Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić piernik?

Jak zrobić piernik?

Nie wyobrażamy sobie świąt bez piernika, jest jednym z bardziej lubianych ciast. Można w szybki i prosty sposób zrobić go nie tylko na święta. Jest wiele wariacji na temat piernika, można go wzbogacić skórką pomarańczową, konfiturą, alkoholem.

Przepis na klasyczny piernik:
Składniki: 
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao

  • ¾ szklanki cukru

  • 1 łyżeczka sody

  • 3 łyżki miodu

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • szczypta soli

  • ¾ szklanki roztopionej margaryny

  • szklanka mleka ( nie powinno być bardzo zimne)

  • 2 jaja

  • posiekane orzechy około 3-4 łyżki

  • ½ szklanki rodzynek

Przygotowanie: 
      1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, szczyptę soli. Margarynę rozpuść i wystudź.

      2. Do miski z sypkimi produktami wlewamy margarynę, letnie mleko, miksujemy lub mieszamy dokładnie łyżką nie przerywając dodajemy jajka. Na koniec zmniejszamy obroty miksera, dodajemy rodzynki i orzechy.  

      3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 ℃ najlepiej z termoobiegiem.

      4. Foremkę – keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, jeśli nie mamy papieru smarujemy ścianki i dno margaryną

      5. Ciasto przelewamy do foremki uważajmy aby papier do pieczenia nie wpadł do środka. Piernik pieczemy około 40-45 min. Gdy upłynie czas sprawdź patyczkiem do szaszłyków czy piernik jest dopieczony do środka. Wbij patyczek od góry w piernik, po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli tak nie jest zostaw jeszcze piernik w piekarniku.

      6. Po wyjęciu piernik z foremki i całkowitym ostygnięciu możemy przeciąć piernika wzdłuż na pół i przełożyć konfiturą.

 

Piernika można ozdobić polewą czekoladową:

Podgrzewamy wodę w garnku nakładamy na niego szklaną lub metalową miskę która będzie nad wodą. Do mniejszej miseczki wrzucamy pokruszoną czekoladę gdy zaczyna się roztapiać dodajemy odrobinę mleka i margaryny (nie mogą być zimne) ciągle mieszamy aż powstanie jednolita masa. Polewamy piernika gotową polewą. Nie czekamy aż ostygnie gdyż stanie się twarda.

 

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Grupa hakerów Anonymous odpowiedzialna m.in. za wyłączanie prorządowych rosyjskich mediów, czy internetowych stron Kremla, prawdopodobnie jest zdolna także do dużo poważniejszych ataków. Dzisiaj świat hakerom

Czytaj dalej »
Domowe sposoby na ból gardła

Każdy z nas miał kiedyś problem z bolącym gardłem. Przyczyny mogą być różne –  czy to pora jesienna, zmiany pogody czy letnie upały, szybko zjedzone

Czytaj dalej »
Fakty i mity na temat baterii w telefonie

Czy naładowanie telefonu do pełna niszczy baterię? Czy od czasu do czasu powinno się rozładować telefon do samego końca? Czy można zamrozić telefon, by odświeżyć

Czytaj dalej »
Cząsteczka wirusa

Jak zbudowany jest wirus? Zarówno wirusy jak i bakterie zbudowane są z tej materii biologicznej (z tej samej zresztą to co inne organizmy żywe). Czy

Czytaj dalej »

Tłusty czwartek – tłusty pączek! KULINARIA Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, skąd wzięła się tradycja tłustego czwartku? Jedno jest pewne. Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów,

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107