


Jak zrobić leczo?
Leczo to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej, które podbija kubki smakowe Polaków. Szczególnie popularne jest w okresie letnim, gdy dostępne są świeże warzywa niezbędne do przygotowania potrawy. Przygotowaliśmy dla Was najlepszy przepis, który sprawdzi się na wiele okazji.
Składniki:
cebula,
kiełbasa,
papryka: czerwona, zielona, żółta,
cukinia,
czosnek,
pomidory,
passata lub przecier pomidorowy,
papryka słodka w proszku,
papryka ostra w proszku,
sól, pieprz,
olej lub smalec do smażenia.
Przygotowanie:
- Przygotuj garnek uwzględniając porcję, którą chcesz przygotować. Wlej do niego olej lub dodaj smalec – nie przesadź z ilością.
Zaczynamy od pokrojenia w plastry lub kostkę kiełbasy oraz cebuli, które wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Czosnek zgniatamy i również dodajemy na patelnię. Smażymy do momentu aż składniki się zarumienią.
W czasie smażenia kiełbasy z cebulą możemy pokroić papryki, cukinię oraz pomidory. Ilość zależy od Ciebie – czy gotujesz dla 2 osób, czy większej rodziny, dlatego nie sugerujemy wartości.
Gdy już zarumienią się w/w składniki dodaj pokrojoną paprykę. Co jakiś czas zamieszaj zawartość garnka.
Po ok. 5 minutach dodaj cukinię wraz z pomidorami. Zamieszaj całość i następnie dodaj passatę lub przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką w proszku.
Pozostaw na wolnym ogniu i gotuj przez ok. 15 minut.
Podawaj z grzankami lub świeżym pieczywem.