Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak suszyć grzyby?

Suszone grzyby na czarnym kwadradowym talerzyku.

Jak suszyć grzyby ?

Grzyby suszone są bardzo lubianym dodatkiem do potraw. Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez suszonych grzybów, dlatego tak chętnie je zbieramy i gromadzimy zapasy.

Przed grzybobraniem warto zapoznać się z podstawowymi zasadami zbierania grzybów. Jakie gatunki są jadalne, jakie dobrze znoszą suszenie, a których nie zbierać (wręcz unikać, gdyż są trujące). Do suszenia nadają się najbardziej prawdziwki, podgrzybki i koźlarze. Najlepiej wybierać grzyby większe, wyrośnięte z dużymi kapeluszami. Małe lepiej przeznaczyć do marynowania.

Po zebraniu grzybów należy je przejrzeć, celem wyeliminowania ewentualnych grzybów trujących. Warto podejść do tego odpowiedzialnie i z dużą dozą rozwagi. Gdy już mamy swój zbiór w domu oczyszczamy grzyby ze ściółki leśnej i igliwia – na sucho, nie wolno ich myć, gdyż stracą swój aromat i będą znacznie dłużej schły. Następnie kroimy grzyby na plastry około 0,5 cm zarówno kapelusze, jak i korzenie, sprawdzamy wtedy czy nie są robaczywe.

Najbardziej naturalną metodą jest nawinięcie ich na cienki sznurek lub ułożenie na kratownicy. Suszenie na słońcu w przewiewnym miejscu co jakiś czas należy je przemieszać. Jest to jedna proces bardzo powolny.

Nieco szybszą metodą suszenia jest suszenie w piekarniku, suszymy je przy lekko uchylonych drzwiczkach. Włączamy piekarnik na termoobieg temperatura 40 – 45 ℃. Gdy utracą część wody można zwiększyć temperaturę do 70 ℃ grzyby układamy na ruszcie aby był lepszy przewiew.

Pod ruszt podłóżmy blachę gdyż ususzone grzyby maleją i mogą spadać z kratki. Grzyby będą dobrze ususzone gdy przestaną być elastyczne zaczynają się łamać jednak nie kruszyć. Suszenie takie zajmuje kilka godzin, lepiej podejść do tego cierpliwie gdyż niedosuszone grzyby mogą po czasie pleśnieć.

Grzyby można suszyć też w specjalnie przeznaczonych do tego suszarkach elektrycznych. Przy zakupie warto wybrać taką która ma co najmniej dwa poziomy, oraz dwa stopnie suszenia. Podczas suszenia warto zmieniać położenie sit aby obieg powietrza był równomierny. Zaleta tego sprzętu jest to iż można w nim suszyć również owoce warzywa i zioła

Jak przechowywać grzyby suszone?

Gdy grzyby są wysuszone i nie są już ciepłe przekładamy je do słoja, pudełka plastikowego lub drewnianego i przechowujemy w suchym ciemnym miejscu. Starajmy się je szczelnie zamknąć odcinając dopływ tlenu gdyż grzyby szybko wchłaniają wilgoć. Aby zapobiec pojawieniu się moli warto do przechowywanych grzybów dołożyć liść laurowy.

Przeczytaj także: Jak marynować grzyby?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Nagły stan neurologiczny występuje wtedy, gdy dochodzi do utraty przytomności, zaburzenia świadomości albo występują drgawki, niedowład kończyn i zburzenia mowy. Może to świadczyć o urazie

Czytaj dalej »

Około 8 proc. rodziców w Polsce doświadcza wypalenia rodzicielskiego, a 11-14 proc. żałuje decyzji o rodzicielstwie – wynika z badań. Polska znajduje się na liście

Czytaj dalej »
Ludzie w maskach ochronnych

Opracowany przez dwoje doktorantów kalkulator skuteczności maseczek pozwala obliczyć, jak indywidualne decyzje dotyczące wyboru maseczki mogą wpłynąć na liczbę osób zakażonych koronawirusem. Twórcy zachęcają do

Czytaj dalej »

Jak zrobić domowe lody ? KULINARIA Nie wyobrażamy sobie letnich dni bez lodów, a zwłaszcza dzieci przepadają za tym przysmakiem. W odróżnieniu od tych kupowanych

Czytaj dalej »
Przetwory - kiszone warzywa w słoikach

Bogate w związki bioaktywne produkty spożywcze, tzw. superfoods odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym – przekonują naukowcy. Namawiają, by zamiast egzotycznej żywności wybierać lokalne

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107