Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Naukowcy ustabilizują kombuchę

Technologię produkcji kombuchy, napoju z „grzybka herbacianego”, rozwija konsorcjum z udziałem Politechniki Łódzkiej. Prace mają na celu ustabilizowanie cech smakowych i zapachowych napoju, zmaksymalizowanie jego prozdrowotnego działania na organizm i wydłużenie trwałości.

„Kombucha jest otrzymywana w wyniku fermentacji słodzonej zielonej, żółtej, czerwonej lub czarnej herbaty z udziałem symbiotycznych kultur mikroorganizmów tworzących tzw. grzybek herbaciany. Dużym problemem dla producentów tego napoju, zarówno w Polsce, jak i na świecie, jest osiągnięcie powtarzalności parametrów chemicznych i właściwości sensorycznych. Ponadto, kombucha, która zawiera żywe drobnoustroje wymaga przechowywania i transportu w warunkach chłodniczych, a jej pasteryzowanie niekorzystnie wpływa na związki bioaktywne występujące w napoju” – wyjaśnia dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka, kierująca badaniami prowadzonymi na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ.

Jak wyjaśniają realizujący projekt, nowym podejściem do problemu stabilizacji kombuchy jest zastosowanie ekstraktów lub czystych substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego. Poprawi to stabilność mikrobiologiczną i walory smakowo-zapachowe napoju, a także właściwości prozdrowotne. Będzie to możliwe również dzięki zastąpieniu parzenia herbaty na gorąco ekstrakcją liści herbaty na zimno i zastosowaniu nowo pozyskanych szczepów mikroorganizmów.

Jak informuje rzecznik PŁ dr inż. Ewa Chojnacka, rynek kombuchy jest jednym z najszybciej rosnących wśród napojów funkcjonalnych. Napój jest bogaty w związki bioaktywne i wpisuje się w modę na zdrowy styl życia. Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój otrzymał ponad 8,5 miliona złotych dofinansowania. Jego liderem jest spółka Fabryka Lemoniad FL Grupa.

PAP – Nauka w Polsce

kol/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Rzeczy, których nie można przegapić zwiedzając Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie to nie tylko część pałacowa. Koniecznie trzeba zajrzeć do innych obiektów magnackiej rezydencji Lubomirskich i Potockich W Muzeum-Zamku znajduje się największy w

Czytaj dalej »
Dieta sokowa jest oparta na sokach owocowych i warzywnych

Dieta sokowa jest to metoda oczyszczania organizmu z toksyn, za pomocą soków warzywno – owocowych. Toksyny odkładają się w organizmie głównie przez złe nawyki żywieniowe,

Czytaj dalej »
Hydropolis - wodny świat dla każdego

Multimedialne, interaktywne instalacje, wierne repliki i modele oraz bogate w informacje ekrany dotykowe służą jednemu celowi: ukazaniu wody z różnych, fascynujących perspektyw – podkreślają twórcy

Czytaj dalej »

Menopauza jest efektem zmian, które zachodzą w organizmie kobiety 5, a nawet 10 lat wcześniej przed ostatnią miesiączką. Jest nieuchronna – jak dzieciństwo, dorastanie i

Czytaj dalej »

Awokado – dlaczego warto je jeść? PROFILAKTYKA ZDROWIE Awokado, co może niektórych zdziwić, jest owocem. Rośnie w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Południowej. Jego zwyczajowa

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107