Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak marynować grzyby?

Słoiki z marynowanymi grzybami

Jesień to czas na wędrówki po lesie celem zbierania grzybów. Zawodowi zbieracze doskonale znają miejsca, gdzie znaleźć ich można najwięcej. Bywa i tak, że nazbieramy grzybów tak dużo, że aż brakuje pomysłów co z nimi zrobić. Doskonałym pomysłem będzie ich zamarynowane. Podpowiemy w jaki sposób przyrządzić marynatę i opiszemy krok po kroku co należy zrobić.

Zanim zabierzemy się za marynowanie, warto podkreślić, że najlepiej do tego nadają się takie grzyby jak: borowiki, rydze, gąski, maślaki, kurki, opieńki lub podgrzybki. Nasza redakcja wybrała podgrzybki, jako że smak tych grzybów przypadł nam najbardziej do gustu. Efekt końcowy będzie zależeć nie tylko od wybranego rodzaju grzybów, ale też od dobrania składników i odpowiednich proporcji. A więc zaczynamy…

Dobór składników

Sposób przygotowania
  1. Zebrane grzyby należy dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń i ewentualnych robaków. Jeżeli są małe – zostawić w takiej wielkości, a jeśli większe – pokroić na mniejsze części.

  2. Pokrojone grzyby wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przez 5 minut.

  3. Następnie hartowanie. Ugotowane grzyby odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą.

  4. Przygotuj garnek i umieść w nim składniki do zalewy – wszystkie oprócz octu. Zagotuj zawartość, następnie dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia.

  5. Cebulę pokrój w paski i umieść w słoikach razem z obgotowanymi grzybami i gorczycą.

  6. Zawartość słoików wypełnij wrzącą zalewą. Zamknij szczelnie słoiki, odstaw je wieczkiem do spodu i odczekaj aż wystygną.

  7. Marynowane grzyby gotowe, smacznego!

Przeczytaj także: Jak suszyć grzyby?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Zobacz także te artykuły:
Puszcze białowieska

“Wizyta w Puszczy jest jak podróż do przeszłości: pokazuje jak wyglądały lasy, zanim zaczęła zmieniać je działalność człowieka” – piszą w nowym miniprzewodniku naukowym badacze

Czytaj dalej »

Jak zrobić Spaghetti Bolognese? KULINARIA Wbrew obiegowej opinii spaghetti bolognese nie jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Jest to danie wymyślone przez Amerykanów na bazie tradycyjnego

Czytaj dalej »
Dziewczynka siedzi przy stole w kuchni i je warzywa

Co zrobić dziecku na śniadanie? KULINARIA PORADY Wiemy nie od dziś, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem z wszystkich w ciągu dni. Odpowiednie daje energii na

Czytaj dalej »
Idealny domowy trening? – Ćwiczenia na skakance i hula hop

Systematyczne wykonywanie ćwiczeń ze skakanką czy hula hop zapewnia utrzymanie świetnej kondycji fizycznej, wspomaga uzyskanie nienagannej sylwetki, a także pozwala zredukować stres.

Czytaj dalej »
Jak być dobrym szefem? Szef gratuluje podwładnemu awansu

Jak być dobrym szefem? To pytanie zadaje sobie każda osoba, która zarządza ludźmi. To wielki przywilej móc kimś kierować, ale staje się to atutem dopiero

Czytaj dalej »