Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić Spaghetti Bolognese?

Jak zrobić Spaghetti Bolognese?

Wbrew obiegowej opinii spaghetti bolognese nie jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Jest to danie wymyślone przez Amerykanów na bazie tradycyjnego sosu mięsno – pomidorowego pochodzącego z Bolonii. Włosi sos ten używają do przygotowania tagliatelle alla bolognese czyli makaronowe wstążki. Dużo większą popularność zdobył przepis sosu bolognese wraz z makaronem spaghetti.

Składniki:
  • 300 g wołowego mięsa mielonego,

  • 2 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 marchewka,

  • 300 g passaty pomidorowej lub 1 puszka krojonych pomidorów,

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,

  • oliwa z oliwek,

  • ½ łyżeczki oregano,

  • ½ łyżeczki tymianku,

  • pieprz, sól, bazylia,

  • parmezan do posypania,

  • 300 g makaronu spaghetti.

Przygotowane:
  1. Marchewkę, cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę.

  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek.

  3. Na rozgrzana patelnię wrzucamy cebule wraz z czosnkiem, czekamy aż się zeszkli. Dodajemy mięso, dobrze jest je rozdrobnić aby nie było zbyt dużych kawałków.

  4. Do całości dodajemy pokrojoną drobno marchewkę, całość smażymy kilka minut aż mięso zmieni kolor z czerwonego na lekko szary.

  5. Dodajemy pomidory z puszki lub passatę pomidorową, koncentrat oraz przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 – 30 min.

  6. Makaron gotujemy al dente , warto w czasie gotowania sprawdzać twardość, nie zawsze czas podany na opakowaniu się sprawdza.  

  7. Po ugotowaniu makaron odcedzamy na durszlaku, nie przelewamy wodą.  Jest to bardzo ważne, ponieważ po przelaniu makaron będzie zimy oraz sos nie będzie się na nim trzymał.

  8. Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem, na wierzch posypujemy startym parmezanem.

Smacznego !

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Dwie kobiety i mężczyzna z oparzeniami słonecznymi

Oparzenia słoneczne najczęściej diagnozowane są wśród kobiet i osób bardzo młodych. Choć są najczęstszą przyczyną rozwoju czerniaka, bardzo mało osób zgłasza się z nimi do

Czytaj dalej »
Jak bezpiecznie robić zakupy? Zasady bezpiecznych zakupów w czasie epidemii koronawirusa

Robienie zakupów w czasie epidemii koronawirusa jest nieco utrudnione. Ograniczenie liczby klientów w sklepie, bezpieczne odstępy w kolejce czy godziny dla seniorów maja pomoc nam

Czytaj dalej »

Jak zrobić domowe lody ? KULINARIA Nie wyobrażamy sobie letnich dni bez lodów, a zwłaszcza dzieci przepadają za tym przysmakiem. W odróżnieniu od tych kupowanych

Czytaj dalej »
7 mitów na temat spożywania soli

Sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym niezbędnym do utrzymania objętości osocza, równowagi kwasowo-zasadowej, przekazywania impulsów nerwowych i prawidłowego funkcjonowania komórek. Jednak nadużywanie soli kuchennej jest szkodliwe

Czytaj dalej »
Miód rzepakowy. Przenośne ule obok pola rzepaku.

Miód rzepakowy jest jednym z bardziej znanych miodów w naszym kraju. Ceniony za właściwości lecznicze. Jest on najsłodszych ze wszystkich miodów, początkowo może pachnieć kwiatami

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107