Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Naukowcy ustabilizują kombuchę

Technologię produkcji kombuchy, napoju z „grzybka herbacianego”, rozwija konsorcjum z udziałem Politechniki Łódzkiej. Prace mają na celu ustabilizowanie cech smakowych i zapachowych napoju, zmaksymalizowanie jego prozdrowotnego działania na organizm i wydłużenie trwałości.

„Kombucha jest otrzymywana w wyniku fermentacji słodzonej zielonej, żółtej, czerwonej lub czarnej herbaty z udziałem symbiotycznych kultur mikroorganizmów tworzących tzw. grzybek herbaciany. Dużym problemem dla producentów tego napoju, zarówno w Polsce, jak i na świecie, jest osiągnięcie powtarzalności parametrów chemicznych i właściwości sensorycznych. Ponadto, kombucha, która zawiera żywe drobnoustroje wymaga przechowywania i transportu w warunkach chłodniczych, a jej pasteryzowanie niekorzystnie wpływa na związki bioaktywne występujące w napoju” – wyjaśnia dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka, kierująca badaniami prowadzonymi na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ.

Jak wyjaśniają realizujący projekt, nowym podejściem do problemu stabilizacji kombuchy jest zastosowanie ekstraktów lub czystych substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego. Poprawi to stabilność mikrobiologiczną i walory smakowo-zapachowe napoju, a także właściwości prozdrowotne. Będzie to możliwe również dzięki zastąpieniu parzenia herbaty na gorąco ekstrakcją liści herbaty na zimno i zastosowaniu nowo pozyskanych szczepów mikroorganizmów.

Jak informuje rzecznik PŁ dr inż. Ewa Chojnacka, rynek kombuchy jest jednym z najszybciej rosnących wśród napojów funkcjonalnych. Napój jest bogaty w związki bioaktywne i wpisuje się w modę na zdrowy styl życia. Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój otrzymał ponad 8,5 miliona złotych dofinansowania. Jego liderem jest spółka Fabryka Lemoniad FL Grupa.

PAP – Nauka w Polsce

kol/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Potrawy kuchni żydowskiej

W kulturze żydowskiej bardzo ważna jest religia. Ma ona wpływ na rodzaje spożywanych pokarmów oraz sposób ich przygotowania. Tzw. kaszrut – ściśle określony kodeks dietetyczny.

Czytaj dalej »
Jak zadbać o telefon w upalne dni. Młoda kobieta robi selfie na plaży

Piękna letnia pogoda zachęca do przebywania na świeżym powietrzu. Gorące letnie słońce wymaga stosowania na skórę kremów z filtrem UV i odpowiedniego nawadniania organizmu. Pamiętać

Czytaj dalej »
Rozstanie i co dalej?

Rozstanie z kimś to zawsze ciężka sprawa. Niezależnie od stażu związku lub jego intensywności, dla którejś ze stron na pewno jest to cios prosto w

Czytaj dalej »

PORADY ZDROWIE Jak zrobić ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy ma właściwości lecznicze, prozdrowotne, kosmetyczne, odchudzające, pobudza pracę jelit. Poprawia trawienie ponieważ wydzielane jest więcej soków trawiennych.

Czytaj dalej »
Red "fake news live" banner displayed over a world map.

Internet jest niezwykle bogatym źródłem wiedzy o świecie. Niestety wśród rzetelnych stron i wiadomości w internecie krąży także wiele nieprawdziwych informacji. Niektóre z nich bywają

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107