Jakie są zalety karmienia piersią?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Macierzyństwo to czas, w którym zaczyna nawiązywać się niewidzialna nić pomiędzy mamą, a dzieckiem. Tym bardziej, gdy mama decyduje się na karmienie piersią. Wiele mam może mieć wątpliwości, czy poradzi sobie z tym zadaniem. Więcej na temat znaczenia karmienia piersią w dalszej części artykułu.

Dobry start to podstawa

Czy wiesz, że o tym jak będzie przebiegała laktacja, decydują już pierwsze godziny po porodzie? Dlatego, bardzo ważny jest kontakt z noworodkiem tuż po jego przyjściu na świat. Stąd położne, kładą go przy skórze mamy. To właśnie wtedy wydzielają się hormony, odpowiedzialne za produkcję pokarmu. Kolejnym ważnym aspektem jest karmienie noworodka już po 2 godzinach od porodu. Pierwsze karmienie pozwala często na zaspokojenie głodu nawet do 12 godzin. Dzięki temu mama ma czas dla siebie po niewątpliwie trudnym czasie, jakim jest poród. Natomiast już w drugiej dobie po porodzie karmienie może odbywać się nawet co godzinę. To czas intensywnego przystawiania do piersi – “na żądanie” maluszka. Jeżeli proces ten nie będzie zakłócany, gruczoły mleczne rozwiną się prawidłowo. W tym okresie nie należy podawać smoczka ani sztucznego pokarmu (oczywiście, o ile nie ma żadnych przeciwskazań do karmienia piersią). Dokarmianie sztucznym pokarmem lub podawanie smoczka może przyczynić się do zaburzeń prawidłowego odruchu ssania z piersi, co w późniejszym czasie wpływa negatywnie na wytwarzanie mleka.

Słód jęczmienny, jako naturalny środek wzmacniający laktację

Jeżeli z jakichś przyczyn proces laktacji został zaburzony, warto sięgnąć po słód jęczmienny. Jest to składnik kojarzony głównie z piwem, jednak w oczywisty sposób nie należy sięgać po niego w takiej formie. Słód jęczmienny jest składnikiem naturalnym, który uzyskuje się w wyniku procesu słodowania jęczmienia. Podczas tego procesu powstają polisacharydy i to one są odpowiedzialne za wzmożoną laktację. Wskazania do stosowania słodu jęczmiennego:

  • niedoczynność tarczycy,

  • nieplanowane cięcie cesarskie,

  • cukrzyca,

  • otyłość,

  • wcześniactwo,

  • nadciśnienie.

Jednocześnie po słód jęczmienny powinny sięgać mamy, które dodatkowo są obciążone:

  • stresem, wynikającym z nowej sytuacji życiowej (macierzyństwo),

  • złym wspomnieniem związanym z karmieniem piersią poprzedniego dziecka.

Zalety karmienia piersią dla dziecka

Warto wiedzieć, że karmienie piersią zapobiega wielu chorobom dziecka – m.in.:

  • biegunce,

  • otyłości,

  • zakażeniu układu moczowego,

  • zakażeniu układu oddechowego,

  • alergiom,

  • zapaleniom ucha,

  • miażdżycy.

Korzyści z karmienia piersią dla mamy

Karmienie piersią jest zarówno korzystne dla dziecka, jak i dla samej mamy. Dlaczego? Oto kilka przykładów:

  • zmniejsza ryzyko anemii poporodowej,

  • zmniejsza ryzyko krwotoków poporodowych,

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi,

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika,

  • zapobiega osteoporozie,

  • zapobiega złamaniom kości w późniejszym wieku,

  • nawiązuje więź z dzieckiem (aspekt duchowy),

  • … a ponadto nic nie kosztuje (aspekt materialny).

Udostępnij ten artykuł:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusji

Najchętniej czytane

Bądź zawsze na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter

Piszemy raz w miesiącu. Nie wysyłamy spamu.