Śniadanie Wielkanocne jest szczególnym momentem obchodzenia świąt. Poranek Wielkiej Niedzieli jest zazwyczaj podniosłym momentem w większości katolickich domów. Jednak świętowanie nie kończy się tylko na śniadaniu. Zasiadamy całymi rodzinami przy stole w kolejne dni świąt. Wśród potraw królują jaja, pasztety, kiełbasy, chrzan, ćwikła i wiele innych…
Na śniadanie wielkanocne obowiązkowo podawane są produkty ze święconki, poświęcone dnia poprzedniego. W wielu domach śniadanie zaczyna się od podzielenia się jajkiem i złożenia życzeń. Następnie podawany jest żurek lub barszcz biały z dodatkiem jajka, kiełbasy, chrzanu. Należy zjeść po odrobinie wszystkiego co było poświęcone. Poza jajkami, kiełbasą są to jeszcze – chleb, masło, sól, ćwikła, owoce, słodkości. Królują jajka, gdyż w tradycji chrześcijańskiej są one symbolem narodzenia się nowego życia. Niezastąpionym elementem są różnorodne wędliny, kiełbasy symbolizujące zdrowie oraz życie w dostatku. Bardzo często pojawiają się również domowe wyroby w postaci wędzonych szynek, pasztetów, domowo wypiekanego chleba.
Nie wyobrażamy sobie zakończenia śniadania wielkanocnych bez mazurka, babki lub sernika.
Stół wielkanocny warto przystroić symbolami świątecznymi takimi jak baranki, kurczaczki, pisanki, bazie, rzeżucha.
Świętowanie nie kończy się na śniadaniu. Całymi rodzinami zasiadamy do obficie zastawionych stołów tego samego dnia jak i w kolejne. Na stołach nadal produktem wiodącym są jaja, podawane na różne sposoby np. faszerowane, w sosie tatarskim, opiekane w skorupkach, w postaci past jajecznych.
Na stołach nie powinno zabraknąć sałatek (lubianej przez wszystkich sałatki jarzynowej, śledziowej). Dużą popularnością cieszą się galaretki drobiowe, sos chrzanowy, ćwikła. Ważnym elementem są wędliny, przed świętami w wielu domach wędzone są szynki, boczek, schaby. Mają one zupełnie inny smak niż te ze sklepu. Pieczone są pasztety, często ze śliwką lub jajkiem w środku. Wszystkie te potrawy robione własnoręcznie z dużym oddaniem nadają wyjątkowość obchodzonych świąt.
Ze słodkości królują baby wielkanocne. Mogą być drożdżowe lub piaskowe ozdobione lukrem lub polewą czekoladową z bakaliami. Pieczone są mazurki – jest to kolejna tradycyjna potrawa wielkanocna, kruche ciasto z płynnym nadzieniem, najczęściej kajmakowym obficie zdobione na wierzchu bakaliami.
Na stole często pojawiają się serniki pieczone lub te robione na zimno. W niektórych domach zachowała się tradycja przygotowywania paschy czyli deseru w postaci twarogu z bakaliami.