Wiele z nas ma problem z ilością kupowanych produktów spożywczych, co za tym idzie z ich wykorzystaniem zanim się zepsują. Generuje to niepotrzebne wydatki oraz częstą złość w momencie wyrzucania jedzenia. Dane statystyczne wskazują, iż w Polsce wyrzucane jest 9 milionów ton jedzenia rocznie, liczba ta przeraża.
Co zatem robić, aby dobrze zarządzać jedzeniem?
Rób listę zakupów
Dobrą metodą jest sporządzić listę zakupów przed każdym wyjściem do sklepu. Gdy się za nią zabieramy, warto zaglądać do lodówki, co w niej mamy czego nam brakuje. Sprawdzić ile mamy pieczywa, czy na pewno kolejny bochenek chleba, czy bułki się nie zmarnują. Jak wiadomo, jak przyniesie się do domu świeżutkie pieczywo, to z dnia wcześniejszego idzie w odstawkę. Sporządzenie listy zakupów to jedno, kolejną kwestią jest trzymanie się jej, jak jesteśmy już w sklepie. Postarajmy się nie wchodzić w działy, w których nie ma produktów z naszej listy, nie dajmy się skusić promocją, nie idźmy na zakupy, gdy jesteśmy głodni.
Planuj posiłki
Dobrze jest zaplanować posiłki na kilka dni z wyprzedzeniem, dzięki temu kupimy produkty niezbędne do ich wykonania. Nie jest dobrym rozwiązaniem wybieranie się na zakupy bez konkretnego pomysłu na obiad, może się stać wtedy tak, że kupimy wiele produktów, które są nam zbędne.
Sprawdzaj datę ważności produktów
Robiąc zakupy, zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia, zwłaszcza produktów mlecznych, nabiałów, wędlin. Kupuj produkty o dłuższej dacie przydatności, aby mogły poleżeć w lodówce jeszcze kilka dni od zakupów. Zwróćmy uwagę na dwa określenia znajdujące się na opakowaniach produktów spożywczych. “Należy spożyć do…..” oznacza to, iż po podanym terminie produkt nie nadaje się do spożycia i należy go wyrzucić. “Należy spożyć przed……” oznacza, iż do podanej daty produkt zawiera wszystkie swoje walory, po podanej dacie może niektóre utracić jednak można go nadal jeść.
Odpowiednio przechowuj żywność
Bardzo ważne w procesie niemarnowania jedzenia jest jego odpowiednie przechowywanie. Dłużej świeże będą owoce i warzywa trzymane w dolnej szufladzie lodówki. Otwarta niezużyta do końca śmietana czy twarożek postoi kilka dni w lodówce najlepiej na górnych półkach. Wędliny przełóż do szklanych lub plastikowych zamykanych pojemników. Przechowuj produkty w szczelnie zamykanych pojemnikach lub woreczkach, bez dostępu tlenu dłużej będą świeże. Więcej na temat przechowywania żywności znaleźć można w osobnym artykule: W czym przechowywać żywność?
Korzystaj z zamrażarki
Jeśli kupimy za dużo świeżego mięsa, warto je zamrozić surowe, pokrojone na porcje lub w całości. Podobnie możemy zrobić z owocami, po wyciągnięciu będą nadawały się na ciasto, koktajl, kompot. Gdy ugotujemy zbyt dużo jedzenia i nie masz ochoty jeść go wiele dnia, zapakuj do pojemnika i włóż do zamrażarki.
Naucz się wykorzystywać resztki
Czerstwe pieczywo nada się na tosty lub możemy je całkiem wysuszyć i zetrzeć na bułkę tartą. Jeśli zostały nam ziemniaki z obiadu, możemy je przerobić na kopytka. Resztka rosołu z niedzieli idealnie nada się jako zaczyn do pomidorówki lub baza na sos. Wędlinę, której już nie zjemy, możemy odłożyć do pojemnika i zamrozić idealnie nada się, gdy będziemy robić bigos. Zanim wyrzucisz jakiś produkt zastanów się, czy nie wykorzystasz go w innej postaci.
Podziel się jedzeniem z innymi
Jeśli mamy zbyt dużo produktów spożywczych o kończącej się dacie przydatności lub za dużo ugotowaliśmy, sami nie zjemy wszystkiego i aż żal jest wyrzucić, warto przemyśleć co z tym zrobić. Może w naszej okolicy mieszka osoba samotna, starsza, schorowana, dla której taki posiłek będzie zbawienny. W wielu miastach istnieją również miejsca, w których można zostawić żywność, z której mogą skorzystać osoby potrzebujące tzn “jadłodzielnie
Jeśli będziemy dbać o racjonalne gospodarowanie żywnością, nie będziemy jej bezmyślnie wyrzucać, przyczynimy się do ochrony środowiska.
Przeczytaj także: Jak przechowywać żywność w lodówce?