Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Naukowcy: przebiegnięcie maratonu nie wpływa na wzrost sztywności mięśni u biegaczy w wieku 50+

Przebiegnięcie maratonu nie wpływa na wzrost sztywności mięśni u biegaczy w wieku 50+. To zaskakujący wniosek, gdyż przed rozpoczęciem badania taka była hipoteza oraz subiektywne odczucia biegaczy – mówią autorzy badania.

Naukowcy z Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu oraz Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu przedstawili w środę wyniki wspólnych badań nad wydolnością biegaczy maratonu, którzy ukończyli 50 lat. Porównano wyniki badań 23 uczestników maratonu we Wrocławiu. To pierwsze takie badanie w Polsce, które miało wyjaśnić, jakie czynniki fizjologiczne mają wpływ na wynik biegaczy w przedziale wiekowym 50+.

Prof. Krzysztof Maćkała z AWF wyjaśnił, że dwukrotnie – na jeden dzień przed startem oraz w ciągu 30 minut po dobiegnięciu do mety – badano zawodnikom sztywność dwóch mięśni: czterogłowego uda i trójgłowego łydki w obu nogach w 12 punktach.

„Stwierdzono, że nie ma wzrostu sztywności mięśni po maratonie. Ewenementem jest, że stwierdzono zmniejszenie sztywności w lewej łydce, która jest mięśniem dominującym w biegu. Tym samym nie potwierdzono hipotezy, że właściwości mechaniczne mięśni i napięcie spoczynkowe mogą ulec zmianie po długotrwałym wysiłku fizycznym” – powiedział prof. Maćkała.

Prof. Jan Chmura z AWF nie krył zaskoczenia z takich wyników badań, bo wiele lat sam biegał maratony i subiektywnie odczuwał sztywność mięśni.

„Przebiegłem 24 maratony w różnych strefach klimatycznych i warunkach i zawsze miało to wpływ na odczuwaną sztywność mięśniową i skurcze mięśni. Byłem bardzo zdziwiony, że wyniki naszych badań nie potwierdzały tego, co odczuwałem sam po tych wszystkich startach” – powiedział prof. Chmura.

Naukowcy z Katedry Fizjologii i Patofizjologii i Zakładu Fizjologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu badali natlenienie, ciśnienie krwi oraz wpływ oddychania na wydolność m.in. na obkurczanie się i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Biegaczom pobrano dzień przed i tuż po maratonie próbki krwi, poddano ich też testom wydolnościowych i zbadano stan naczyń krwionośnych.

Przeczytaj też:  Czy aloes można jeść? Przedstawiamy właściwości aloesu.

Dr Bartłomiej Paleczny ocenił, że u zawodników w wieku 50+ w porównaniu do młodszych biegaczy nie odnotowywano dynamicznego rozszerzenia naczyń krwionośnych w trakcie wzrostu wysiłku i zmęczenia.

„Notowano wręcz obkurczenie naczyń krwionośnych. To może nie jest takie zaskakujące, ponieważ z wiekiem rozszerzanie naczyń w ogóle się zmniejsza” – powiedział naukowiec.

Dodał, że stwierdzono również, iż u starszych zawodników szybciej reagowały chemoreceptory, swoiste czujniki odpowiedzialne za natlenienie krwi, które wcześniej reagowały, gdy układ krwionośny był niedotleniony. (PAP)

autor: Roman Skiba

ros/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Kobieta w dresie ćwiczy z obciążonym hula hop

Hula hop to bezpieczny i przyjemny sposób na spalenie kalorii i tkanki tłuszczowej, poprawę równowagi, wzmocnienie mięśni i poprawę kondycji sercowo-naczyniowej. A do tego jest

Czytaj dalej »
7 mitów na temat spożywania soli

Sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym niezbędnym do utrzymania objętości osocza, równowagi kwasowo-zasadowej, przekazywania impulsów nerwowych i prawidłowego funkcjonowania komórek. Jednak nadużywanie soli kuchennej jest szkodliwe

Czytaj dalej »
Jak być dobrym szefem? Szef gratuluje podwładnemu awansu

Jak być dobrym szefem? To pytanie zadaje sobie każda osoba, która zarządza ludźmi. To wielki przywilej móc kimś kierować, ale staje się to atutem dopiero

Czytaj dalej »
Domowa pizza po wyjęciu z piekarnika

Nic nie smakuje, jak danie zrobione przez siebie samego. Oczywiście zdarzają się wyjątki i można trafić na knajpę, która serwuje prawdziwe przysmaki – niczym spod

Czytaj dalej »
Jaką dietę stosować przy cukrzycy?

Jaką stosować dietę przy cukrzycy? Prawidłowa dieta przy cukrzycy jest niezmiernie ważna. Zbilansowany dobór produktów, ilość oraz pory ich przyjmowania, odgrywają kluczową rolę w odpowiednim

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107