Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Mrożone wiśnie

Jak mrozić i rozmrażać jedzenie?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Dzięki mrożeniu produktów możemy zachować ich świeżość na dłużej. Przydaje się to nie tylko w przypadku owoców i warzyw sezonowych, ale również gdy zostanie nam jedzenie np ze świąt.

Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych i walorów smakowych trzeba trzymać się kilku zasad podczas mrożenia:
  • podstawa w mrożeniu jest to, aby mrożeniu poddawać tylko produkty świeże. Jeśli coś jest już lekko nadpsute, już nie smaczne – nie wkładajmy tego do zamrażarki,

  • przed zamrożeniem postaraj się pozbyć jak najwięcej tlenu z pojemnika, woreczka w którym jest dany produkt. Tlen powoduje, iż potrawy ciemnieją i wysychają. Warto zaopatrzyć się w specjalne woreczki lub zamykane pojemniku, z których można wycisnąć powietrze,

  • dobrze jest opisywać to, co wkładamy do zamrażarki oraz zaznaczyć datę. Wystarczy mała karteczka, aby było wiadomo, co to jest. Gdy produkty zamarzną pojawi się na nich szron i możemy mieć problem z rozpoznaniem,

  • jeśli mrożeniu poddajemy gotowe potrawy przed włożeniem do zamrażarki pozwól im ostygnąć.

Jakie produkty nadają się do mrożenia?

Mrożeniu możemy poddać każdy rodzaj mięsa, pod warunkiem, że nie był już wcześniej rozmrożone. Mięso należy mrozić szybko, jeśli mamy większą partię mięsa do zamrożenia na raz nastawmy zamrażalnik na szybkie mrożenie i zmniejszamy w nim temperaturę. Mięso przyniesione prosto ze sklepu dobrze rozpakować z woreczka, umyć, osuszyć i dopiero wtedy zamrozić. Jeśli mamy duży kawałek mięsa warto poporcjować je przed mrożeniem, aby mieć pod ręką porcję np. na jeden obiad.

Można mrozić również ryby. Najlepiej nadają się do tego świeże ryby niedawno złowione. Przed zamrożeniem ryby trzeba je wypatroszyć i oczyścić z łusek.

Doskonale do mrożenia nadają się owoce,warzywa i grzyby. Dobrze, gdy są bardzo świeże, najlepiej prosto po zerwaniu. Trzeba je dokładnie umyć i osuszyć. W przypadku warzyw i grzybów dobrze jest je wcześniej zblanszować – czyli wrzucić na kilka minut do wrzątku. Po włożeniu do woreczków pozbywamy się powietrza. Mrożenie najlepiej znoszą te warzyw i owoce, które mają małą zawartość wody.

Gotowe potrawy również można poddać mrożeniu, są to np: gulasz, bigos, pierogi, zupy, ciasta. Przed włożeniem do zamrażarki warto podzielić na porcje, opisać wraz z datą. Mrożąc produkty płynne nie nalewajmy ich do pełna, gdyż po zamrożeniu zwiększą nieco swoją objętość, co może uszkodzić opakowanie.

Mrożenie dobrze sprawdza się w przypadku pieczywa, jeśli mamy go nadmiar nie bójmy się zamrozić, nie straci on swoich walorów smakowych po rozmrożeniu.

Jak prawidłowo rozmrażać:

Jeśli się nam nie spieszy najlepiej będzie włożyć produkty wyjęty z zamrażarki do lodówki w jakimś pojemniczku, misce, gdyż może z niego wyciekać woda. Będzie to proces najwolniejszy, jednak najbardziej optymalny i zdrowy. Zupy, sosy, gulasz dobrze od razu po wyjęciu przełożyć do rondelka i zacząć podgrzewać, można lekko podlać wodą, aby nie przywarły do dna. Warzywa można w stanie jeszcze zamrożonym wrzucić do garnka z przygotowywana zupą, nie stracą koloru i sprężystości. Warzywa można również rozmrażać w lodówce, nie powinno się pozostawić warzyw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej – grozi to namnażaniem się bakterii na ich powierzchni.

Produkty nienadające się do mrożenia:
      • surowe jaja,

      • warzywa i owoce z dużą zawartością wody (ogórki, sałata, pomidory, pomarańcza, arbuz),

      • sosy na bazie jajek,

      • jogurt, śmietana, majonez, masło,

      • miękkie sery,

      • jajka na twardo,

      • ugotowany makaron, ryż, kasza, ziemniaki,

      • soki, napoje gazowane.

Udostępnij ten artykuł:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusji

Najchętniej czytane

Bądź zawsze na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter

Piszemy raz w miesiącu. Nie wysyłamy spamu.