Wśród całego wyposażenia kuchni pod kątem kulinarnym nie wyobrażamy sobie braku patelni. Niezmiernie ważny jest dobór odpowiedniej, na początek musimy odpowiedzieć sobie do czego będziemy ją używać, jakie będzie jej przeznaczenie.
Pod względem przeznaczenia dostępne są patelnie bardziej specjalistyczne takie jak:
- patelnia do jajek – ze specjalnie wyprofilowanymi otworami do smażenia jajek sadzonych
- patelnia do naleśników – ma niskie brzegi, ma całkowicie płaskie dno jest cienka
- patelnia do ryb – jest to patelnia z grillowym dnem w kształcie ryby
- patelnia do kluseczek/racuchów – patelnia ta ma wyprofilowane zagłębienie do smażenia racuchów i małych naleśników lub duże otwory do kluseczek
- patelnia do omletów – jest to płaska patelnia jak do naleśników składa się z dwóch części górnej i dolnej
- patelnia grillowa – ma ona dno pokryte rowkami aby produkt grillowany nie leżał w tłuszczu można również wylewać nadmiar wytopionego tłuszczu.
Patelni dzielimy również ze względu na materiał z jakiego są wykonane lub pokryte na:
Patelnia aluminiowa – bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa jednak nie utrzymuje zbyt długo ciepła. Są lekkie i wytrzymałe. Pewną obawę budzą badania które wskazują iż patelnia aluminiowa nagrzana powyżej 180 ℃ wydziela niebezpieczne substancje.
Patelnia żeliwna – długo się nagrzewa jednak bardzo dobrze trzyma ciepło, można na niej smażyć w zasadzie wszystko w bardzo wysokich temperaturach, najczęściej ma grube dno. Solidna patelnia zazwyczaj sporo waży posłuży jednak przez bardzo wiele lat. Należy pamiętać aby nie zalewać patelni bezpośrednio po smażeniu zimną wodą.
Patelnia stalowa – wykonana ze stali nierdzewnej, są bardzo odporne na zarysowania. Niestety bardzo wolno się nagrzewa, jednak gdy już się nagrzeje długo oddaje ciepło. Na patelniach tego typu smaży się z użyciem oleju lub tłuszczu, można je myć w zmywarce.
Patelnia tytanowa – Patelnie te mogą być cale wykonane z tytanu lub tylko pokryte powłoką tytanową, są bardzo odporne na zarysowania. Patelnie bardzo szybko się rozgrzewają, potrawy nie przywierają, przy wykorzystaniu niewielkiej ilości tłuszczu. Dość sporą wadą może być wysoko cena.
Patelnia ceramiczna – patelnie z powłoką ceramiczną są chyba najbardziej popularne w ostatnich latach. Powłoka tej patelni powinna być idealnie gładka dzięki temu jedzenie nie przywiera do powierzchni, nie jest wybitnie odporna na zarysowania. Można jak nagrzewać do bardzo wysokich temperatur nawet 450 ℃ nie wchodzi w reakcję z żywnością. Nie należy myć w zmywarce jak również narażać na duże różnice temperatur.
Patelnia teflonowa – jest to najpopularniejszy model dostępny na rynku, powłoka teflonowa pozwala na smażenie z minimalną ilością tłuszczu lub bez jego użycia. Powłoka teflonowa podatna jest na porysowania, gdy tak się stanie patelnia powinna zostać wyrzucona gdyż smażenie na niej staje się niezdrowe. Do mieszania potraw na takich patelniach powinno się użyć drewnianych lub plastikowych przyrządów.
Każdy ma inne upodobania kulinarne, więc ciężko określić jaka patelnia będzie najlepsza, przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na następujące czynniki.
- kształt – jaki nam osobiście najbardziej odpowiada zarówno podczas smażenia jak również przechowywania patelni w kuchni
- rozmiar – w zależności od tego jakie porcje przygotowujemy taką patelnię wybieramy. Nie ma potrzeby kupowania bardzo dużej patelni gdy smażymy jednego kotleta
- ciężar – patelnia powinna swoje ważyć, gdy jest bardzo leciutka oznacza to automatycznie iż jest cienka i szybko się zniszczy,przepali
- grubość dna – dno powinno być dość grube, dzięki temu potrawy nie będą przywierały
- pokrywa – niektóre patelnie zaopatrzone są w pokrywy, może się to przydać do duszenia potraw nie tylko do smażenia
- głębokość – jeśli na patelni tylko smażymy i dusimy warto kupić nieco głębsza, jednak ciężko będzie w niej usmażyć omlet
- możliwość mycia w zmywarce – nie wszystkie patelnie nadają się do mycia w zmywarce jest to często czynnik który może wpływać na zakup danego produktu
- płyta indukcyjna – gdy posiadamy taki rodzaj kuchenki trzeba koniecznie szukać patelni z odpowiednia powłoką magnetyczną na spodzie inaczej będzie ona bezużyteczna
- wykonanie – warto sprawdzić czy rączka wykonana jest solidnie, czy patelnia nie jest zbyt lekka lub uszkodzona.
Kupując patelnię warto zastanowić się czy ma być to przedmiot uniwersalny do wielu zastosowań wtedy wybierz taką w podwyższonymi bokami i pokrywą, wielkość dopasuj do ilości domowników. Jeśli lubisz mieć większy wybór zaopatrz się w patelnię bardziej ukierunkowaną na dane potrawy, takie jak naleśniki, grillowanie, smażenie jajek. Warto wydać nieco więcej pieniędzy i zakupić solidny produkt, który dobrze użytkowany posłuży wiele lat.