Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Naukowcy ustabilizują kombuchę

Technologię produkcji kombuchy, napoju z „grzybka herbacianego”, rozwija konsorcjum z udziałem Politechniki Łódzkiej. Prace mają na celu ustabilizowanie cech smakowych i zapachowych napoju, zmaksymalizowanie jego prozdrowotnego działania na organizm i wydłużenie trwałości.

„Kombucha jest otrzymywana w wyniku fermentacji słodzonej zielonej, żółtej, czerwonej lub czarnej herbaty z udziałem symbiotycznych kultur mikroorganizmów tworzących tzw. grzybek herbaciany. Dużym problemem dla producentów tego napoju, zarówno w Polsce, jak i na świecie, jest osiągnięcie powtarzalności parametrów chemicznych i właściwości sensorycznych. Ponadto, kombucha, która zawiera żywe drobnoustroje wymaga przechowywania i transportu w warunkach chłodniczych, a jej pasteryzowanie niekorzystnie wpływa na związki bioaktywne występujące w napoju” – wyjaśnia dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka, kierująca badaniami prowadzonymi na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ.

Jak wyjaśniają realizujący projekt, nowym podejściem do problemu stabilizacji kombuchy jest zastosowanie ekstraktów lub czystych substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego. Poprawi to stabilność mikrobiologiczną i walory smakowo-zapachowe napoju, a także właściwości prozdrowotne. Będzie to możliwe również dzięki zastąpieniu parzenia herbaty na gorąco ekstrakcją liści herbaty na zimno i zastosowaniu nowo pozyskanych szczepów mikroorganizmów.

Jak informuje rzecznik PŁ dr inż. Ewa Chojnacka, rynek kombuchy jest jednym z najszybciej rosnących wśród napojów funkcjonalnych. Napój jest bogaty w związki bioaktywne i wpisuje się w modę na zdrowy styl życia. Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój otrzymał ponad 8,5 miliona złotych dofinansowania. Jego liderem jest spółka Fabryka Lemoniad FL Grupa.

PAP – Nauka w Polsce

kol/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Wśród całego wyposażenia kuchni pod kątem kulinarnym nie wyobrażamy sobie braku patelni. Niezmiernie ważny jest dobór odpowiedniej, na początek musimy odpowiedzieć sobie do czego będziemy

Czytaj dalej »
Jak bezpiecznie robić zakupy? Zasady bezpiecznych zakupów w czasie epidemii koronawirusa

Robienie zakupów w czasie epidemii koronawirusa jest nieco utrudnione. Ograniczenie liczby klientów w sklepie, bezpieczne odstępy w kolejce czy godziny dla seniorów maja pomoc nam

Czytaj dalej »
Co warto zobaczyć w Łańcucie?

Co warto zobaczyć w Łańcucie? Obowiązkowo zwiedzić trzeba Zamek Lubomirskich i Potockich, oraz zabytkową Wozownię i Storczykarnię  Spacerując po mieście warto spojrzeć na kamieniczki na

Czytaj dalej »
Jak pozbyć się muszek owocówek? Sprawdzone sposoby na muszki

Jak pozbyć się muszek owocówek?   Muszki owocówki są zmorą w każdej kuchni latem i jesienią. Pojawiają się jak tylko zostawimy owoce, warzywa, szklankę soku,

Czytaj dalej »

Poziom oksytocyny w organizmie człowieka można podnieść poprzez regularne przebywanie w towarzystwie konia i wspólne „uczenie się”, czyli kształtowanie umiejętności komunikacyjnych i społecznych. Terapię depresji

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107