Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak marynować grzyby?

Słoiki z marynowanymi grzybami

Jesień to czas na wędrówki po lesie celem zbierania grzybów. Zawodowi zbieracze doskonale znają miejsca, gdzie znaleźć ich można najwięcej. Bywa i tak, że nazbieramy grzybów tak dużo, że aż brakuje pomysłów co z nimi zrobić. Doskonałym pomysłem będzie ich zamarynowane. Podpowiemy w jaki sposób przyrządzić marynatę i opiszemy krok po kroku co należy zrobić.

Zanim zabierzemy się za marynowanie, warto podkreślić, że najlepiej do tego nadają się takie grzyby jak: borowiki, rydze, gąski, maślaki, kurki, opieńki lub podgrzybki. Nasza redakcja wybrała podgrzybki, jako że smak tych grzybów przypadł nam najbardziej do gustu. Efekt końcowy będzie zależeć nie tylko od wybranego rodzaju grzybów, ale też od dobrania składników i odpowiednich proporcji. A więc zaczynamy…

Dobór składników

Sposób przygotowania
  1. Zebrane grzyby należy dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń i ewentualnych robaków. Jeżeli są małe – zostawić w takiej wielkości, a jeśli większe – pokroić na mniejsze części.

  2. Pokrojone grzyby wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przez 5 minut.

  3. Następnie hartowanie. Ugotowane grzyby odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą.

  4. Przygotuj garnek i umieść w nim składniki do zalewy – wszystkie oprócz octu. Zagotuj zawartość, następnie dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia.

  5. Cebulę pokrój w paski i umieść w słoikach razem z obgotowanymi grzybami i gorczycą.

  6. Zawartość słoików wypełnij wrzącą zalewą. Zamknij szczelnie słoiki, odstaw je wieczkiem do spodu i odczekaj aż wystygną.

  7. Marynowane grzyby gotowe, smacznego!

Przeczytaj także: Jak suszyć grzyby?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Dzieci nie żyją na innej planecie i docierają do nich informacje o wojnie w Ukrainie. Rozmawiajmy z nimi na ten temat, nie popadając w skrajności.

Czytaj dalej »

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu badają właściwości olejów z niekonwencjonalnych źródeł olejarskich. Tym razem pod lupę wzięli olej z poziomki. Okazuje się, że ten

Czytaj dalej »
Alergeny pokarmowe

Alergie pokarmowe wywoływane są przez alergeny przyjmowane wraz z pożywieniem. Częstość występowania alergii pokarmowych stale wzrasta – obecnie problem ten dotyczy około 2 – 8%

Czytaj dalej »

PODRÓŻE – PODKARPACIE KROSNO Krosno usytuowane jest we wschodnio-południowej części Polski i należy do województwa podkarpackiego. Jest to miasto, które ma powierzchnię ok. 44 m2,

Czytaj dalej »
Jak przygotować dziecko do szkoły?

Co roku miliony rodziców musi stawić czoła ogromnemu stresowi, jaki wiąże się z pójściem swojej pociechy do 1 klasy szkoły podstawowej. O ile dziecko wcześniej chodziło

Czytaj dalej »