Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić krem z dyni?

Jak zrobić krem z dyni ?

Zupa z dyni jest bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej robimy ją jesienią, w postaci kremu, gdy dynie są gotowe do zbiorów. Dynię po zebraniu, można obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zamrozić, dzięki temu o każdej porze roku możliwe jest ugotowanie zupy dyniowej. Zupa taka jest rozgrzewająca, ale również dostarczy nam bardzo wielu witamin i składników odżywczych. Dynia zawiera bardzo dużo beta karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu. Częste jedzenie kremu z dyni stanowi profilaktykę chorób sercowo – naczyniowych. Ma bardzo dobre właściwość dla kobiet w ciąży, gdyż zawiera dużo kwasu foliowego. Dla diabetyków zaleca się spożywanie niewielkich porcji dyni, ponieważ ma ona wysoki indeks glikemiczny.

Przepis na klasyczną zupę krem z dyni:
Składniki:
  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • szklanka śmietany

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 litry bulionu warzywnego ( jeśli nie mam robimy z kostki rosołowej)

  • 2 ziemniaki (mogą być bataty)

  • przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
  1. Dynię należy umyć. Następnie należy ją podzielić na mniejsze kawałki i dopiero wtedy przystąpić do obierania. Trzeba to robić ostrożnie, gdyż skórka często jest bardzo twarda i można się skaleczyć.

  2. Pozbywamy się pestek i włóknistego miąższu. Po obraniu myjemy i kroimy w małą kostkę, dzięki temu szybciej zmięknie. Umyte i obrane ziemniaki oraz cebulę, również kroimy w kostkę.

  3. W garnku zeszklij cebulę na maśle, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Do tego dodaj pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki.  Całość zalej bulionem. Gotuj około 30-40 min. aż do miękkości składników.

  4. Gdy dynia i ziemniaki są już miękkie, odstaw garnek z palnika. Po lekkim ostygnięciu, całość blendujemy na kremową konsystencję bez grudek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Jeżeli lubimy nieco ostrzejszą wersję, można dodać imbiru. Warto jednak z tą przyprawą delikatnie się obchodzić, gdyż ma ona bardzo intensywny, specyficzny smak i może zabić łagodny smak dyni. Gdy nasza zupa ma już gładką, kremową konsystencję, dodajemy śmietanki i zagotowujemy całość. Zupa jest gotowa.

Krem z dyni podajemy solo lub posypujemy pestkami słonecznika lub dyni. Można również posypać posiekaną natką pietruszki. Zupę można podać również z łyżką śmietany na wierzchu lub pokropić oliwą z oliwek.

Poniżej załączamy naszą propozycję podania. SMACZNEGO! 🙂

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Delikatnie zdobione woskiem na talerzu ozdobionym wiosennymi kwiatami

Wielkanocne tradycje i zwyczaje w Polsce obejmują bogate i kolorowe obchody, takie jak Niedziela Palmowa z palmami wielkanocnymi, malowanie pisanek czy śmigus-dyngus w Lany Poniedziałek. Polskie tradycje wielkanocne odzwierciedlają duchowe i kulturalne bogactwo kraju, celebrując zarówno chrześcijańskie, jak i pogańskie korzenie.

Czytaj dalej »
Jak być dobrym szefem? Szef gratuluje podwładnemu awansu

Jak być dobrym szefem? To pytanie zadaje sobie każda osoba, która zarządza ludźmi. To wielki przywilej móc kimś kierować, ale staje się to atutem dopiero

Czytaj dalej »
Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Umiarkowana ilość cholesterolu we krwi nie jest niczym niepokojącym wręcz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównymi przyczynami podwyższonego cholesterolu jest nadciśnienie, otyłość, zła dieta,

Czytaj dalej »
Człowiek broniący się tarczą przed covid

Szczepienia nie dotyczą tylko osób zdrowych. Im bardziej jesteśmy chorzy, tym bardziej powinniśmy się szczepić – przekonywali w czwartek eksperci podczas konferencji prasowej online. Za

Czytaj dalej »
Słoik miodu lipowego na tle gałązek lipy. ipowy

Miód lipowy jest uważany przez wielu za najsmaczniejszy z miodów. Posiada bardzo wiele właściwości leczniczych. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Powstaje z nektaru i pyłku

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107