Tłusty czwartek – tłusty pączek!

Tłusty czwartek - tłusty pączek!

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, skąd wzięła się tradycja tłustego czwartku? Jedno jest pewne. Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów, którzy ze spokojnym sumieniem mogą zajadać kolejne porcje pączków, oponek i faworków. Redakcja odpowiadamy.pl przyjrzała się jednak nieco bliżej tematowi – zapraszamy do artykułu!

Historia tłustego czwartku sięga aż czasów pogańskich. Dzień ten świętowano już w starożytnym Rzymie, kiedy to lud żegnał zimę i witał wiosnę. Ucztowanie polegało na jedzeniu tłustych potraw – pączki były przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Dopiero w XVI w zwyczaj ten przybrał wersję na słodko, a mimo to pączki niczym nie przypominały tych współczesnych. Ciasto chlebowe w tym wypadku było nadziewane migdałem lub orzechem i tylko szczęśliwiec mógł na nie trafić – nie każdy pączek był nadziewany. Szczęśliwy traf oznaczał powodzenie i dostatek w życiu.  Współcześnie, zwyczaj tłustego czwartku przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Sprawdź pomysły na pączki, które przygotujesz sam!

Pomysły na pączki

Tak naprawdę nie istnieją żadne ograniczenia. Każdy ma swoje ulubione smaki i może przygotować pączki wedle swoich upodobań. Klasycznie będą to smażone na głębokim tłuszczu, polane lukrem lub posypane cukrem pudrem, których środek wypełnimy różą lub inną marmoladą. Popularność zyskały także pączki z serka homogenizowanego. Dla zwolenników zdrowej diety istnieje alternatywa pączków pieczonych w piekarniku.

  1. Przepis na tradycyjne pączki:

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej + 1-2 szklanki do podsypania,

  • ok. 200 g cukru,

  • 100 g drożdży,

  • 0,5 l mleka,

  • 10 jajek (5 żółtek i 5 całych),

  • 200 g roztopionego masła,

  • 2 łyżki octu (1 łyżka do ciasta, 1 łyżka do smażenia),

  • 2 kostki smalcu,

  • 1 l oleju do smażenia,

  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn: 100 g drożdży, 1 łyżka cukru, ¼ szklanki letniego mleka, 3 łyżki mąki pszennej. (UWAGA!: składniki na rozczyn odejmujemy od składników zawartych powyżej – nie dodajemy ich jako osobnych).

  2. Drożdże rozkrusz w misce i zasyp je cukrem. Podgrzej lekko mleko i wlej do miski. Całość wymieszaj, tak aby nie było grudek. Na koniec zasyp mąką i ponownie wymieszaj. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w suchym i ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

  3. 5 całych jajek i 5 zółtek ubij z pozostałą resztą cukru. 1 kg mąki przesiej przez sitko i dodaj do niej rozczyn. Następnie dodaj ubite jajka oraz resztkę ciepłego mleka. Dodaj szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj przez ok. 40 minut. Możesz do tego użyć miksera, jeżeli posiadasz specjalny hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie przybierało odpowiednią konsystencję dodaj roztopione masło (zimne) oraz ocet. Całość ponownie wymieszaj. Ciasto nie może być zbyt rzadkie – powinno odstawać od ręki. Jeżeli lepi się, dodaj 1-2 szklanki mąki. Gdy już będzie gotowe, przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło – na ok. 30 minut.

  4. Przygotuj stolnicę podsypaną mąką. Gdy ciasto wyrośnie zacznij je wałkować na ok. 1 cm grubości. Wykrawaj koła szklanką i na środek dodaj marmoladę lub swój ulubiony dodatek. Formujemy ciasto, aby kształtem przypominało pączek. Tak uformowane pączki odłóż na suchą ściereczkę i przykryj je na ok. 15-30 minut, aż ponownie wyrosną.

  5. Przygotuj olej, smalec i garnek, w którym będziesz smażyć pączki. Na dno szerokiego garnka włóż smalec, a resztę zalej olejem (ok. 1 l) oraz 1 łyżkę octu. Tłuszcz powinien przybrać stałą temperaturę 175 st. C.

  6. Pączki smażymy z każdej strony na złoty kolor.

  7. Dekorujemy wedle uznania – cukrem pudrem, lukrem, kandyzowanymi owocami, słodką polewą.

2. Przepis na pączki homogenizowane:  

Składniki:

  • 250 g serka homogenizowanego (może być waniliowy),
  • 2 szklanki mąki pszennej,

  • 2-3 jaj,

  • 2-3 łyżki cukru,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • cukier puder (do posypania).

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Łyżką uformuj kształt przypominający pączki i kładź bezpośrednio na rozgrzany olej. Obracaj z każdej strony, aby dobrze się zarumieniły. Usmażone pączki posyp cukrem pudrem.

3. Pączki pieczone w piekarniku

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka,

  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant,

  • 370 g mąki pszennej,

  • 50 g cukru,

  • 3 jajka,

  • 170 g miękkiego masła,

  • ¾ łyżeczki soli.

 

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wyjmij, aby nabrały pokojowej temperatury. Wykonaj rozczyn: ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na 10 minut pod przykryciem (sucha ściereczka), aby wyrosło.

  2. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier, sól. Całość wymieszaj. Następnie wlej rozczyn i wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Wyrabiaj całość ręką przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.

  3. Dodawaj stopniowo miękkie masło, nie przestając wyrabiać ciasta. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i ma odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę aż wyrośnie.

  4. Tak wyrośnięte ciasto można zacząć wałkować na stolnicy lub rozgnieść na placek o grubości ok 1 cm.

  5. Przy pomocy szklanki wytnij kółka. Rozpłaszcz je w dłoni, a na środek dodaj swój ulubiony dodatek (konfitura, marmolada, czekolada). Złóż kółko na pół, zlep brzegi i uformuj w dłoni na kształt pączka.

  6. Tak uformowane pączki odłóż w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  7. Piekarnik nagrzej do 180 st. C i piecz przez ok. 15 minut.

[gs-fb-comments]
Przeczytaj też:

Udostępnij ten artykuł:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusji