Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Naukowcy ustabilizują kombuchę

Technologię produkcji kombuchy, napoju z „grzybka herbacianego”, rozwija konsorcjum z udziałem Politechniki Łódzkiej. Prace mają na celu ustabilizowanie cech smakowych i zapachowych napoju, zmaksymalizowanie jego prozdrowotnego działania na organizm i wydłużenie trwałości.

„Kombucha jest otrzymywana w wyniku fermentacji słodzonej zielonej, żółtej, czerwonej lub czarnej herbaty z udziałem symbiotycznych kultur mikroorganizmów tworzących tzw. grzybek herbaciany. Dużym problemem dla producentów tego napoju, zarówno w Polsce, jak i na świecie, jest osiągnięcie powtarzalności parametrów chemicznych i właściwości sensorycznych. Ponadto, kombucha, która zawiera żywe drobnoustroje wymaga przechowywania i transportu w warunkach chłodniczych, a jej pasteryzowanie niekorzystnie wpływa na związki bioaktywne występujące w napoju” – wyjaśnia dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka, kierująca badaniami prowadzonymi na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ.

Jak wyjaśniają realizujący projekt, nowym podejściem do problemu stabilizacji kombuchy jest zastosowanie ekstraktów lub czystych substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego. Poprawi to stabilność mikrobiologiczną i walory smakowo-zapachowe napoju, a także właściwości prozdrowotne. Będzie to możliwe również dzięki zastąpieniu parzenia herbaty na gorąco ekstrakcją liści herbaty na zimno i zastosowaniu nowo pozyskanych szczepów mikroorganizmów.

Jak informuje rzecznik PŁ dr inż. Ewa Chojnacka, rynek kombuchy jest jednym z najszybciej rosnących wśród napojów funkcjonalnych. Napój jest bogaty w związki bioaktywne i wpisuje się w modę na zdrowy styl życia. Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój otrzymał ponad 8,5 miliona złotych dofinansowania. Jego liderem jest spółka Fabryka Lemoniad FL Grupa.

PAP – Nauka w Polsce

kol/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

GLIWICE PODRÓŻE – ŚLĄSK Gliwice to miasto położone w województwie śląskim, w którym na dzień 1 stycznia 2018 r. mieszka ponad 181 tys. ludności. Gliwice

Czytaj dalej »
Mama i dzieci ćwiczą razem z ciężarkami

Sport jest ważnym aspektem w życiu każdego człowieka – a przynajmniej powinien być. Ruch to zdrowie, jak głosi stare przysłowie. Co zrobić, gdy Twoje dziecko

Czytaj dalej »
Jakie pozycje do karmienia piersią są najlepsze?

Świeżo upieczone mamy, mają wiele obaw związanych ze swoją nowo narodzoną pociechą. To nic dziwnego, wszystko co nowe, rodzi niepokój. Aby nieco ułatwić pierwsze chwile

Czytaj dalej »
Czy można bezpiecznie naładować telefon do 100%?

Wydajność aparatów, szybkość procesora i rozdzielczość ekranów naszych telefonów stale się zwiększają. Niestety postęp w dziedzinie baterii nie przebiega tak szybko i nadal zdarza nam

Czytaj dalej »
Zakupy spożywcze w stylu zero waste

Wiele z nas ma problem z ilością kupowanych produktów spożywczych, co za tym idzie z ich wykorzystaniem zanim się zepsują. Generuje to niepotrzebne wydatki oraz

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107