Spora część osób nie wyobraża sobie zjedzenia posiłku bez jego popijania. Dzięki płynom szybciej możemy rozdrabniać pokarm w konsekwencji czego szybciej spożywamy dany posiłek. Czas jest szczególnie znaczący, gdyż pęd życia nie pozwala nam na wystarczającą celebrację posiłków. Jednak czy jest to zdrowe? Zapraszamy do artykułu!
To pić, czy nie pić?
Zwolennicy zdrowego trybu życia jasno stwierdzają, że podczas posiłku nie należy spożywać żadnych płynów. Wliczona jest w to także woda. Czy jest to słuszne stwierdzenie? A co z kawą i herbatą, które są nieodzownymi towarzyszkami śniadania, obiadu, podwieczorka i kolacji?
Wszystkie tezy wokół tego tematu za punkt odniesienia biorą reakcję, które zachodzą w żołądku. Ściślej mówiąc, chodzi o sok żołądkowy, który ma swoje pH. Niektórzy uważają, że zetknięcie już samej wody ze środowiskiem jakie panuje w żołądku przyczynia się do słabszego trawienia.
Aby trawienie przebiegało prawidłowo niezbędne jest odpowiednie pH soku żołądkowego.
Jeżeli sok żołądkowy ma wyższe pH wówczas nie powstają enzymy trawienne, które często odpowiedzialne są np. za trawienie białka (pepsyna).
Wielu dietetyków uważa, że gdy pijemy wodę podczas posiłku kwas solny jest rozcieńczany, a co za tym idzie zmienia się pH soku żołądkowego. Konsekwencją takiego stanu rzeczy mogą być wzdęcia, odbijanie, nadmierna ilość gazów, ból brzucha. Jednak czy na pewno?
Rozwiewamy wszelkie dywagacje na temat picia wody podczas jedzenia
W rzeczywistości w zdrowym organizmie wytwarzane są jony H+, które odpowiedzialne są za utrzymywanie odpowiedniego poziomu pH w żołądku. Dodatkowa porcja wody nie zaburzy jego funkcjonowania, gdyż organizm szybko zbilansuje sobie jej nadmiar i przywróci pożądane stężenie pH.
UWAGA!
Inaczej ma się sytuacja, gdy mamy do czynienia z osobą chorą. Osoby z refluksem żołądka, zespołem jelita drażliwego lub gdy towarzyszą częste wzdęcia – nie powinny pić wody podczas posiłku.
A co z kawą i herbatą?
O ile dopuszcza się spożycie wody podczas jedzenia, tak z kawą i herbatą jest nieco inaczej. Jednak nie ma to nic wspólnego z rozcieńczaniem kwasu żołądkowego. W głównej mierze chodzi o to, że kawa i herbata zawierają polifenole i taniny. Substancje te utrudniają przyswajanie np. żelaza lub wapnia. Substancje te określane są jako antyodżywcze, dlatego logicznym jest nie łączenie ich z posiłkiem, który ma na celu dostarczyć nam niezbędnych substancji odżywczych.
Nie oznacza to jednak, aby całkowicie zrezygnować z picia herbaty lub kawy, bo w gruncie rzeczy są one korzystne dla naszego organizmu. Mają działanie przeciwbakteryjne i zwalczają wolne rodniki (które przyspieszają proces starzenia).