Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak grillować?

Grillowanie jest bardzo lubianą i powszechną formą spędzania czasu. Zwłaszcza w okresie letnim. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak grillować, aby było smacznie i zdrowo?

Podczas grillowania na ruszcie mogą wydzielać się związki rakotwórcze. Kapiący z mięsa lub kiełbasy tłuszcz bezpośrednio na ogień, spala się w wyniku, czego powstają toksyczne substancje, osiadające na jedzeniu leżącym na ruszcie. Czy należy zatem zrezygnować z grillowania? – Nie! Trzeba jedynie odpowiednio się za to zabrać.

Zacznijmy od wyboru odpowiedniego grilla – nie oszczędzajmy przesadnie przy kupnie grilla, powinien być on wykonany z solidnych materiałów, pomalowany odpowiednio odporną na spalanie farbą. Podczas pierwszego użycia warto rozpalić grilla sporo wcześniej, aby wypaliły się nieprzyjemne zapachy. Do palenia używajmy jedynie węgla drzewnego, brykietu lub drewna z drzew liściastych – nie zawierających żywicy. Do podpalania nie używajmy lakierowanego drewna, gazet kolorowych. Wszelkiego rodzaju rozpałki stosujmy tylko na początku, nigdy podczas smażenia.

Zasady zdrowego grillowania

  • zamarynuj mięso przed grillowaniem, dzięki temu szybciej się usmaży i nie straci walorów smakowych. Krótsze trzymanie mięsa na ruszcie zmniejszy ilość toksyn. Zadbajmy, aby mięso przeznaczone na grilla nie było zbyt tłuste. Nie bójmy się grillować ryb jest, to wspaniałe źródło tłuszczy omega 3. Nie zapominajmy o warzywach w postaci sałatek, jak również w wersji grillowanej, aby dostarczyć witamin,
  • potrawy kładź na ruszt, gdy węgiel drzewny lub brykiet zabieli się, pojawi się warstwa popiołu. Nie grilluj bezpośrednio na ogniu. Gdy zaczyna się pojawiać ogień postaraj się go zgasić,

  • grilluj na specjalnych tackach, dzięki temu ograniczysz ilość tłuszczu, który kapie na rozżarzony węgiel. Tacki zabezpieczą również nasze potrawy przed osadzeniem się na ich powierzchni substancji toksycznych,

  • dbaj o czystość rusztu, po każdym grillowaniu powinno się oczyścić ruszt, najlepiej jak jest jeszcze ciepły i tłuszcz na nim nie zastygł,

  • nie śpiesz się. Mięso musi być dobrze dopieczone w środku, jeśli położymy mięso i kiełbasę nisko na bardzo rozgrzanych grillu spali się na zewnątrz, a w środku będzie surowe,

  • nie trzymaj gotowych potraw na ruszcie. Gotowe potrawy lepiej zdjąć na talerz, niż trzymać długo na grillu, nie zostaną one wysuszone i osmolone,

  • pieczywo grilluj krótko, do osiągnięcia złotego koloru, unikaj zwęglonego ciemnego pieczywa z grilla.

Planując grilla lepiej unikać potraw w gotowych marynatach najczęściej w workach lub foliach, mogą być one nieświeże i naszpikowane chemią. Lepiej samemu zrobić prostą marynatę.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak radzić sobie ze stresem?

JAK WALCZYĆ ZE STRESEM? PORADY PROFILAKTYKA Stres w XXI w. stał się normą społeczną. Tempo życia, oczekiwania i wymagania sprawiają, że staje się on nieodzownym

Czytaj dalej »
Pole rzepaku

Pozyskiwane w laboratorium w łódzkim Bionanoparku białko z rzepaku może – zdaniem jego producentów – zrewolucjonizować rynek spożywczy i dietę. „Ma doskonałe wartości odżywcze i

Czytaj dalej »
Ludzie w maskach ochronnych

Opracowany przez dwoje doktorantów kalkulator skuteczności maseczek pozwala obliczyć, jak indywidualne decyzje dotyczące wyboru maseczki mogą wpłynąć na liczbę osób zakażonych koronawirusem. Twórcy zachęcają do

Czytaj dalej »
Jak pozbyć się czkawki. Sprawdzone sposoby na czkawkę.

Czkawka spowodowana jest podrażnieniem przepony i  może pojawić się, gdy zjemy za dużo, zbyt ostro, za zimną potrawę lub, gdy połykamy zbyt duże kęsy. Jedzenie

Czytaj dalej »

Jak stworzyć stronę internetową? Masz pomysł, aby zaistnieć w sieci? Lubisz pisać wartościowe treści, chcesz się dzielić z innymi swoją wiedzą na dany temat lub

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107