Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

W czym przechowywać żywność?

W czym przechowywać żywność?

Przechowywanie żywności towarzyszy nam każdego dnia. Mamy z tym do czynienia na codzień rozpakowując zakupy przyniesione ze sklepu, jak również robiąc zapasy w postaci mrożonek. Każdy z nas spotkał się z dużą ilością dostępnych w sklepach plastikowych oraz szklanych pojemników, woreczków zamykanych dość szczelnie.

Dylemat dnia codziennego – co więc wybrać, by cieszyć się świeżością produktów długi czas i było to zdrowe? Unikajmy trzymania żywności w jednorazowych torebkach plastikowych przyniesionych ze sklepu. Jeszcze większym błędem jest pozostawieni wędlin, serów bez żadnego przykrycia. Stają się szybko obślizgłe, pleśnieją, twardnieją, gniją, rozwijają się w nich bakterie. Aby cieszyć się dłużej świeżością potraw należy zminimalizować dostęp tlenu, wilgoci, wysokiej temperatury. Aby to uzyskać warto zaopatrzyć się w pojemniki.

Pojemniki plastikowe

Przy wyborze pojemników plastikowych należy zwrócić uwagę, czy nadają się do przechowywania żywności. Na pojemnikach znajdziemy oznaczenia trójkąt zbudowany ze strzałek z cyfrą w środku od 1-7. Bezpieczne są te z oznaczeniami od 1,2,4,5. Ważna informacją jest również oznaczenie BPA free (związek ten jest bardzo niebezpieczny dla organizmu). Jeśli mamy zamiar podgrzewać żywność w mikrofalówce, zwróćmy uwagę czy dany pojemnik się do tego nadaje. Pojemniki plastikowe ulegają zniszczeniu pod wpływem ciepła, mogę się też wydzielać substancje chemiczne do podgrzewanej żywności. Nigdy nie podgrzewaj żywności w pojemnikach styropianowych, które dostaniesz w restauracji na wynos.

Pojemniki szklane

Pojemniki wykonane ze szkła są o dużo zdrowsze, mogą być nieco droższe w zakupie, jednak dłużej będziemy mogli ich używać. Jedynym minusem może być ich waga  oraz kruchość materiału z jakiego są wykonane. Nie wchodzą one w interakcję z pożywieniem. Bezpiecznie możemy w nich podgrzewać żywność nie wydzielają związków chemicznych. Nie wpływają na smak i zapach żywność. Można ich używać tak długo aż się nie rozbiją. Można zakupić pojemniki szklane z gumową uszczelką jest to dodatkowe zabezpieczenie dla przechowywanego produktu.

Pojemniki metalowe

Ten rodzaj pojemników nadaje się do przechowywania produktów suchych takich jak makaron, ryż, mąka, cukier, ciasteczka. Nie przechowujemy w nich produktów kwaśnych, aby nie wchodziły w reakcję z metalem.

Pojemniki papierowe

Są najbardziej ekologicznymi produktami do przechowywania żywności, są przyjazne środowisku. Nie stanowią jednak zabezpieczenia dla żywności przed wilgocią. Można w nich przechowywać np. zioła, owoce, warzywa.

pexels-photo-1586947
pexels-photo-890507
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Polacy podzielają opinię, że w mediach społecznościowych (73 proc.) i w mediach tradycyjnych (72 proc.) rozprzestrzeniane są nieprawdziwe lub niedokładne informacje, które celowo mają wpływać

Czytaj dalej »

Obecnie 65 proc. Polaków deklaruje podejmowanie aktywności fizycznej co najmniej raz w miesiącu, ale tylko dwie piąte z nas wypełnia zalecenia dotyczące aktywności Światowej Organizację

Czytaj dalej »
Algorytm wykryje fake newsy na podstawie stylu

Nad algorytmem, który na podstawie cech stylistycznych tekstu informacyjnego wykryje, czy jest on fałszywy lub zmanipulowany, pracuje dr inż. Piotr Przybyła z PAN. Jego zespół

Czytaj dalej »

Rozpoczęta przez Rosję wojna informacyjna w internecie ma osłabić poparcie polskiego społeczeństwa dla Ukraińców; Naukowa i Akademicka Sieć Komputerów wesprze internautów w sprawdzaniu prawdziwości informacji

Czytaj dalej »
Jak być dobrym szefem? Szef gratuluje podwładnemu awansu

Jak być dobrym szefem? To pytanie zadaje sobie każda osoba, która zarządza ludźmi. To wielki przywilej móc kimś kierować, ale staje się to atutem dopiero

Czytaj dalej »