Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić naleśniki?

pancake-1337508_1280

Jak zrobić naleśnik?

Naleśniki kojarzą się raczej ze smakiem dzieciństwa. Gdy przyrządzały je nasze mamy lub babcie smakowały one najlepiej. Myślisz, że nie zdołasz odtworzyć tego smaku, bo Twoje zdolności kulinarne są na miernym poziomie? My idziemy na ratunek i przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, który zadowoli najwybredniejszego łasucha.

Cały sekret tkwi w cieście

Niewątpliwie to, czy naleśniki będą smaczne lub nie zależy w dużej mierze od ciasta. Powinno ono być cienkie i elastyczne, ale jak osiągnąć taki poziom? To proste – przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 2 szklanki mleka,

  • 1 szklanka wody,

  • 2 szklanki mąki,

  • 2 jajka,

  • 4 łyżki oleju,

  • szczypta soli.

Przygotowanie: 
  1. Składniki wymienione powyżej umieść w jednej misce i dokładnie je wymieszaj. Najlepiej użyć do tego miksera, który rozprawi się z ewentualnymi grudkami.

  2. Tak zmiksowane ciasto pozostaw na ok. 30 minut, aby mogło sobie swobodnie dojrzeć.

  3. Po 30 minutach ciasto powinno przybrać konsystencję śmietany.

  4. Przygotuj patelnię, najlepiej taką, która jest przeznaczona do smażenia naleśników (z niskimi brzegami).

  5. Rozprowadź na niej olej przy pomocy silikonowego pędzelka i włącz kuchenkę/gaz, aby tłuszcz mógł się rozgrzać.

  6. Gdy patelnia uzyska odpowiednią temperaturę wylej na nią ciasto, tak aby naleśnik nie był zbyt gruby. Ruchami nadgarstka rozprowadź dokładnie ciasto, aby naleśnik przybrał właściwą formę.

  7. Smaż tak przez ok. 1 minutę, a następnie przewróć na drugą stronę – przy pomocy łopatki lub dla bardziej wprawionych zdecydowanym ruchem patelni podrzuć naleśnika, aby wykonał on obrót o 180 st.

  8. Usmażone naleśniki układaj na talerz, aż do ich wystygnięcia.

  9. Po skończonym smażeniu, naleśniki są gotowe do nakładania farszu, który może przybrać dowolną formę – wedle uznania. Może to być dżem, konfitura, ser, czekoladowy krem lub farsz przygotowany na słono. Zrób tak, jak Ci najbardziej smakuje.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Herbata, któż jej nie lubi? Pijemy ją właściwie od zawsze. Posiada dobroczynne właściwości, a do tego przyjemnie smakuje. Wiele krajów wiąże z herbatą długoletnie tradycje,

Czytaj dalej »

Od 1 stycznia do 15 maja zanotowano w Polsce 2609 przypadków boreliozy, choroby przenoszonej przez kleszcze – wynika z najnowszego zestawienia opublikowanego przez Narodowy Instytut

Czytaj dalej »
Rozstanie i co dalej?

Rozstanie z kimś to zawsze ciężka sprawa. Niezależnie od stażu związku lub jego intensywności, dla którejś ze stron na pewno jest to cios prosto w

Czytaj dalej »

Obecnie 65 proc. Polaków deklaruje podejmowanie aktywności fizycznej co najmniej raz w miesiącu, ale tylko dwie piąte z nas wypełnia zalecenia dotyczące aktywności Światowej Organizację

Czytaj dalej »

W pobliżu popularnych wśród spacerowiczów szlaków i ścieżek leśnych jest stosunkowo mniej jeleniowatych, a zarazem – mniej kleszczy. Korzystanie ze ścieżek rekreacyjnych przekłada się zatem

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107