Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić domowy makaron?

Jak zrobić domowy makaron?

Domowy makaron jest nieporównywalnie smaczniejszy, od tego zakupionego w sklepie. Ale to nie jedyny jego plus. Nie dość, że smakuje lepiej, to z pewnością jest zdrowszy, bo w 100% naturalny. Przekonasz się o tym sam, gdy przeczytasz skład sklepowego makaronu, który zawarty jest na opakowaniu. Nasza redakcja przygotowała dla Was przepis domowego makaronu, który zachwyci niejednego smakosza.

Domowy makaron - składniki
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2-3 jajka,

  • ok. 100 ml wody.

Domowy makaron - sposób przygotowania
  1. Przygotuj stolnicę, wałek i nóż.

  2. Na stolnicę wysyp wcześniej przygotowaną mąkę.

  3. W wysypanej mące zrób otwór i wbij do niego jajka.

  4. Całość zacznij ugniatać.

  5. Podczas ugniatania, dolewaj taką ilość wody, żeby ciasto się nie kleiło – powinno być suche i twarde.

  6. Całość wyrabiaj do momentu osiągnięcia jednolitej kuli. Ciasto nie może się kleić do stolnicy.

  7. Kulę podziel na dwie części, by łatwiej i wygodniej było Ci wałkować ciasto. Im mniejsza kula, tym cieniej rozwałkujesz ciasto na makaron.

  8. Tak podzieloną kulę rozwałkuj na taką grubość, która będzie Ci najbardziej odpowiadała. My polecamy cienkie ciasto – taki makaron najlepiej smakuje do rosołu.

  9. Rozwałkowane ciasto odstawiamy na suchą ściereczkę na ok. 30 minut. W międzyczasie odwracamy je na drugą stronę, by równomiernie mogło się wysuszyć. Czas ten dostosuj do temperatury otoczenia oraz wilgotności ciasta. Dlatego sprawdzaj co jakiś czas ciasto, bo może już po 15 minutach ciasto będzie gotowe do pokrojenia. Pamiętaj jednak, aby nie przesuszyć ciasta, bo wówczas będzie się ono łamało.

  10. Wysuszone ciasto przekrój na pół i zwiń je w rulon.

  11. Tak zwinięty rulon krój nożem wedle uznania – pod kątem lub na prosto. Dostosuj grubość do swoich preferencji. Możesz także użyć w tym celu specjalnej maszynki do makaronu, jednak my preferujemy ręczne krojenie – ma to większy urok.

  12. Pokrojony makaron rozłóż na suchej ściereczce, do całkowitego wyschnięcia. Ma być suchy i twardy – jak ten sklepowy.

  13. Po całkowitym wyschnięciu możesz zapakować makaron do papierowej torebki i przechowywać przez długi czas.

  14. Gotowanie domowego makaronu przebiega w taki sam sposób, jak makaronu kupionego w sklepie.

  15. Podawaj z rosołem lub innym daniem – Ty zdecydujesz najlepiej z jakim.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak radzić sobie ze stresem?

JAK WALCZYĆ ZE STRESEM? PORADY PROFILAKTYKA Stres w XXI w. stał się normą społeczną. Tempo życia, oczekiwania i wymagania sprawiają, że staje się on nieodzownym

Czytaj dalej »

Europejskie Dni Archeologii to organizowane od 17 do 19 czerwca festyny, pokazy i pikniki, na których można będzie odkrywać zabytki i wziąć udział w warsztatach

Czytaj dalej »
Co to jest alergia? Rodzaje, przyczyny, objawy i leczenie alergii.

Alergia to nadwrażliwość układu immunologicznego, rozwijająca się w odpowiedzi na kontakt z alergenami. Alergeny, które są w istocie czynnikami całkowicie nieszkodliwymi dla organizmu człowieka, jednak

Czytaj dalej »
Mężczyzna z nadwagą objada się podczas pracy przed komputerem w czasie kwarantanny

Otyłość zarówno w czasie pandemii, jak i po jej ustąpieniu, będzie w przyszłości jeszcze większym wyzwaniem zdrowotnym – uważa prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością

Czytaj dalej »
Algi i żelatyna mogą posłużyć do produkcji naturalnej folii, która nie szkodzi środowisku

Naturalne folie ze złożonych cukrów z alg czerwonych i żelatyny, które mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne, mogą zastąpić plastik w opakowaniach jednorazowych. Recepturę opracowała dr

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107