Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić naleśniki?

pancake-1337508_1280

Jak zrobić naleśnik?

Naleśniki kojarzą się raczej ze smakiem dzieciństwa. Gdy przyrządzały je nasze mamy lub babcie smakowały one najlepiej. Myślisz, że nie zdołasz odtworzyć tego smaku, bo Twoje zdolności kulinarne są na miernym poziomie? My idziemy na ratunek i przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, który zadowoli najwybredniejszego łasucha.

Cały sekret tkwi w cieście

Niewątpliwie to, czy naleśniki będą smaczne lub nie zależy w dużej mierze od ciasta. Powinno ono być cienkie i elastyczne, ale jak osiągnąć taki poziom? To proste – przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 2 szklanki mleka,

  • 1 szklanka wody,

  • 2 szklanki mąki,

  • 2 jajka,

  • 4 łyżki oleju,

  • szczypta soli.

Przygotowanie: 
  1. Składniki wymienione powyżej umieść w jednej misce i dokładnie je wymieszaj. Najlepiej użyć do tego miksera, który rozprawi się z ewentualnymi grudkami.

  2. Tak zmiksowane ciasto pozostaw na ok. 30 minut, aby mogło sobie swobodnie dojrzeć.

  3. Po 30 minutach ciasto powinno przybrać konsystencję śmietany.

  4. Przygotuj patelnię, najlepiej taką, która jest przeznaczona do smażenia naleśników (z niskimi brzegami).

  5. Rozprowadź na niej olej przy pomocy silikonowego pędzelka i włącz kuchenkę/gaz, aby tłuszcz mógł się rozgrzać.

  6. Gdy patelnia uzyska odpowiednią temperaturę wylej na nią ciasto, tak aby naleśnik nie był zbyt gruby. Ruchami nadgarstka rozprowadź dokładnie ciasto, aby naleśnik przybrał właściwą formę.

  7. Smaż tak przez ok. 1 minutę, a następnie przewróć na drugą stronę – przy pomocy łopatki lub dla bardziej wprawionych zdecydowanym ruchem patelni podrzuć naleśnika, aby wykonał on obrót o 180 st.

  8. Usmażone naleśniki układaj na talerz, aż do ich wystygnięcia.

  9. Po skończonym smażeniu, naleśniki są gotowe do nakładania farszu, który może przybrać dowolną formę – wedle uznania. Może to być dżem, konfitura, ser, czekoladowy krem lub farsz przygotowany na słono. Zrób tak, jak Ci najbardziej smakuje.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

W upalne dni doskonałym pomysłem na orzeźwienie będzie kawa mrożona, oryginalnie zwana caffe frappe. Napój ten wywodzi się z Grecji i choć na pierwszy rzut

Czytaj dalej »
Ludzie w maskach ochronnych

Opracowany przez dwoje doktorantów kalkulator skuteczności maseczek pozwala obliczyć, jak indywidualne decyzje dotyczące wyboru maseczki mogą wpłynąć na liczbę osób zakażonych koronawirusem. Twórcy zachęcają do

Czytaj dalej »

Technologię produkcji kombuchy, napoju z „grzybka herbacianego”, rozwija konsorcjum z udziałem Politechniki Łódzkiej. Prace mają na celu ustabilizowanie cech smakowych i zapachowych napoju, zmaksymalizowanie jego

Czytaj dalej »

PODRÓŻE – PODKARPACIE KROSNO Krosno usytuowane jest we wschodnio-południowej części Polski i należy do województwa podkarpackiego. Jest to miasto, które ma powierzchnię ok. 44 m2,

Czytaj dalej »

Grupa hakerów Anonymous odpowiedzialna m.in. za wyłączanie prorządowych rosyjskich mediów, czy internetowych stron Kremla, prawdopodobnie jest zdolna także do dużo poważniejszych ataków. Dzisiaj świat hakerom

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107