, świeże owoce, dżem, nutella.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól. Wymieszaj dokładnie sypkie składniki.

  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę w osobnej misce. Żółtka dodaj do miski z sypkimi produktami, wymieszaj wszystko mikserem.

  3. Gdy produkty sypkie będą dobrze wymieszane, zmniejsz obroty miksera, dodaj pianę z białek. Całość mieszaj, nie za długo, aż stworzą gładką masę.

  4. Ciasto można odstawić na 10-15 min. W tym czasie rozgrzej dobrze gofrownicę. Można posmarować ją nieco olejem.

  5. Na rozgrzaną gofrownicę nalewaj ciasto, najlepiej chochelką lub dużą łyżką tak, aby cała powierzchnia była zapełniona. Gofry piecz 3-4 min, według wskazania instrukcji gofrownicy.

  6. Po wyjęciu gofrów dobrze, aby nieco ostygły, gdyż na bardzo gorących gofrach nie będzie się trzymała bita śmietana i niektóre dodatki. Gofry podawaj posypane cukrem pudrem, z owocami, polewami, dżemem lub nutellą.

Gofry można podawać z dowolnymi dodatkami, na jakie tylko mamy ochotę i jak poniesie nas fantazja.

Smacznego

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak pozbyć się czkawki. Sprawdzone sposoby na czkawkę.

Czkawka spowodowana jest podrażnieniem przepony i  może pojawić się, gdy zjemy za dużo, zbyt ostro, za zimną potrawę lub, gdy połykamy zbyt duże kęsy. Jedzenie

Czytaj dalej »
Kolorowe drinki w szklankach, udekorowane owocami i ziołami

Chciałoby się rzec: “Święta, święta i po świętach?” No cóż, wszystko co dobre, szybko się kończy. Nasza redakcja ma nadzieję, że spędziliście je w rodzinnym

Czytaj dalej »
Jakie właściwości ma witamina c?

Witamina C tzw. kwas askorbinowy to substancja wspomagająca prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, jak również zapobiegająca powstawaniu chorób. Spowodowane jest tym, iż witamina C jest silnym

Czytaj dalej »
Domowe sposoby na ból gardła

Każdy z nas miał kiedyś problem z bolącym gardłem. Przyczyny mogą być różne –  czy to pora jesienna, zmiany pogody czy letnie upały, szybko zjedzone

Czytaj dalej »
Prokrastynacja – jak nie odkładać pracy na później?

Każdemu zdarzają się chwilę lenistwa i zniechęcenia. To normalne, taka jest ludzka natura. Jeśli jesteśmy znudzeniu lub przemęczeni umysł robi wszystko, by się nie wysilać.

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5279 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107