Miód lipowy jest uważany przez wielu za najsmaczniejszy z miodów. Posiada bardzo wiele właściwości leczniczych. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Powstaje z nektaru i pyłku kwiatów lipy. Ma bardzo korzystne właściwości na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Nie łatwo jest go pozyskać, gdyż drzewa lipy występują rzadko, niewiele jest skupisko tych drzew w jednym miejscu.
Kolor miodu lipowego zależy od stopnia krystalizacji oraz domieszki spadzi. Spadź lipowa jest pochodną wydzieliny owadów żerujących na liściach lipy. Miód lipowy ulega naturalnej krystalizacji po około 3-4 tygodniach, ma wtedy kolor biało żółty. Szybka krystalizacji miodu związana jest z dużą zawartością glukozy. W postaci płynnej ma barwę bursztynową, ciemnozłocistą. W smaku jest pikantny, czasem z lekka goryczką.
Skład miodu lipowego
Miód lipowy zawiera około 300 związków organicznych, makro- i mikroelementów, białek tzw. wolnych aminokwasów. W składzie znajdują się enzymy – diastaza, inwertaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glukozowa.
Miód lipowy zawiera dużą ilość fruktozy, olejków eterycznych, flawonoidów, garbniki. Jest bogatym źródłem witaminy B, potasu, magnezu, manganu, chloru. Węglowodany w postaci glukozy i fruktozy są łatwo przyswajalne w układzie pokarmowym. Jest dobrym źródłem energii 100 gram to około 300 kalorii.
Właściwości miodu lipowego
Spożywanie miodu lipowego jest wskazane przy wszelkich stanach osłabienia organizmu, przemęczenia, przeziębienia, rekonwalescencji. Ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, uspokajające, może obniżyć gorączkę. Dzięki temu pomaga w leczeniu przeziębienia, kaszlu, anginy, zapalenia zatok i dróg oddechowych. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Dzieje się to dzięki dużej zawartości olejów eterycznych, które niszczą drobnoustroje, atakują błony śluzowe dróg oddechowych. Poprawia odporność organizmu, zmniejsza częstotliwość zapadania na infekcje.
Zaleca się spożywanie miodu w leczeniu dróg moczowych, a nawet chorób ginekologicznych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ma lekkie właściwości moczopędne, co pozwala obniżyć ciśnienie krwi.
Stosowanie miodu lipowego zaleca się osobom cierpiącym na nerwicę, bezsenność, obarczone nadmiernym stresem. Miód lipowy działa profilaktycznie na układ krążenie oraz przy chorobach reumatycznych.
Spożywanie miodu lipowego jest zalecane, w odpowiednich dawkach, cukrzykom ze względu na dużą zawartość fruktozy.
Stosowanie miodu lipowego
Miód lipowy najczęściej spożywany jest w postaci rozpuszczonej w herbacie lub mleku. Pamiętać należy, aby płyn nie miał temperatury wyższej niż 40 ℃. W okresie przeziębienia zaleca się stosować miód w naparze z kwiatem lipy, owocu maliny oraz z cytryną. Aby pozyskać z miodu najwięcej korzystnych substancji, można podawać go pod język i trzymać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Zaleca się codzienne spożywanie miodu lipowego z cytryną i imbirem. Oraz zastępowania miodem cukry np. do słodzenie kawy lub herbaty. Miód należy przechowywać w szczelnym pojemników w suchym i ciemnym miejscu.