Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Badaczki z Politechniki Łódzkiej opracowały opakowania z odpadów roślinnych

Badaczki z Politechniki Łódzkiej – mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz – opracowały opakowania z odpadów roślinnych, które właśnie zgłoszono do ochrony patentowej. Ich produkcja zakłada użycie wyłącznie surowców naturalnych.

Na rynku dostępne są już „jadalne” opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z produktów roślinnych np. ze zbóż. Jednak – jak zwróciła uwagę rzeczniczka Politechniki Łódzkiej dr inż. Ewa Chojnacka – do ich produkcji wykorzystuje się surowce o cechach konsumpcyjnych, zaś autorki nowego patentu chcą pójść o krok dalej – zamiast pełnowartościowej żywności używają odpadów roślinnych dostarczanych przez przemysł spożywczy.

„Nasz zespół opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego. Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych” – podkreśliła dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.

„Opakowania są przeznaczone do pakowania produktów sypkich (cukru, zbóż, orzeszków), o stałej konsystencji (owoców, warzyw, produktów gastronomicznych) oraz o konsystencji dressingu (jak sosy)” – powiedziała PAP dr inż. Gałązka-Czarnecka.

Biotechnolożki z łódzkiej uczelni zdają sobie sprawę, że wzrost ekologicznej świadomości doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych, jednak nie zawsze dzieje się to z poszanowaniem środowiska naturalnego. Jak wyjaśniła dr inż. Gałązka-Czarnecka w celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego; taka produkcja przynosi również wysoką emisję dwutlenku węgla do atmosfery.

Opracowane na PŁ opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z odpadów roślinnych mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja. Rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej. Trwają też rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem go do powszechnego użytku.(PAP)

Przeczytaj też:  "Klimatyczne ABC" - polscy eksperci przygotowali darmowy podręcznik o klimacie

Autorka: Agnieszka Grzelak-Michałowska

agm/ kol/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak spędzić ferie z dzieckiem?

Pomysły na spędzenie ferii Ferie zimowe to, wyczekiwany przez dzieci i młodzież czas odpoczynku od szkoły. Nie zawsze rodzice mają pomysł, jak mogą zagospodarować czas

Czytaj dalej »

KATOWICE PODRÓŻE – ŚLĄSK Katowice stanowią stolicę województwa śląskiego. Jest to największe miasto tego regionu, liczące prawie 303 tys. ludności. Niemal każdy kojarzy Katowice z

Czytaj dalej »
Kolorowe drinki w szklankach, udekorowane owocami i ziołami

Chciałoby się rzec: “Święta, święta i po świętach?” No cóż, wszystko co dobre, szybko się kończy. Nasza redakcja ma nadzieję, że spędziliście je w rodzinnym

Czytaj dalej »

Nagły stan neurologiczny występuje wtedy, gdy dochodzi do utraty przytomności, zaburzenia świadomości albo występują drgawki, niedowład kończyn i zburzenia mowy. Może to świadczyć o urazie

Czytaj dalej »
Jak pozbyć się czkawki. Sprawdzone sposoby na czkawkę.

Czkawka spowodowana jest podrażnieniem przepony i  może pojawić się, gdy zjemy za dużo, zbyt ostro, za zimną potrawę lub, gdy połykamy zbyt duże kęsy. Jedzenie

Czytaj dalej »