Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Politechnika Łódzka opracowuje maseczki przyjazne środowisku

Maseczki przyjazne środowisku

Biodegradowalne maseczki opracowane na Politechnice Łódzkiej zanikną w środowisku kompostu po 6 tygodniach od wyrzucenia. Opatentowane już maseczki mają właściwości bakteriobójcze. Obecnie naukowcy pracują nad właściwościami antywirusowymi i tak modyfikują filtry, żeby powierzchnia maseczki potrafiła niszczyć przyczepiające się do niej wirusy.

Maseczki opracowuje Politechnika Łódzka wraz z partnerami – Centralnym Instytutem Ochrony Pracy i Instytutem Biopolimerów i Włókien Chemicznych w ramach projektu Biogratex, którego liderem była prof. Izabella Krucińska.

Jak przekonuje dr hab. inż. Zbigniew Draczyński z Instytutu Materiałoznawstwa Tekstyliów i Kompozytów Polimerowych PŁ, nowe maseczki będą miały takie same właściwości barierowe, co powszechnie używane obecnie jednorazowe maseczki do ochrony przed aerozolami. Różnią się natomiast materiałem.

Klasyczne maseczki wykonane są z olefin, których czas degradacji sięga setek lat. Łódzkie maseczki powstają z biodegradowalnego polilaktydu – polimer ten otrzymuje się w wyniku syntezy kwasu mlekowego, zaś kwas mlekowy jest np. produktem fermentacji skrobi z kukurydzy.

Polilaktyd trzymany w warunkach kompostowych po 6 tygodniach rozpada się do związków chemicznych akceptowanych przez środowisko naturalne, czyli po prostu znika.

Nowe maseczki mają strukturę wielowarstwową. Znajduje się w nich filtr wykonany metodą rozdmuchu stopionego polimeru. Ta metoda pozwala naukowcom uzyskać odpowiedni wkład filtracyjny o grubości włókna rzędu kilku mikronów. Zatrzymuje on – w zależności od klasy maseczki – nawet do 95 proc. zanieczyszczeń i patogenów.

Maseczki muszą jeszcze spełniać funkcję antywirusową. Naukowcy zastosują w nich związki chemiczne i takie modyfikacje powierzchni filtrów, aby wirusy, po przyklejeniu się do maseczki, były przez nią niszczone.

Pozostałe właściwości użytkowe i filtracyjne nowej maseczki będą, zgodnie z zapewnieniem prof. Draczyńskiego, identyczne jak w przypadku obecnie stosowanych jednorazowych maseczek. Nowy polimer jest dwukrotnie droższy, ale w produkcji maseczek cena surowca stanowi jedynie niewielki procent wartości całego wyrobu. Dlatego, zdaniem naukowców, w cenie ostatecznego produktu ta różnica będzie drobna.

Zespół z Politechniki Łódzkiej jest otwarty na współpracę z przedsiębiorcami na rzecz wprowadzenia proponowanych rozwiązań do praktyki gospodarczej.

Informację o nowych maseczkach podało Centrum Multimedialne Politechniki Łódzkiej w ramach cyklu “Czas nauki” na platformie PIONIER.

PAP – Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk

kol/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Zobacz także te artykuły:
Jak wyczyścić srebro? Czyszczenie srebrnej i złotej biżuterii.

Srebro jest nam najczęściej znane pod postacią biżuterii. Wielu z nas zastanawia się, dlaczego srebro nie noszone, odłożone do szkatułki lub pudełeczka, ciemnieje. Taki proces

Czytaj dalej »
Czego nie pić przy posiłku?

Spora część osób nie wyobraża sobie zjedzenia posiłku bez jego popijania. Dzięki płynom szybciej możemy rozdrabniać pokarm w konsekwencji czego szybciej spożywamy dany posiłek. Czas

Czytaj dalej »
Diagnostyka alergii – jakie testy wykonać?

Alergia to przewlekła choroba, wynikająca z nadmiernej reaktywacji układu odpornościowego przez alergeny. Kontakt z alergenem wiąże się z występowaniem uciążliwych objawów alergii, które – w

Czytaj dalej »

Zwierzęta w Sylwestra – ja nie strzelam, a Ty? PORADY Sylwester kojarzony jest przez wiele osób z huczną zabawą, której niemalże zawsze towarzyszyć musi pokaz

Czytaj dalej »
7 mitów na temat spożywania soli

Sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym niezbędnym do utrzymania objętości osocza, równowagi kwasowo-zasadowej, przekazywania impulsów nerwowych i prawidłowego funkcjonowania komórek. Jednak nadużywanie soli kuchennej jest szkodliwe

Czytaj dalej »