Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jaką dietę stosować przy cukrzycy?

Jaką dietę stosować przy cukrzycy?

Jaką stosować dietę przy cukrzycy?

Prawidłowa dieta przy cukrzycy jest niezmiernie ważna. Zbilansowany dobór produktów, ilość oraz pory ich przyjmowania, odgrywają kluczową rolę w odpowiednim funkcjonowaniu diabetyków. Dieta jest podstawą leczenia cukrzycy,  poprawia jakość, życia, stan zdrowia, daje kontrolę nad chorobą.

Nieprawidłowa dieta przy zdiagnozowanej cukrzycy może doprowadzić do zaburzeń pracy wątroby, trzustki, nerek, naczyń krwionośnych.

Przy wczesnym zdiagnozowaniu cukrzycy i zastosowaniu diety cukrzycowej w duże mierze można zapobiec leczeniu farmakologicznemu.

Bardzo ważne, jak nie najważniejsze, będzie wdrożenie odpowiednich nawyków żywieniowych. Umiejętność dobierania produktów, uregulowanie gospodarki węglowodanowej, unikanie tłuszczy nasyconych. Występują różne rodzaje cukrzycy, jednak zasady ogólne są takie same – kontrola glikemii. U osób z nadwaga należy skupić się na utracie masy ciała.

Dieta cukrzycowa:

Posiłki powinny być jak najbardziej naturalne, ze zdrowych nieprzetworzonych produktów. Podstawą jest niski indeks glikemiczny potrawy, co za tym idzie niska zawartość węglowodanów i tłuszczów.  Unikać należy smażenia w głębokim tłuszczu, dań gotowych, alkoholu. Podstawą diety powinny być warzywa. Bardzo istotna jest kontrola wagi ciała i aktywność fizyczna.

Głównym punktem leczenia cukrzycy jest kontrola glikemii czyli poziomu cukru na który. Wpływ ma w największej mierze to co jemy. Przy ustalaniu diety cukrzycowej powinno się uwzględnić przynajmniej 5 posiłków dziennie. Jeśli wstajemy bardzo wcześnie i późno kładziemy się spać dodajemy kolejny posiłek, aby nie było za długich przerw.

Podstawą jest ograniczenie cukrów i węglowodanów prostych – słodycze, owoce, napoje, cukrów złożonych – kasze, ryż, makaron, chleb, ziemniaki.

Ograniczenia te są sprawą bardzo indywidualna, inne będą dla osoby aktywnej, inne dla statycznej i starszej. Unikać należy słodyczy kupowanych w sklepie, wszelkiego rodzaju batoników cukierków, wafelków.

Dobrą bazą węglowodanową będą takie produkty jak: chleb żytni, komosa ryżowa, grube kasze. Diabetycy powinni ograniczyć również owoce do jednej porcji dziennie, są one źródłem cukrów prostych.

Tłuszcze dostarczamy z takich produktów jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło, awokado, orzechy, pestki dyni i słonecznika, tłuste ryby morskie, mleko kokosowe.

Tworząc nawyki żywieniowe w diecie cukrzycowej dużą wagę należy położyć na śniadanie, gdyż po przebudzeniu występuję często niedocukrzenie, a po zjedzeniu porcji węglowodanów duży skok cukru. Dlatego śniadanie powinno składać się z białka i tłuszczu. Dzięki takiemu posiłkowi dłużej będziemy syci i glikemia będzie pod większą kontrolą.

Zupełnie inaczej jest z kolacją, powinna ona zawierać większą porcję węglowodanów, aby cukier utrzymał się na stabilnym poziomie przez całą noc. Dieta diabetyka powinna być bogata w błonnik, dzięki niemu cukier jest wchłaniany wolniej w jelitach, warto go dostarczyć z warzyw.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Co to jest cocooning?

Wydawać by się mogło, że praca zdalna ma znacznie więcej zalet niż praca poza domem. W końcu codziennie oszczędzamy czas na dojazd, nie musimy się

Czytaj dalej »
Jakie właściwości ma witamina c?

Witamina C tzw. kwas askorbinowy to substancja wspomagająca prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, jak również zapobiegająca powstawaniu chorób. Spowodowane jest tym, iż witamina C jest silnym

Czytaj dalej »
Close up man hands using smart phone battery low charged battery screen

W dzisiejszych czasach, niemalże każdy jest posiadaczem smartfona. Można wręcz zaryzykować stwierdzenie, że staliśmy się niewolnikami wciąż postępującej technologii. Niektórzy nie wyobrażają sobie 15 minut

Czytaj dalej »
Objawy boreliozy

Borelioza jest choroba odzwierzęcą przenoszona przez kleszcze, które są nosicielami bakterii borrelia burgdorferi, jest  bardzo trudna do zdiagnozowania gdyż nie daje jednoznacznych objawów, może być

Czytaj dalej »

Druk 3D może ograniczyć marnotrawstwo żywności, bo umożliwia wykorzystanie odpadów i składników odrzuconych np. ze względów estetycznych. Opracowaniem techniki wytwarzania produktów spożywczych drukowanych techniką 3D

Czytaj dalej »