Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Zapachy a alergie. Kosmetyki bez zapachu wyzwaniem branży chemicznej

Naukowcy z Łukasiewicz – Instytutu Chemii Przemysłowej badają, jak zapachy wpływają na nasze emocje, zdrowie i codzienne wybory. Szukają sposobów, by miłe zapachy były bezpieczne dla osób wrażliwych na alergeny.

W kosmetykach, detergentach i perfumach znajdować się mogą alergeny zapachowe. „Cząsteczki zapachowe potrafią działać zupełnie inaczej w zależności od stężenia. Skatol, w wysokim stężeniu pachnie jak naftalina, a po rozcieńczeniu przypomina zapach fiołków! Podobnie inne substancje – w małych ilościach koją, a w większych mogą drażnić” – wyjaśniła dr inż. Jolanta Janiszewska, liderka Grupy Badawczej Farmacji, Chemii Kosmetycznej i Biotechnologii Łukasiewicz-IChP cytowana w komunikacie instytutu.

Zgodnie z nowymi regulacjami unijnymi liczba alergenów rozszerzyła się z 26 do 81. Producenci muszą informować na opakowaniach o każdym alergenie, którego stężenie przekracza 0,001 proc. w kosmetykach pozostających na skórze i 0,01 proc. w produktach do spłukiwania.

Wśród składników uczulających są m.in.: linalol, limonen, cytral, eugenol czy alkohol benzylowy. Oznacza to, że niektóre popularne nuty zapachowe – jak olejek cytrynowy, lawenda czy drzewo sandałowe – mogą stać się problematyczne.

W obliczu rosnącej liczby alergii, przemysł kosmetyczny i chemiczny stają przed wyzwaniem: jak wykreować produkt o pięknym zapachu, a jednocześnie zminimalizować ryzyko podrażnień?

„Odpowiedzią na to wyzwanie są nowoczesne technologie, badania nad stabilnością zapachów i rozwój alternatywnych składników – tłumaczy mgr inż. Dorota Szczęsna z Sekcji Materiałów Bioaktywnych i Kosmetyków Łukasiewicz – IChP. – Nasz Instytut pracuje nad metodami testowania kosmetyków, które pozwolą ocenić ich wpływ na skórę i zdrowie użytkowników, jednocześnie optymalizując receptury. Bo piękny zapach to przyjemność, ale bezpieczny zapach to już jest prawdziwa nauka” – podkreśla badaczka.

Składniki zapachowe mają ogromny wpływ na stabilność produktu, mogą zmieniać jego barwę, konsystencję, a nawet skuteczność konserwantów. Czasem działają korzystnie, jak w przypadku olejków eterycznych, które pozwalają ograniczyć ilość środków konserwujących. Jednak wchodząc w reakcje z innymi składnikami, mogą również wywoływać alergie lub osłabiać trwałość receptury.

Z tego względu w Europie rośnie popularność kosmetyków bezzapachowych, a producenci coraz częściej sięgają po skoncentrowane kompozycje zapachowe, które pozwalają znacząco zmniejszyć ilość używanych substancji aromatycznych i tym samym obniżają ryzyko alergii. W przypadku istniejących produktów zmniejszenie ilości alergenów często wiąże się ze zmianą profilu zapachowego, co stanowi kolejne wyzwanie dla branży kosmetycznej.

Przedstawiciele IChP oceniają, że przyszłość przemysłu kosmetycznego coraz wyraźniej zmierza w kierunku produktów bezzapachowych. Choć zapach jest dla wielu kluczowym elementem przy wyborze kosmetyków, rosnąca liczba alergików i osób o wrażliwej skórze skłania producentów do ograniczania ilości substancji zapachowych. Opracowanie całkowicie bezzapachowych, a jednocześnie skutecznych produktów to wyzwanie, z którym zmaga się cała branża.(PAP)

Nauka w Polsce

lt/ agt/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Zakupy spożywcze w stylu zero waste

Wiele z nas ma problem z ilością kupowanych produktów spożywczych, co za tym idzie z ich wykorzystaniem zanim się zepsują. Generuje to niepotrzebne wydatki oraz

Czytaj dalej »
Maseczki przyjazne środowisku

Biodegradowalne maseczki opracowane na Politechnice Łódzkiej zanikną w środowisku kompostu po 6 tygodniach od wyrzucenia. Opatentowane już maseczki mają właściwości bakteriobójcze. Obecnie naukowcy pracują nad

Czytaj dalej »
Miód wielokwiatowy. Słoik miodu i plastry na tle kwiatów.

Miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej stosowanych miodów. Nazywany jest miodem “tysiąca kwiatów”. Jest to tak naprawdę duża grupa miodów pochodzących z różnych

Czytaj dalej »

Serwis YouTube został stworzony w 2005 r. Początkowo nikt nie spodziewał się, że serwis ten zdobędzie tylu użytkowników oraz fanów tworzenia treści – liczby mówią

Czytaj dalej »

Zwierzęta w Sylwestra – ja nie strzelam, a Ty? PORADY Sylwester kojarzony jest przez wiele osób z huczną zabawą, której niemalże zawsze towarzyszyć musi pokaz

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107