Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Badaczki z Politechniki Łódzkiej opracowały opakowania z odpadów roślinnych

Badaczki z Politechniki Łódzkiej – mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz – opracowały opakowania z odpadów roślinnych, które właśnie zgłoszono do ochrony patentowej. Ich produkcja zakłada użycie wyłącznie surowców naturalnych.

Na rynku dostępne są już “jadalne” opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z produktów roślinnych np. ze zbóż. Jednak – jak zwróciła uwagę rzeczniczka Politechniki Łódzkiej dr inż. Ewa Chojnacka – do ich produkcji wykorzystuje się surowce o cechach konsumpcyjnych, zaś autorki nowego patentu chcą pójść o krok dalej – zamiast pełnowartościowej żywności używają odpadów roślinnych dostarczanych przez przemysł spożywczy.

“Nasz zespół opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego. Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych” – podkreśliła dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.

“Opakowania są przeznaczone do pakowania produktów sypkich (cukru, zbóż, orzeszków), o stałej konsystencji (owoców, warzyw, produktów gastronomicznych) oraz o konsystencji dressingu (jak sosy)” – powiedziała PAP dr inż. Gałązka-Czarnecka.

Biotechnolożki z łódzkiej uczelni zdają sobie sprawę, że wzrost ekologicznej świadomości doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych, jednak nie zawsze dzieje się to z poszanowaniem środowiska naturalnego. Jak wyjaśniła dr inż. Gałązka-Czarnecka w celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego; taka produkcja przynosi również wysoką emisję dwutlenku węgla do atmosfery.

Opracowane na PŁ opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z odpadów roślinnych mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja. Rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej. Trwają też rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem go do powszechnego użytku.(PAP)

Autorka: Agnieszka Grzelak-Michałowska

agm/ kol/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Zobacz także te artykuły:
Dziewczynka siedzi przy stole w kuchni i je warzywa

Co zrobić dziecku na śniadanie? KULINARIA PORADY Wiemy nie od dziś, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem z wszystkich w ciągu dni. Odpowiednie daje energii na

Czytaj dalej »
Kobieta wyrzuca zużytą maseczkę do zielonego kosza z odpadami do recyklingu

Biodegradowalne maseczki opracowane na Politechnice Łódzkiej zanikną w środowisku kompostu po 6 tygodniach od wyrzucenia. Opatentowane już maseczki mają właściwości bakteriobójcze. Obecnie naukowcy pracują nad

Czytaj dalej »

Tłusty czwartek – tłusty pączek! KULINARIA Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, skąd wzięła się tradycja tłustego czwartku? Jedno jest pewne. Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów,

Czytaj dalej »
Cząsteczka wirusa

Jak zbudowany jest wirus? Zarówno wirusy jak i bakterie zbudowane są z tej materii biologicznej (z tej samej zresztą to co inne organizmy żywe). Czy

Czytaj dalej »
Jak przetrwać pierwszy dzień w nowej pracy?

Myślisz sobie, że nic nie może być gorszego i bardziej stresującego od rozmowy kwalifikacyjnej? Jesteś pełen emocji, promieniejesz szczęściem, bo zostałeś wybrany spośród wielu kandydatów

Czytaj dalej »