


Jak zrobić gofry?
Zrobienie gofrów samemu w domu nie musi być wcale trudne. Ciasto powinno mieć nieco gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki. Zadbajmy, aby produkty miały temperaturę pokojową. Bardzo ważne jest, żeby gofrownica była dobrze rozgrzana i lekko natłuszczona.
Składniki:
(12 sztuk)
3 szklanki mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
szczypta soli,
4 łyżeczki cukru pudru,
2,5 szklanki mleka,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
szklanka oleju,
dodatki do wyboru: bita śmietana, polewa czekoladowa, świeże owoce, dżem, nutella.
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól. Wymieszaj dokładnie sypkie składniki.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę w osobnej misce. Żółtka dodaj do miski z sypkimi produktami, wymieszaj wszystko mikserem.
Gdy produkty sypkie będą dobrze wymieszane, zmniejsz obroty miksera, dodaj pianę z białek. Całość mieszaj, nie za długo, aż stworzą gładką masę.
Ciasto można odstawić na 10-15 min. W tym czasie rozgrzej dobrze gofrownicę. Można posmarować ją nieco olejem.
Na rozgrzaną gofrownicę nalewaj ciasto, najlepiej chochelką lub dużą łyżką tak, aby cała powierzchnia była zapełniona. Gofry piecz 3-4 min, według wskazania instrukcji gofrownicy.
Po wyjęciu gofrów dobrze, aby nieco ostygły, gdyż na bardzo gorących gofrach nie będzie się trzymała bita śmietana i niektóre dodatki. Gofry podawaj posypane cukrem pudrem, z owocami, polewami, dżemem lub nutellą.
Gofry można podawać z dowolnymi dodatkami, na jakie tylko mamy ochotę i jak poniesie nas fantazja.