Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić sos beszamelowy?

flour-1581967_640
milk-glass-frisch-healthy-46520

Jak zrobic sos beszamelowy?

Sos beszamelowy jest wspaniałym dodatkiem do dań z makaronem, zapiekanek, pizzy, ryby, dań z mięsem. Nie wyobrażamy sobie lasagne bez sosu beszamelowego. Jest to nic innego jak pewnego rodzaju zasmażka z mąki masła i mleka. Doskonale zlepia poszczególne składniki dania.

Trzymaj się kilku podstawowych zasad, a sos wyjdzie Ci za pierwszym razem:

  • przygotowuj sos na małym ogniu, gdyż może się łatwo przypalać,

  • jeśli chcesz, aby sos był gęstszy, zwiększ ilość mleka,

  • nie przestawaj mieszać sosu przez cały czas jego przygotowywana,

  • mleko powinny mieć tem. pokojową lub nawet lekko podgrzaną.

Wypróbuj nasz przepis, aby wyszedł Ci smaczny sos beszamelowy bez grudek. Potrzebujesz na to około 10-15 min.

Składniki:

  • 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki mąki,

  • 2 szklanki mleka,

  • sól,

  • pieprz,

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wrzucamy masło, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy się rozpuści, dodaj powoli mąkę, ciągle mieszając. Można do tego użyć trzepaczki. Nie przestawaj mieszać, gdyż mogą powstawać grudki. Nie wsypuj całej mąki na raz, rób to powoli w małych porcjach.

  2. Gdy mąka połączy się z masłem, dodawaj mleko, również małymi porcjami, niecałe na raz. Mleko nie powinno być z lodówki, lepiej, żeby miało temperaturę pokojową. Gdy dodasz mleko, konsystencja może wydawać Ci się zbyt rzadka, nie martw się tym, zgęstnieje.

  3. Nie przestawaj mieszać, sos powinien zacząć gęstnieć i napierać aksamitnej konsystencji. Nie powinno być żadnych grudek.

  4. Gdy sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany lub kisielu, dopraw go sola, gałką muszkatołową, pieprzem.

  5. Sos doprowadź do wrzenia, zdejmij z kuchenki i od razu podawaj.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Chyba każdy słyszał o Musicial.ly. Aplikacja ta biła rekordy popularności wśród użytkowników – szczególnie tych nastoletnich. Jeśli nadal nie masz pojęcia czym jest i o

Czytaj dalej »

Bardzo ważna jest pielęgnacja skóry dziecka w początkowym okresie życia, gdyż jest ona bardzo delikatna i narażona na infekcje. Po porodzie na skórze niemowlaka często

Czytaj dalej »
Rzeczy, których nie można przegapić zwiedzając Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie to nie tylko część pałacowa. Koniecznie trzeba zajrzeć do innych obiektów magnackiej rezydencji Lubomirskich i Potockich W Muzeum-Zamku znajduje się największy w

Czytaj dalej »
Jak przetrwać zamknięcie w czterech ścianach i być w dobrej formie? Ćwiczenia w domu

W obecnym czasie mamy ograniczony dostęp do siłowni, basenu, sal gimnastycznych, w których pracujemy nad naszą sylwetką, kondycją czy po prostu odreagowujemy stres po ciężkim

Czytaj dalej »
Cała prawda o bananach. Obalamy mity o bananach.

Banan jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych owoców na świecie. Stanowi zdrową przekąskę, a w dodatku jest on dostępny w sklepach przez cały rok.

Czytaj dalej »