Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić domowy makaron?

Jak zrobić domowy makaron?

Domowy makaron jest nieporównywalnie smaczniejszy, od tego zakupionego w sklepie. Ale to nie jedyny jego plus. Nie dość, że smakuje lepiej, to z pewnością jest zdrowszy, bo w 100% naturalny. Przekonasz się o tym sam, gdy przeczytasz skład sklepowego makaronu, który zawarty jest na opakowaniu. Nasza redakcja przygotowała dla Was przepis domowego makaronu, który zachwyci niejednego smakosza.

Domowy makaron - składniki
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2-3 jajka,

  • ok. 100 ml wody.

Domowy makaron - sposób przygotowania
  1. Przygotuj stolnicę, wałek i nóż.

  2. Na stolnicę wysyp wcześniej przygotowaną mąkę.

  3. W wysypanej mące zrób otwór i wbij do niego jajka.

  4. Całość zacznij ugniatać.

  5. Podczas ugniatania, dolewaj taką ilość wody, żeby ciasto się nie kleiło – powinno być suche i twarde.

  6. Całość wyrabiaj do momentu osiągnięcia jednolitej kuli. Ciasto nie może się kleić do stolnicy.

  7. Kulę podziel na dwie części, by łatwiej i wygodniej było Ci wałkować ciasto. Im mniejsza kula, tym cieniej rozwałkujesz ciasto na makaron.

  8. Tak podzieloną kulę rozwałkuj na taką grubość, która będzie Ci najbardziej odpowiadała. My polecamy cienkie ciasto – taki makaron najlepiej smakuje do rosołu.

  9. Rozwałkowane ciasto odstawiamy na suchą ściereczkę na ok. 30 minut. W międzyczasie odwracamy je na drugą stronę, by równomiernie mogło się wysuszyć. Czas ten dostosuj do temperatury otoczenia oraz wilgotności ciasta. Dlatego sprawdzaj co jakiś czas ciasto, bo może już po 15 minutach ciasto będzie gotowe do pokrojenia. Pamiętaj jednak, aby nie przesuszyć ciasta, bo wówczas będzie się ono łamało.

  10. Wysuszone ciasto przekrój na pół i zwiń je w rulon.

  11. Tak zwinięty rulon krój nożem wedle uznania – pod kątem lub na prosto. Dostosuj grubość do swoich preferencji. Możesz także użyć w tym celu specjalnej maszynki do makaronu, jednak my preferujemy ręczne krojenie – ma to większy urok.

  12. Pokrojony makaron rozłóż na suchej ściereczce, do całkowitego wyschnięcia. Ma być suchy i twardy – jak ten sklepowy.

  13. Po całkowitym wyschnięciu możesz zapakować makaron do papierowej torebki i przechowywać przez długi czas.

  14. Gotowanie domowego makaronu przebiega w taki sam sposób, jak makaronu kupionego w sklepie.

  15. Podawaj z rosołem lub innym daniem – Ty zdecydujesz najlepiej z jakim.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
W czym przechowywać żywność?

Przechowywanie żywności towarzyszy nam każdego dnia. Mamy z tym do czynienia na codzień rozpakowując zakupy przyniesione ze sklepu, jak również robiąc zapasy w postaci mrożonek.

Czytaj dalej »
Jak dobrac podkład do rodzaju cery? Kobieta trzma w dłoniach fluid do makijażu

Współcześnie, rzadko która kobieta, zdecyduje się na wyjście z domu bez odrobiny makijażu. Wszystko to za sprawą powszechnie panujących trendów oraz potrzeby sprawienia wrażenia bycia

Czytaj dalej »
Jak być dobrym szefem? Szef gratuluje podwładnemu awansu

Jak być dobrym szefem? To pytanie zadaje sobie każda osoba, która zarządza ludźmi. To wielki przywilej móc kimś kierować, ale staje się to atutem dopiero

Czytaj dalej »
Kiedy usuwać zęby mądrości? Ekstrakcja ósemki

Zęby mądrości, czyli ósemki wbrew pozorom nie mają nic wspólnego z inteligencją. Jeżeli z czymś już się mają kojarzyć, to najczęściej z bólem i nieprzyjemnościami.

Czytaj dalej »
Jak pozbyć się czkawki. Sprawdzone sposoby na czkawkę.

Czkawka spowodowana jest podrażnieniem przepony i  może pojawić się, gdy zjemy za dużo, zbyt ostro, za zimną potrawę lub, gdy połykamy zbyt duże kęsy. Jedzenie

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107