Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić lody?

Jak zrobić domowe lody ?

Nie wyobrażamy sobie letnich dni bez lodów, a zwłaszcza dzieci przepadają za tym przysmakiem. W odróżnieniu od tych kupowanych w sklepie domowe mają wiele zdrowych naturalnych składników. Do przygotowania lodów należy używać zawsze świeżych produktów. Podstawę stanowią jajka i śmietanka lub mleko. Jajka najlepiej, żeby były wiejskie ze sprawdzonego źródła, przed użyciem należy sparzyć lub dokładnie umyć skorupki.

Kilka przepisów na domowe lody?

candy-colorful-colourful-108370

Lody śmietankowe składniki

  • ½ litra mleka
  • 8 żołtek
  • 150 – 200 gram cukru
  • 250 ml śmietanki 36 %

Przygotowanie:

  • żółtka należy utrzeć z cukrem, mleko zagotować i lekko ostudzić. Przygotowujemy garnek z wodą, który stawiamy na gazie, na niego nakładamy miskę z utartymi żółtkami z cukrem. Dodajemy do masy jajecznej mleko, ciągle mieszając trzepaczką lub mikserem
  • gdy masa zaczyna gęstnieć, zdejmujemy z gazu, ciągle mieszając czekamy aż ostygnie,
  • śmietankę 36% ubijamy i dodajemy do masy mleczno – jajecznej,
  • całość dobrze wymieszanej masy przekładamy do pojemnika lub miski. Jeśli nie posiadamy maszynki do kręcenia lodów, należy masę co jakiś czas przemieszać.

Jeśli chcemy uzyskać waniliowy smak lodów, do gotującego mleka można włożyć laskę wali. Lody możemy podawać w wafelkach, które dostępne są w sklepach cukierniczych.  Aby lody pięknie się prezentowały, możemy udekorować je posypką.

blueberries-bokeh-celebration-461189

Lody owocowo jogurtowe składniki:

  • 2-3 szklanki malin, mogą być truskawki, borówki, banany, brzoskwinie,
  • 1 szklanka jogurtu greckiego,
  • śmietana 36%,
  • cukier lub cukier puder do smaku.

 

Przygotowanie:

  • owoce zblendować na gładki mus,
  • do owoców dodaj jogurt grecki, bardzo dokładnie wymieszaj,
  • śmietanę 36% zmiksuj na sztywno,
  • do śmietanki dodaj mus owocowy wraz z jogurtem greckim, całość dokładnie wymieszaj,
  • przełóż całość do foremek na lody lub pojemnika odstaw na kilka godzin do zamrażarki.

Najprościej jest zrobić lody owocowe w postaci sorbetu, wystarczy zmiksować ulubione owoce dosłodzić do smaku przelać do foremek na lody i gotowe.
Gdy lubimy robić lody domowej produkcji, warto zaopatrzyć się w specjalnie do tego przystosowane foremki. Niektóre występują z patyczkami, dzięki temu możemy zrobić lody na patyku, są również w kształcie stożków.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Puszcze białowieska

„Wizyta w Puszczy jest jak podróż do przeszłości: pokazuje jak wyglądały lasy, zanim zaczęła zmieniać je działalność człowieka” – piszą w nowym miniprzewodniku naukowym badacze

Czytaj dalej »
Słoik miodu lipowego na tle gałązek lipy. ipowy

Miód lipowy jest uważany przez wielu za najsmaczniejszy z miodów. Posiada bardzo wiele właściwości leczniczych. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Powstaje z nektaru i pyłku

Czytaj dalej »
Jak pielęgnować storczyki? Kobieta ogląda fioletowego storczyka orsnącego w doniczce na oknie

Jak pielęgnować storczyki? ​ Storczyki inaczej zwane orchideami są bardzo efektownymi i eleganckimi kwiatami obecnymi w naszych domach. Bardzo pięknie prezentują się w każdym wnętrzu.

Czytaj dalej »
Co to jest cocooning?

Wydawać by się mogło, że praca zdalna ma znacznie więcej zalet niż praca poza domem. W końcu codziennie oszczędzamy czas na dojazd, nie musimy się

Czytaj dalej »
Jak uratować zafarbowane w praniu ubrania?

Jak uratować zafarbowane ubrania? PORADY W teorii każdy wie, że przed włożeniem ubrań do pralki, należy je posegregować ze względu na ich kolor. Rzeczy jasne

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107