Miód wrzosowy jest ciężki do pozyskania ze względu na małą ilość wrzosowisk w Polsce. Mało tego nie zawsze udaje się, nawet z tych już istniejących, pozyskać odpowiednią ilość materiału na miód. Pszczelarze nie zawsze decydują się podjąć ryzyko ustawiania pasiek na wrzosowiskach, gdyż nie daje to gwarancji uzyskania miodu. Czas pozyskiwania miodu to okres od lipca do października. Czynniki te wpływają na wyższą cenę miodu w porównaniu do innych odmian.
Smak miodu wrzosowego jest lekko gorzki i ostry, wyczuwalny jest zapach wrzosu przez obecność dużej ilości olejków eterycznych. Ma ciemną brunatną barwę, gdy ulegnie krystalizacji, kolor znacznie jaśnieje. Miód wrzosowy jest jednym z najdroższych spośród miodów.
Skład miodu wrzosowego
W skład miodu wrzosowego wchodzi bardzo duża ilość olejków eterycznych, przez co ma silny zapach. W składzie występuje duża ilość witaminy B, w mniejszej ilości występuje witamina A, B6, B6,C, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy. W miodzie wrzosowym występuje znaczna ilość hormonów wzrostu, neurohormonów, biopierwiastków takich jak: potas, chlor, fosfor, wapń, sód, magnez, żelazo. W porównaniu z innymi miodami ten zawiera w sobie największa ilość wody.
Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyseptyczne i antybiotyczne. Służy w walce z przeziębieniem, hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie. Wspomaga działanie układu odpornościowego. Pomaga przy bólach gardła i stanach zapalnych jamy ustnej. Doskonale się sprawdza w leczeniu przewlekłego zapalenia migdałków podniebiennych.
Dzięki właściwościom bakteriobójczym miód znajduje zastosowanie w leczeniu problemów układu pokarmowego. Łagodzi stany zapalne żołądka i jelit. Wspiera organizm w walce z zaparciami i biegunkami, reguluję pracę jelit.
Miód wrzosowy działa moczopędnie i bakteriobójczo, przez co wspiera działanie układu moczowego. Dzięki zwiększonej ilość wydalanego moczu poprawia się filtracja nerek, szybciej wydalane są substancje przemiany materii. Polecany jest przy chorobach nerek i dróg moczowych np. przy kamicy nerkowej, zapaleniu gruczołu krokowego. Stosowany profilaktycznie przez mężczyzn może zapobiec chorobom prostaty.
Regularne spożywanie miodu wrzosowego poprawia pracę układu nerwowego. Dzieje się to dzięki obecności witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia kondycję psychiczną, odporność na stres. Pomaga w leczeniu depresji oraz wahaniach nastroju. Może wspomagać leczenie i profilaktykę choroby Alzheimera.
Miód wrzosowy znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce, jako dodatek do kremów, maści, maseczek, balsamów, płynów do kąpieli, peelingów. Wykazuje działanie wygładzające, przeciwbakteryjne, co jest wykorzystywane w leczeniu trądziku. Można go używać do pielęgnacji włosów. Pozwala je zregenerować i nawilżyć.
Stosowanie miodu wrzosowego
Miód wrzosowy jest często stosowany w kuchni jako dodatek do potraw mięsnych oraz sosów. Może być używany jako forma marynat do mięs. Dodawany jest do kawy i herbaty zamiast cukru. Pamiętać należy, aby płyn nie był zbyt gorący, gdyż miód utraci właściwości. Miód można spożywać profilaktycznie codziennie, uważa się, że już dwie łyżeczki dziennie poprawią stan naszego organizmu.
Przeciwwskazania
Miód zawiera dużą ilość cukrów, przez co nie powinien być stosowany w nadmiarze przez cukrzyków. Miód jest wysokokaloryczny, dlatego osoby będące na diecie powinny stosować go z umiarem. W nielicznych przypadkach może występować uczulenie na miód. Miodu nie powinno podawać się dzieciom poniżej pierwszego roku życia.