Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Badaczki z Politechniki Łódzkiej opracowały opakowania z odpadów roślinnych

Badaczki z Politechniki Łódzkiej – mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz – opracowały opakowania z odpadów roślinnych, które właśnie zgłoszono do ochrony patentowej. Ich produkcja zakłada użycie wyłącznie surowców naturalnych.

Na rynku dostępne są już “jadalne” opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z produktów roślinnych np. ze zbóż. Jednak – jak zwróciła uwagę rzeczniczka Politechniki Łódzkiej dr inż. Ewa Chojnacka – do ich produkcji wykorzystuje się surowce o cechach konsumpcyjnych, zaś autorki nowego patentu chcą pójść o krok dalej – zamiast pełnowartościowej żywności używają odpadów roślinnych dostarczanych przez przemysł spożywczy.

“Nasz zespół opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego. Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych” – podkreśliła dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.

“Opakowania są przeznaczone do pakowania produktów sypkich (cukru, zbóż, orzeszków), o stałej konsystencji (owoców, warzyw, produktów gastronomicznych) oraz o konsystencji dressingu (jak sosy)” – powiedziała PAP dr inż. Gałązka-Czarnecka.

Biotechnolożki z łódzkiej uczelni zdają sobie sprawę, że wzrost ekologicznej świadomości doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych, jednak nie zawsze dzieje się to z poszanowaniem środowiska naturalnego. Jak wyjaśniła dr inż. Gałązka-Czarnecka w celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego; taka produkcja przynosi również wysoką emisję dwutlenku węgla do atmosfery.

Opracowane na PŁ opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z odpadów roślinnych mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja. Rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej. Trwają też rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem go do powszechnego użytku.(PAP)

Autorka: Agnieszka Grzelak-Michałowska

agm/ kol/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak przygotować dziecko do szkoły?

Co roku miliony rodziców musi stawić czoła ogromnemu stresowi, jaki wiąże się z pójściem swojej pociechy do 1 klasy szkoły podstawowej. O ile dziecko wcześniej chodziło

Czytaj dalej »

Uczestnicy piątkowego pikniku jako pierwsi będą mogli zwiedzić zrekonstruowane zgodnie z realiami XIII w. średniowieczne grodzisko w Tumie pod Łęczycą (Łódzkie). W perle romańskiej architektury

Czytaj dalej »

Nagły stan neurologiczny występuje wtedy, gdy dochodzi do utraty przytomności, zaburzenia świadomości albo występują drgawki, niedowład kończyn i zburzenia mowy. Może to świadczyć o urazie

Czytaj dalej »
Jak zorganizować domowe biuro?

Praca zdalna z pozoru wydaje się spełnieniem marzeń. Szybko jednak może się okazać, że napotkamy problemy. Wbrew pozorom na dłuższą metę ciężko jest wykonywać obowiązki

Czytaj dalej »
Słoiki z marynowanymi grzybami

Jesień to czas na wędrówki po lesie celem zbierania grzybów. Zawodowi zbieracze doskonale znają miejsca, gdzie znaleźć ich można najwięcej. Bywa i tak, że nazbieramy

Czytaj dalej »