Jak zrobic sos beszamelowy?
Sos beszamelowy jest wspaniałym dodatkiem do dań z makaronem, zapiekanek, pizzy, ryby, dań z mięsem. Nie wyobrażamy sobie lasagne bez sosu beszamelowego. Jest to nic innego jak pewnego rodzaju zasmażka z mąki masła i mleka. Doskonale zlepia poszczególne składniki dania.
Trzymaj się kilku podstawowych zasad, a sos wyjdzie Ci za pierwszym razem:
przygotowuj sos na małym ogniu, gdyż może się łatwo przypalać,
jeśli chcesz, aby sos był gęstszy, zwiększ ilość mleka,
nie przestawaj mieszać sosu przez cały czas jego przygotowywana,
mleko powinny mieć tem. pokojową lub nawet lekko podgrzaną.
Wypróbuj nasz przepis, aby wyszedł Ci smaczny sos beszamelowy bez grudek. Potrzebujesz na to około 10-15 min.
Składniki:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 szklanki mleka,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Do rondelka wrzucamy masło, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy się rozpuści, dodaj powoli mąkę, ciągle mieszając. Można do tego użyć trzepaczki. Nie przestawaj mieszać, gdyż mogą powstawać grudki. Nie wsypuj całej mąki na raz, rób to powoli w małych porcjach.
Gdy mąka połączy się z masłem, dodawaj mleko, również małymi porcjami, niecałe na raz. Mleko nie powinno być z lodówki, lepiej, żeby miało temperaturę pokojową. Gdy dodasz mleko, konsystencja może wydawać Ci się zbyt rzadka, nie martw się tym, zgęstnieje.
Nie przestawaj mieszać, sos powinien zacząć gęstnieć i napierać aksamitnej konsystencji. Nie powinno być żadnych grudek.
Gdy sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany lub kisielu, dopraw go sola, gałką muszkatołową, pieprzem.
Sos doprowadź do wrzenia, zdejmij z kuchenki i od razu podawaj.
Jeśli nie podamy sosu od razu, utworzy się na nim kożuch, który nie ładnie wygląda, a po jego zamieszaniu mogą powstać grudy. Gdy chcemy tego uniknąć, a nie podajemy sosu od razu, dobrze jest go przykryć folią, tak aby prawie przylegała do wierzchu sosu. Podstawową zasadą przygotowania sosu beszamelowego jest cierpliwość.