W czym przechowywać żywność?

lunch-box-200762_640

Przechowywanie żywności towarzyszy nam każdego dnia. Mamy z tym do czynienia na codzień rozpakowując zakupy przyniesione ze sklepu, jak również robiąc zapasy w postaci mrożonek. Każdy z nas spotkał się z dużą ilością dostępnych w sklepach plastikowych oraz szklanych pojemników, woreczków zamykanych dość szczelnie.

Dylemat dnia codziennego – co więc wybrać, by cieszyć się świeżością produktów długi czas i było to zdrowe? Unikajmy trzymania żywności w jednorazowych torebkach plastikowych przyniesionych ze sklepu. Jeszcze większym błędem jest pozostawieni wędlin, serów bez żadnego przykrycia. Stają się szybko obślizgłe, pleśnieją, twardnieją, gniją, rozwijają się w nich bakterie. Aby cieszyć się dłużej świeżością potraw należy zminimalizować dostęp tlenu, wilgoci, wysokiej temperatury. Aby to uzyskać warto zaopatrzyć się w pojemniki.

Pojemniki plastikowe

Przy wyborze pojemników plastikowych należy zwrócić uwagę, czy nadają się do przechowywania żywności. Na pojemnikach znajdziemy oznaczenia trójkąt zbudowany ze strzałek z cyfrą w środku od 1-7. Bezpieczne są te z oznaczeniami od 1,2,4,5. Ważna informacją jest również oznaczenie BPA free (związek ten jest bardzo niebezpieczny dla organizmu). Jeśli mamy zamiar podgrzewać żywność w mikrofalówce, zwróćmy uwagę czy dany pojemnik się do tego nadaje. Pojemniki plastikowe ulegają zniszczeniu pod wpływem ciepła, mogę się też wydzielać substancje chemiczne do podgrzewanej żywności. Nigdy nie podgrzewaj żywności w pojemnikach styropianowych, które dostaniesz w restauracji na wynos.

Pojemniki szklane

Pojemniki wykonane ze szkła są o dużo zdrowsze, mogą być nieco droższe w zakupie, jednak dłużej będziemy mogli ich używać. Jedynym minusem może być ich waga  oraz kruchość materiału z jakiego są wykonane. Nie wchodzą one w interakcję z pożywieniem. Bezpiecznie możemy w nich podgrzewać żywność nie wydzielają związków chemicznych. Nie wpływają na smak i zapach żywność. Można ich używać tak długo aż się nie rozbiją. Można zakupić pojemniki szklane z gumową uszczelką jest to dodatkowe zabezpieczenie dla przechowywanego produktu.

Pojemniki metalowe

Ten rodzaj pojemników nadaje się do przechowywania produktów suchych takich jak makaron, ryż, mąka, cukier, ciasteczka. Nie przechowujemy w nich produktów kwaśnych, aby nie wchodziły w reakcję z metalem.

Pojemniki papierowe

Są najbardziej ekologicznymi produktami do przechowywania żywności, są przyjazne środowisku. Nie stanowią jednak zabezpieczenia dla żywności przed wilgocią. Można w nich przechowywać np. zioła, owoce, warzywa.

pexels-photo-1586947
pexels-photo-890507

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o